Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 mei 2019

De hypotheek van Suzanne

De hypotheek van Suzanne

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)


Stel jezelf voor…


Hi, ik ben Suzanne (28) van financefitgirl.blogspot.com. Samen met mijn vriend (28) en ons dochtertje (5 maanden) woon ik sinds november 2018 in onze eerste koopwoning.

Wat voor type woning heb je gekocht?


In 2017 heb ik onze nieuwbouwwoning gekocht. Het is een hoekhuis in het zuiden van het land, een typische eengezinswoning. In oktober 2018 is het huis opgeleverd en in november zijn we erin getrokken (2 dagen voor mijn bevalling haha).

En waarom heb je deze woning gekocht?


Ik wilde graag een huis kopen, want ik huurde al 6 jaar in een slechte buurt en wilde graag naar een fijne buurt verhuizen. Ook zou op termijn mijn vriend erbij komen wonen. Het huis staat op een heel fijn plekje met vrij uitzicht in een goede buurt, en kocht ik dus met het ‘oog op de toekomst’. Toen wist ik nog niet dat dat al zó snel zou zijn! Inmiddels is het huis door ons geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen ook van mijn vriend en is de extra kamer al gevuld door onze dochter.

hypotheek geld

Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Het huren van een eengezinswoning is hier zo’n €900, de hypotheek zou lager zijn. De keuze was dus snel gemaakt.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Een lineaire hypotheek met NHG bij de Rabobank. Daarnaast nog een ‘starterslening’. Dit is een extra lening via de gemeente die starters helpt bij de aankoop van hun eerste huis, wanneer je huis en inkomen aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke hypotheekbedrag was €222.100. Daarbij nog een starterslening van €25.000. De hypotheekrente is 1,7% en staat voor 10 jaar vast, de rente op de starterslening is 2,1% en staat ook 10 jaar vast.

Er zit uiteindelijk ook nog zo’n €30.000 aan spaargeld in. Dit is dus niet gebruikt voor de aankoopsom, maar bleek wel nodig om het netjes af te bouwen (meerwerk, vloeren, stucwerk, schutting, tuin, verf, zonwering etc).


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Hoger. De WOZ waarde is €273.000 en een vergelijkbare woning is onlangs verkocht in de straat voor €305.000.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


€855 bruto en €760 netto

Los je extra af op je hypotheek?


Ja, we hebben al 2x een maximale extra aflossing gedaan (10% van het hypotheekbedrag).


Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Aflossen is voortaan verplicht bij een nieuwe hypotheek, dus ik had niet veel keuze. Anders had ik er overigens ook voor gekozen. Een fijn idee dat aan het eind van de looptijd je huis echt van jezelf is, toch?

Had je een aflosplan gemaakt? En hoe hou je het vol?


Ja, het plan is (was) om binnen 10 jaar hypotheekvrij te zijn. Met een hypotheek op één inkomen en twee fulltime inkomens was dat ons prima gelukt. Ik ben echter recent gestopt met werken om extra tijd met de kleine te hebben. Waarschijnlijk ga ik over een half jaar weer werken, maar dan voor maar 3 dagen i.p.v. fulltime. Daardoor zal het wat langer duren voordat we hypotheekvrij zijn, maar voor het moment is het de beste keuze voor ons.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We zijn niet van plan in de toekomst een groot huis op twee inkomens te gaan kopen, al zou dat wel kunnen. Maar dat is niet alleen voor het aflossen, maar ook om financiële vrijheid te hebben.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€167.191,85 en starterslening €25.000

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Zorg in ieder geval dat je altijd een buffer achter de hand hebt, maar als die groot genoeg is kun je ook wat extra aflossen. Ik vind het heerlijk om de looptijd en maandelijks bedrag zo sneller te zien afnemen. Maar iedereen en iedere situatie is anders, dus doe vooral waar jíj je goed bij voelt!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
  1. Mooi dat je al zo veel hebt afgelost! Hopelijk vind je straks een fijne baan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, jullie hebben al veel extra afgelost zeg! Petje af. Waar kies je voor met aflossen; kortere looptijd of lagere maandlast? En wat is het voordeel/nadeel van die keuze? Ik heb 1 x een bedrag afgelost, puur om te zien wat het met het maandbedrag deed, en gekozen dus voor verlaging maandbedrag.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken