Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 juli 2018

De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)

De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheek vrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden of minder te gaan werken.

In de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in iemands hypotheek. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)

Stel jezelf voor…
Ik ben Janine, 32 jaar, getrouwd, 2 kinderen en hobbyblogger op www.simpelrijkleven.nl. Vroeger stond ik bekend als “in10jaarfo” ofwel in “10 jaar financieel onafhankelijk”. In het dagelijks leven parttime werkzaam als docent in het VSO.

Wat van woning heb je gekocht?
Op dit moment wonen we in een 2-onder-1kap woning in het midden van Nederland. We hebben deze woning in december 2013 gekocht. De woning was destijds nieuw, maar stond al 2 jaar te koop. Door de crisis kregen ze de woning niet verkocht. We waren spekkopers en konden de woning voor 333.000 euro kopen. De woning werd helemaal af opgeleverd; inclusief, vloeren, keuken met kookeiland, badkamer, toilet etc.


En waarom heb je deze woning gekocht?
Het is een hele ruime woning met garage en oprit op een fijne locatie. Een rustige straat met ruime kavels. We bekeken de woning tijdens de open huizendag en waren beide op slag verliefd. Het voelde meteen goed.

Welke hypotheek/schulden heb je?
Onze vorige woning verkochten we met een behoorlijke restschuld. We wilden daarom geen maximale hypotheek. Daarnaast hadden we de mogelijkheid om onze spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek mee te nemen. Dat hebben we gedaan. Daarnaast hebben we er een annuïteitenhypotheek bij afgesloten.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?
In totaal hebben we een hypotheek van 333.000 euro afgesloten. Daarvan was 115.773 een spaarhypotheek, 92.227 euro aflossingsvrij en 125.000 annuïteiten.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?
Ons huis is op dit moment verkocht onder voorbehoud. We hebben onze woning verkocht voor een véél hogere verkoopprijs dan we er zelf voor betaald hebben. Daarnaast hadden we al fors afgelost op de hypotheek, waardoor we een forse overwaarde kunnen incasseren.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?
Annuïteitenhypotheek €499,92 (rente + aflossing)
Spaarhypotheek rente €424,49
Inleg spaaropbouw €292,54

Alle bovenstaande bedragen zijn bruto bedragen. De hypotheekrenteaftrek laten we jaarlijks uitkeren.

Los jij ook af op de hypotheek?
Ja! Naast de reguliere inleg in de spaarhypotheek en de reguliere aflossing in de annuïteitenhypotheek hebben we onze hypotheek in 3 jaar tijd terug gebracht van 333.000 euro naar 210.000 euro. Daarbij zit er ook nog een spaarpotje van 32.000 euro in de spaarhypotheek. Het extra aflossen willen we ook met de aankoop van onze nieuwe woning gewoon blijven doen. Aflossen geeft zoveel vrijheid!

Los jij ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?
Zie bovenstaande.


Waarom ben jij wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?
We willen onze lasten zo laag mogelijk hebben. Dat geeft ons de vrijheid om tegenvallers op te vangen, minder te gaan werken als we dat willen en zo bouwen we een mooi spaarpotje op voor onze dochters.

Had jij een aflosplan gemaakt?
Ja. We hebben als doel om in 2025 de volledige 333.000 euro afgelost te hebben.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?
Het voelt verslavend. Het geeft een kick om je hypotheekschuld te zien dalen. In het begin was het even wennen om best grote bedragen af te lossen en je maandlasten maar minimaal te zien zakken. Maar hoe langer je bezig bent, hoe harder het gaat. Het sneeuwbaleffect is bij ons wel ontstaan. Op naar de lawine ;)


Welke dingen laat je voor het aflossen?
Ik laat er niets voor, ik leef wel bewust. Oftewel; koop wat je nodig hebt, bespaar nooit op gezondheid en geniet van het leven. Voor ons is budgetteren het toverwoord. En gelukkig zijn met minder.

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?
Onze aflossingsvrije hypotheek is volledig afgelost. De spaarhypotheek zakt niet in schuld, maar wordt in 2030 volledig afgelost. Onze annuïteitenhypotheek heeft nog 95.000 euro aan hypotheekschuld openstaan.

Heb jij nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?
Raak verslaafd! Begin met aflossen, al die kleine bedragen maken uiteindelijk een hele grote. En het geeft zo'n kick om je schulden te zien dalen. Het geeft de vrijheid om keuzes te maken.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!
Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst?

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.

Meld je aan voor de hypotheek van...
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
  1. Ik zie de link naar simpelrijkleven altijd bij Zuinigaan.
    Helaas als ik die site probeer te bereiken krijg ik altijd een melding dat de certificaten niet op orde zijn en Foutcode:SSL_ERROR_ACCESS_DENIED_ALERT
    Bij deze hoop ik dat Janine het leest.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken