Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

8 augustus 2018

De hypotheek van... TwoPennies

De hypotheek van... TwoPennies

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheek vrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden of minder te gaan werken.

In de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in iemands hypotheek. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?


Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... TwoPennies

Stel jezelf voor…
Ik ben M, 26 jaar en blog samen met B, 30 jaar op TwoPennies.nl over geldzaken en financiële vrijheid. In het dagelijks leven werken we beide fulltime in loondienst.

Wij hebben samen in 2016 onze eerste eigen woning gekocht, nadat we 3,5 jaar samen hebben gehuurd. We hebben qua timing veel geluk gehad met het aankopen van onze woning!

Wat van woning heb je gekocht?
We hebben een maisonette gekocht; een heerlijk appartement met 2 verdiepingen en 4 slaapkamers.


En waarom heb je deze woning gekocht?
Toen we nog huurden woonde we in een dure stad, daar wilden we niet kopen want voor ons gevoel konden we niet echt iets fatsoenlijks kopen voor het bedrag dat we uit wilden geven. Na een gesprek met de hypotheekadviseur wisten we wat we maximaal mochten lenen.

Het voelde voor ons niet goed om een maximale hypotheek aan te gaan, dus hebben we zelf een bedrag bedacht wat we maximaal uit wilden geven. Dat gebruikten we als filter op Funda en zo zijn we onze huidige woning tegengekomen! Na de eerste bezichtiging voelde het meteen als een super fijne woning waar niet veel aan gedaan hoefde te worden, dus hebben we een bod uit laten brengen.

Welke hypotheek/schulden heb je?
Wij hebben een volledig annuïtaire hypotheek afgesloten, direct bij de bank. De prijzen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur vonden wij te hoog. Aangezien onszelf beide goed hebben ingelezen en ik vanuit mijn studieachtergrond wel weet hoe e.e.a. financieel werkt hebben we besloten dat het in ons geval niet nodig was een tussenpersoon in te schakelen.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?
Onze hypotheek hebben we afgesloten voor € 197.000. Hierbij zijn ook een groot deel van de kosten koper meegefinancierd, dat kon nog vanwege een gunstige taxatie.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?
De waarde van ons huis is de afgelopen 2 jaar gestegen. Daarnaast hebben we extra afgelost, dus hebben we al wat overwaarde kunnen creëren.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?
Bij aanvang waren de bruto maandelijkse lasten € 797, inmiddels zijn deze € 757. Netto maandlasten houden we niet bij omdat we de hypotheekrenteaftrek als een extraatje zien.

Los jij ook af op de hypotheek?
We lossen onze hypotheek sowieso in 30 jaar volledig af.

Los jij ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?
Het afgelopen jaar hebben we € 9.500 extra afgelost op de hypotheek, wat de maandlasten met € 40 per maand heeft verlaagd. In totaal hebben we momenteel € 18.000 afgelost op de hypotheek.


Waarom ben jij wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?
Onze woonlasten vormen het grootste gedeelte van onze maandelijkse vaste lasten. Het extra aflossen levert lagere maandlasten op, wat bijdraagt aan financiële vrijheid doordat je steeds minder inkomen nodig hebt. Daarnaast vinden we het niet prettig om een grote schuld te hebben bij een bank.

Had jij een aflosplan gemaakt?
Ja, de afgelopen maanden hebben we extra afgelost op de hypotheek. Momenteel hebben we besloten om dat even stop te zetten, het bedrag wat we extra aflosten gaan we sparen voor een toekomstige woning. We wonen hier nu nog met veel plezier, maar de verwachting is dat we over een jaar of 5 wel toe zijn aan een andere woning. Dan willen we, naast de overwaarde op onze huidige woning, graag flink wat eigen geld in kunnen brengen zodat we geen hogere hypotheek af hoeven sluiten.

Daarnaast willen we geld beschikbaar hebben voor eventuele verbouwingen aan een toekomstige nieuwe woning, vandaar dat we nu gaan sparen in plaats van extra aflossen.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?
Voor ons voelt het aflossen super! Maandelijks vul ik ons financiële overzicht waar de afname van de schulden zichtbaar is in een grafiek. De maandelijkse daling geeft een fijne kick om door te gaan!


Welke dingen laat je voor het aflossen?
Wij laten niet veel dingen om te kunnen aflossen, maar zijn wel bewuster gaan leven en geven alleen nog maar geld uit aan dingen die voor ons echt meerwaarde toevoegen aan ons leven.

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?
Momenteel is onze hypotheek nog € 179.000.

Heb jij nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?
Ja! Wij hebben zelf een blad gemaakt waarop we onze hypotheek in stukjes van € 500 hebben geknipt. Bij elke verlaging van de hypotheek van € 500 kleuren wij een vakje in. Dit maakt visueel hoeveel van je totale hypotheek je hebt afgelost en motiveert om extra af te lossen! Het is ook wel een eye-opener; je ziet hierdoor hoe hoog een hypotheekschuld eigenlijk is.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!
Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst?

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.

Meld je aan voor de hypotheek van...
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Jullie zijn goed bezig! Dat visueel maken helpt inderdaad enorm. Dat heb ik bij mijn laatste hypotheek ook gedaan en dat was best confronterend; hoewel ik ook best wat vakjes kon 'afstrepen', bleven er ook nog heel wat over. Dan zie je eigenlijk pas echt hoe groot zo'n hypotheek is, die eigenlijk voor veel mensen toch 'normaal' is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, dat bedoel ik, een echte eye opener! Ik moest best even slikken toen ik de vakjes voor het eerst vulde. Voor ons gevoel al veel extra afgelost, maar er is nog veeeeel meer wit dan gekleurd helaas haha!

   Verwijderen
 2. Leuk dat je zo'n schema gemaakt hebt met vakjes voor het aflossen! Ik denk erover om dat ook te gaan doen na mijn verhuizing. Want de hypotheek zal dan een stukje hoger zijn dan dat hij nu is, dus een extra stimulans kan geen kwaad! Al is de reden dat hij een stukje hoger is dan nu al een stimulans op zich om hem weer zsm op zijn minst tot hetzelfde bedrag terug te dringen. Maar alle beetjes extra helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja voor ons helpt het enorm! Bij een nieuwe hogere hypotheek kan ik me goed voorstellen dat je extra wil aflossen om op je oude hypotheekbedrag terug te komen. Denk dat wij dat in de toekomst ook zo snel mogelijk willen!

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken