Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 juni 2019

De hypotheek van Kris (39) en Barbara (42)

De hypotheek van Kris (39) en Barbara (42)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)


Stel jezelf voor…


Wij zijn Kris (39) en Barbara (42). Ik (Kris) ben chronisch ziek en kan hierdoor geen werk verrichten. Barbara werkt fulltime in loondienst in de zakelijke dienstverlening. Wij hebben onze huidige woning in 2012 gekocht. We hadden daarvoor al gezamenlijk een andere koopwoning en deze met verlies verkocht.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Wij hebben een ruime twee-onder-1 kap met garage en grote tuin.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Het is een fijne, mooie, zonnige woning, in een rustige wijk in de stad, lekker aan het water.
Alles wat een mens nodig heeft, is lekker dichtbij, maar we zitten ook snel in de vrije natuur.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Huren zou per maand een veelvoud kosten van wat we nu kwijt zijn. Daarnaast bouw je met huren geen vermogen op en hopelijk met kopen wel.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Oorspronkelijke hypotheek in 2012 was €356.000,-  Wij hebben een hypotheek met NHG van nu nog €235.000,-. (€200.000 aflossingsvrij en €35.0000,- annuïtair).

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke hypotheekbedrag toen wij het huis in 2012 kochten, was €356.000,-. Wij hebben toen geen eigen geld ingebracht, maar hebben wel het verlies uit ons vorige huis (€20.000) met spaargeld opgevangen. De hypotheekrente was bij aanvang 4,6%. Onlangs hebben wij de hypotheek overgesloten en is de hypotheekrente nog 1,5% resp. 1,7%. Deze rente staat 10 jaar vast.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De waarde van de woning bedraagt op dit moment €400.000,- De woning staat hiermee ruim boven water. We houden de woning tip top en verwachten de komende jaren dan ook geen grote uitgaven (alles is inmiddels nieuw of vernieuwd).

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


De brutolasten bedragen momenteel €524,91. (Ter vergelijking: toen wij begonnen 7 jaar geleden bedroegen deze nog €1865,45. Dit komt door het vele aflossen en door de verlaging van de hypotheekrente).


Los je ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Wij lossen momenteel ongeveer 20.000,- per jaar extra af op de hypotheek. Dit stijgt elk jaar, omdat we het voordeel dat we hiermee behalen ook meteen weer aflossen. Als we hiermee door zouden gaan, dan zijn we over 12 jaar van de hypotheek af. We weten nog niet of we dat daadwerkelijk gaan doen, of (ook) op andere manieren gaan investeren in de toekomst. Er is op dit moment €121.000,- afgelost.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Wij vinden het fijn om vrij te zijn. Vrijheid betekent voor ons ook dat niet de bank bepaalt hoeveel er elke maand van onze rekening wordt afgeboekt, maar dat wij daar zelf zeggenschap over hebben. Vandaar ook dat wij hebben gekozen voor een maximaal aflossingsvrije hypotheek, waar we dan vervolgens vrijwillig op aflossen. Als er iets mocht gebeuren, ziekte o.i.d., of een dure therapie welke ik onlangs volgde, kunnen wij direct geld vrijmaken.

Had je een aflosplan gemaakt?


Ja, dit hebben wij gemaakt en al vaak ten positieve aangepast.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het voelt heerlijk. We merken dat we steeds vrijer worden. We zijn begonnen met maar heel weinig aflossen. Het voelde als een druppel op een gloeiende plaat, die totaal geen zin zou hebben, maar inmiddels zijn die druppels stromen water geworden. We hadden ons nooit kunnen indenken dat we dat zouden gaan bereiken en zoveel zouden kunnen aflossen met niet echt een topinkomen.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Wij leven heel erg bewust en denken over alles (ja, echt elke uitgave) na. In die zin gaat het niet “vanzelf”. Je moet voortdurend alert zijn en heel goed weten wat essentieel voor je is om een fijn leven te hebben, en wat je “denkt” nodig te hebben, maar wat eigenlijk toch niet zo is en je meer door de omgeving wordt aangepraat. Hierdoor leer je jezelf ook steeds beter kennen. Wij hebben niet het gevoel op een houtje te moeten bijten. We hebben maar 1 inkomen en maken hoge kosten door ziekte. Toch presteren wij het om veel af te lossen, een mooie buffer op de spaarrekening te hebben, mooie reizen te maken en biologisch te eten. Onze bewuste levensstijl betaalt zich op zoveel manieren terug!! We zouden daarom niet anders willen.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Oorspronkelijke hypotheek in 2012 was €356.000,-  Afgelost: €121.000,-  Huidige hypotheek: €235.000,-

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Ik kan dat niet voor andere mensen beoordelen. Ik zeg alleen: “Leef bewust! Denk na over wat je wilt en handel daar naar. Laat je niet afleiden door je omgeving en zoek de goede balans voor jezelf en je evt. gezin.”.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Mooi verhaal! Zou leuk zijn om ook eens in jullie portemonnee te kijken en meer te lezen over jullie bewuste keuzes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, leuk idee! Gaan we over nadenken. Groetjes, Kris

   Verwijderen
 2. Wat een fijn verhaal om te lezen! Ben wel benieuwd nu naar de inkomsten en uitgaven, welke keuzes jullie wel en niet maken om toch ieder jaar zo'n fiks bedrag af te kunnen lossen :-) Dat jullie bewust leven is wel duidelijk, mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, knap hoor! Ik ben net als Bouk ook nieuwsgierig naar hun portemonnee-verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo dit is mooi. Knap gedaan. Aanrader voor iedereen.
  Heerlijk idee om uiteindelijk hypotheek vrij te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met 1 inkomen kunnen wij niet zo'n hoge hypotheek krijgen. Ik ben wel benieuwd naar de inkomsten van de vrouw die fulltime werkt. Krijgt de man ook nog een uitkering als hij chronisch ziek is?
  Hoge ziektekosten kun je toch bij de belastingaangifte invullen en een gedeelte terug krijgen? Dan valt daar ook een gedeelte van weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, hypotheek is indertijd op twee bijna fulltime inkomens afgesloten. Paar maanden daarna werd ik ziek. Omdat ik (stom, stom, stom) zelf ontslag heb genomen, heb ik geen recht op een uitkering. Er zijn inderdaad enkele ziektekosten aftrekbaar, maar de meeste helaas niet. Groetjes, Kris.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken