Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

24 juli 2019

De hypotheek van S (42) & B (42)

De hypotheek van S (42) & B (42)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... S 42) en B (42)


Stel jezelf voor…


Wij zijn S en B, beiden 42 jaar en we hebben 2 kinderen. We wonen in het oosten van het land. Ik doe de financiële administratie van een aantal bedrijven en mijn man is werkzaam als leidinggevende bij de overheid.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Sinds 2005 wonen we in onze fijne tussenwoning in een Vinex wijk in de Achterhoek

En waarom heb je deze woning gekocht?


Het huis was pas 8 jaar oud toen we het kochten, het had veel binnenruimte en niet zoveel buitenruimte (en daarmee dus weinig tuinonderhoud). Het ligt mooi aan het water en heeft daardoor de uitstraling van een grachtenpand met de voordelen van een nieuwbouwwoning. Het is bijvoorbeeld erg goed geïsoleerd en nog steeds gemakkelijk in het onderhoud.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Over huren hebben we eigenlijk nooit nagedacht, al hadden we allebei wel een huurappartement toen we elkaar leerden kennen. Maar toen we wilden gaan samenwonen, zijn we vrijwel direct gaan kopen.

Welke hypotheek/schulden heb je?


In 2015 hebben we onze hypotheek overgesloten van ING naar Argenta. Bij ING hadden we 50% aflossingsvrij en 50% annuïtair met een rentepercentage van 4,3%. Onze huidige hypotheek is annuïtair volledig afgelost in 20 jaar met een rente van 2,25%. Ons maandelijks hypotheekbedrag aan aflossing en rente steeg maar met zo’n € 100 bruto, maar daardoor zou onze hypotheek wel volledig afgelost zijn binnen 20 jaar!


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke hypotheekbedrag was € 220.000 incl. verbouwingsdepot. Ondanks dat de woning pas 8 jaar oud was, hebben we toen we het kochten toch flink verbouwd. Dat zouden we nu nooit meer op die manier doen, maar daardoor hebben we nu 14 jaar later nog steeds een huis dat prettig is voor ons. Daarnaast hebben we toen nog zo’n € 20.000 eigen geld meegebracht uit de overwaarde van ons eerste huis. Toen we in 2015 gingen oversluiten was de hypotheek nog € 200.000. Ook toen hebben we een klein beetje eigen geld in gebracht waardoor we een nieuwe hypotheek hebben afgesloten van € 195.500. In datzelfde jaar hebben we direct een extra aflossing gedaan van € 19.500. Vorig jaar hebben we € 27.000 extra afgelost en ook dit jaar willen we weer extra gaan aflossen.

Hypotheekrente is 2,25% en staat nog vast tot 2025. Voor die tijd willen we eigenlijk bijna of volledig hypotheekvrij zijn.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De waarde van het huis is hoger dan de WOZ en hypotheek. Ik denk dat het nu € 205.000 kan opbrengen bij verkoop. WOZ is € 197.000 en huidige hypotheeksaldo is nog € 118.000. Dat is geen winst aangezien we bij aanschaf € 220.000 hypotheek hebben genomen en toen ook nog € 20.000 eigen geld erin hebben gestopt. We staan dus op een verlies van circa € 35.000. De huizenmarkt in deze regio kent niet die enorme huizenprijsstijgingen als op sommige andere plaatsen in het land.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Ons bruto hypotheekbedrag is nu nog € 745,38

aflossen hypotheek

Los je ook extra af op de hypotheek?


Ons huis is volledig afgelost over 16 jaar, dus als we 58 zijn. Maar we lossen ook extra af en willen eigenlijk klaar zijn met aflossen als in 2025 de hypotheekrente opnieuw vastgezet moet worden. Het is dit jaar de bedoeling om € 29.000 extra af te gaan lossen.

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


We hebben € 46.500 extra afgelost. In totaal dus met reguliere en extra aflossingen is er nu € 76.000 afgelost in 4 jaar tijd. Wat een verschil met de 10 jaar daarvoor; toen kwamen we niet verder dan totaal maar zo'n € 20.000 aflossing.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


We willen graag de mogelijkheid hebben om eerder te stoppen met werken. Dit kan door vermogen te verkrijgen, maar als je je vaste lasten weet terug te brengen heb je minder vermogen nodig. Dus vooralsnog lossen we in ieder geval alles af wat we meer overhouden dan de vrijstelling voor de vermogensbelasting. Daarnaast is het nu gewoon ook al lekker om je maandelijkse hypotheeklasten te zien dalen van € 1.008 in 2015 tot € 745 nu. Zeker als straks de kinderen gaan studeren is dat een fijn vooruitzicht.

aflossen hypotheek

Had je een aflosplan gemaakt?


Nee, eigenlijk overleggen we ieder jaar opnieuw wat we willen. Soms kunnen er namelijk andere dromen/wensen voorbij komen die dan maken dat aflossen misschien niet handig is voor dat jaar.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Aflossen voelt goed en is gemakkelijk vol te houden, doordat we flink spaargeld hebben en eigenlijk alleen het overschot aflossen. Hierdoor hoeven we er weinig voor te laten, maar we letten wel op qua uitgaven. Liever aflossen dan uitgeven aan onbenulligheden.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We laten er dus eigenlijk vrij  weinig voor, maar kiezen wel bewust. We houden erg van reizen en op vakantie gaan, maar we gaan dan wel met eigen caravan, we gaan liever picknicken dan uit eten. We doen lang met onze kleding, kopen ook wel dingen tweedehands, we doen samen met één tweedehands auto, hebben geen dure telefoons, gaan jaarlijks door onze vaste lasten en proberen waar mogelijk te bezuinigen.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Bedrag huidige hypotheek € 119.570

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Doe waar jij je goed bij voelt. Voor sommigen is dat aflossen, anderen gaan beleggen of sparen liever. Een combinatie van die drie kan ook natuurlijk. Zorg in ieder geval voor een noodbuffer, want eenmaal afgelost krijg je het geld niet makkelijk weer terug. Zoek goed uit wat voor-en nadelen zijn, ook op de langere termijn.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
  1. Mooi hypotheekverhaal. Erg fijn dat jullie extra af kunnen lossen zonder daar - voor jullie - belangrijke dingen voor te moeten laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, het oosten van het land! Daar woon ik ook : ) Alleen dan in het buitengebied.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken