Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 april 2019

De hypotheek van Caroline

De hypotheek van Caroline

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?


Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Caroline


Stel jezelf voor…


Mijn naam is Caroline ik ben 60 jaar. Ik ben full-time werkzaam als verpleegkundige. Mijn man is 64 jaar en was part-time werkzaam en is sinds 2 jaar gestopt met werken. Wij wonen in een stad in het zuiden van het land.

Wat voor type woning heb je gekocht?


In 1998 hebben wij een groot rijtjeshuis gekocht.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Ons vorig huisje was klein, oud en niet praktisch. Daarnaast groeiden we er uit, waardoor we op zoek gingen naar een andere woning.

We hebben deze woning gekocht omdat deze nog gebouwd werd en we een aantal zaken konden aanpassen (tegen meerkosten) aan onze eigen voorkeur.  De voorkeur was toen extra isoleren en zoveel mogelijk besparen op energie verbruik. De woning ligt dicht bij het centrum, zodat je gemakkelijk met de trein kan, openbaar vervoer om de hoek evenals alle voorzieningen voor het dagelijks leven. De woning heeft een tuin, een achterom met een garage.

Daarnaast is het een woning van 150 vierkante meter lekker ruim. De woning hebben we gekocht met oog op de toekomst, namelijk ouder worden en mogelijk korte termijn te verhuren, we zitten namelijk dicht bij de universiteit en scholen.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Wij huren liever niet, omdat we graag de baas zijn over onze eigen woning, in het verleden hebben we wel gehuurd maar veel problemen gehad over het onderhoud van de woning. Dit was voor ons dan ook de reden om te gaan kopen indertijd. Na het 1e gekochte huis, zijn we dit blijven doen.

Welke hypotheek/schulden heb je?


We zijn in 1998 een aflossingsvrije hypotheek aangegaan. Wij wisten dat we eens moesten gaan aflossen. Maar ook dat we zelf konden betalen hoe en wanneer. We hebben niet gekozen voor NHG omdat we niet aan regels gebonden wilden zijn.

De hypotheekverstrekker is bij ons ING, deze hypotheek kwam dezelfde dag tot stand als de koop van de woning, de hypotheekverstrekker die wij zelf hadden uitgezocht wijzigde op het laatst de regels die wij hadden afgesproken waar we het niet mee eens waren. De makelaar die ons geholpen had  heeft toen die dag ons geholpen aan een nieuwe hypotheek. Dit was even heel spannend.

Omdat we gingen bouwen hebben we een hypotheek waar we de eerste twee jaren  50% mochten aflossen. We wisten namelijk hoeveel ons oude huisje zou opbrengen en hoeveel we konden aflossen, vandaar we voor deze constructie hebben gekozen.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


De hypotheeksom bedroeg toen 150.000 euro ongerekend. Hier uit konden wij het meerwerk betalen. Het eerste jaar hebben wij ons oude huisje verkocht en toen afgelost tot 100.000 euro, we hebben toen meteen korting kunnen krijgen op onze hypotheekrente omdat we onder de gedwongen verkoopwaarde van de woning zaten met onze hypotheek.

We hadden de hypotheek rente voor 20 jaar vastgezet en was 6.8%. Later hebben we rente bemiddeling aangevraagd toen we nog meer afgelost hadden en de huidige rente is 2,47% en de rentevaste periode bedraagt 10 jaar.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Ons huis staat staat heel duidelijk boven water, bij ons in de buurt worden de woningen verkocht tussen de 300.000 en 350.000 euro. Dus dit is vele malen meer dan mijn hypotheek, die nu nog 30.000 bedraagt.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Op dit moment bedraag de bruto hypotheek ongeveer 65 euro bruto. Netto zal ongeveer hetzelfde zijn.

Los je ook extra af op je hypotheek?


We hebben een tijdje niet extra afgelost maar een buffer opgebouwd en veel aan het reizen geweest. De laatste 5 jaar zijn we weer extra gaan aflossen. Omdat we het huis vrij willen hebben als we allebei met pensioen zijn.


En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Onze hypotheek is behoorlijk afgelost. Eerst hebben wij de winst van het vorige huisje in dit huis gestopt waardoor we 50.000 euro hadden afgelost. Iedereen verklaarde ons toen voor gek, immers je ging je hypotheek niet extra aflossen, maar een dure auto kopen of zoiets. De laatste 5 jaar zijn we extra gaan aflossen doel per jaar is 500 euro extra aflossing per maand, dit is gemakkelijk haalbaar. Echter we hebben geen 6000 euro per maand afgelost maar bijna 1000 euro afgelost. De hypotheek is nu nog maar 30.000 euro, die zouden we van onze buffer zo kunnen aflossen.

We zijn er best wel trots op dat we 120.000 euro van de oorspronkelijke som hebben afgelost. Nu zijn dezelfde mensen die toen ons voor gek verklaarde dat we extra gingen aflossen jaloers, of ze denken dat we bakken met geld verdiend hebben.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Wij willen graag overzicht hebben hoeveel we betalen en hoeveel ons inkomen is. Een aantal jaren geleden werd duidelijk dat dit overzicht niet meer zo duidelijk was. Het is onbekend wanneer het pensioen in gaat. Dit was voor ons de reden om de vaste lasten omlaag te gaan brengen dus ook de hypotheek. Doel is eerder te kunnen stoppen als we dit willen en niet laten bepalen door een pensioenfonds of door de regering. Mijn man is ondertussen dan ook gestopt met werken.


Had je een aflosplan gemaakt?


Het aflosplan bestond er uit om 500 euro per maand af te gaan lossen.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het is voor ons gemakkelijk vol te houden. Iedere maand denken we goed na wat we willen en maken we een planning. We hebben een aparte rekening voor het huis, daar op storten we geld als er nog extra over is van de maand. Hiervan betalen we het onderhoud en de extra aflossingen naast de 500 euro per maand. Door het bedrag te zien zakken zijn we gewoon tevreden, iedere 500 is toch weer een beetje dichter naar de eindstreep.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Ja we hebben dingen gelaten, ik koop vooral tweedehands kleding, we gaan niet zo vaak uit eten of het moet speciaal zijn, we gaan wat minder vaak op vakantie en ik koop bewust mijn boodschappen ( vooral vers geen zakjes en pakjes en voldoende voor de week). Ik ervaar het ook niet als we hebben minder te besteden, eigenlijk zijn we meer dan tevreden. Onder tussen is mijn man gestopt met werken, omdat hij dit niet meer prettig vond. Dit kon door de extra aflossingen en daardoor minder woonlasten en door de buffer die we gespaard hadden. Daarnaast zijn we door al het extra sparen en aflossen gewend geraakt om minder te besteden en hebben minder inkomsten nodig.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


30.000 euro en volgende week wordt het 25.000 want we doen weer een extra aflossing.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Probeer duidelijk te krijgen wat het oplevert als je extra aflost. Plan de aflossing als extra uitgave per maand en zet dit op een aparte rekening. Kijk per jaar welke doelen je wil waar maken t.a.v. de woning.  Probeer te visualiseren wat het betekend als je huis helemaal van jouw is.


Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Knap hoor, zo tegen de stroom inzwemmen (destijds). En met een mooi resultaat. Wat zal het gaaf zijn als jullie straks de nul bereiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een inspirerend verhaal! Ik hoop ook dat als ik 64 ben, ditzelfde verhaal kan vertellen. Wij willen ook hypotheekvrij zijn als mijn man met pensioen gaat, dan kan ik ook minder werken om lekker veel samen te zijn. We zullen er wel wat voor moeten laten, maar dat hebben we er graag voor over!
  Gr. Bouk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je extra aflossingen en sparen voor een deel in je maandelijkse lasten opneemt, krijg je steeds lagere lasten bij aflossen en tegelijkertijd werk je aan een buffer voor de toekomst als je wellicht niet of minder kan sparen. Het voordeel is dat je dan al leert om met minder te doen, terwijl je op dat moment bijvoorbeeld nog niet het t.o.v. het inkomen mindere pensioen ontvangt. Dit scheelt je in gewenning

   Verwijderen
 3. Je schrijft dat je netto lasten ongeveer hetzelfde zijn als de bruto lasten. Volgens mij helemaal hetzelfde ivm het EWF.heb je je hypotheek niet in box 3 zitten?

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken