Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 mei 2019

De hypotheek van Barry (BespaarBalans)

De hypotheek van Barry (BespaarBalans)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Barry


Stel jezelf voor…


Ik ben Barry en woon samen met mijn vrouw en zoon in Amersfoort. 
Wij hebben begin 2005 onze huidige woning, een ruime hoekwoning, gekocht. 
Wie al langer in blogland meeloopt, kent mij misschien nog wel onder de naam BespaarBalans. Met deze blog ben ik al weer even gestopt.
. De blog bespaarbalans.blogspot.nl staat nog wel steeds online, omdat de artikelen nog anderen kunnen helpen en hopelijk inspireren.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Wij hebben onze hoekwoning, een huurwoning die sinds 1998 werd verhuurd via de sociale sector, begin 2005 gekocht voor € 219.000,00 kosten koper. Er moest toen al veel aan gebeuren, maar het voordeel is dat, door de relatief lage koopsom, wij het in de loop der jaren helemaal naar smaak konden inrichten. 

En waarom heb je deze woning gekocht?


Deze woning ligt in een centraal deel van Nederland en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Een mooie uitvalsbasis voor vrienden en familie die wij in het hele land hebben wonnen. Daarnaast zijn ook de voorzieningen in deze stad meer dan goed!


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


De reden om te kopen in plaats van te blijven huren zit hem daarin dat de maandelijkse ‘investering’ uiteindelijk weer terugvloeit naar jezelf.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Wij zijn begonnen met een hypotheek bij WestlandUtrechtBank met – naar later bleek – woekerpolis. Op dat moment had ik nog weinig kaas gegeten van hypotheken.
Deze hypotheek hebben wij in 2010 overgesloten naar ABN AMRO. Deze hypotheek bestond uit één deel aflossingsvrij van € 105.000,00 en twee bankspaardelen van tezamen € 143.000,00. 
In de periode 2012 tot en met 2018 hebben wij fors – ruim € 85.000,00 - afgelost op onze aflossingsvrije hypotheek. Ook hebben wij in deze periode extra ingelegd in onze bankspaarhypotheek, die op dat moment redeneerde tegen een rente van 4,75%. Op mijn blog vind je hier nog voldoende achtergrondartikelen over.

In maart van dit jaar hebben wij onze hypotheek zelf overgesloten – zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur – naar BijBouwe, de online hypotheek zonder bank. 
Gezien mijn opgedane hypotheekkennis durfde ik dit wel aan. De hypotheek was binnen een paar dagen rond en binnen 2 weken gepasseerd bij de notaris. De service van BijBouwe is echt zeer goed! De hypotheek bestaat nu uit een aflosvrij gedeelte van € 118.741,00 tegen een rente van 1.3% voor 1 jaar vast. Maandtermijn is € 128,63 bruto per maand.
Met hypotheekrenteaftrek komt dat neer op zo’n € 115,00 netto.


Wat was de hoogte van de hypotheek?


De totale oorspronkelijke hypotheek bij afsluiten in 2005 en het oversluiten in 2010 was € 248.000,00. Bij het oversluiten van de hypotheek naar BijBouwe in maart 2019 was de nog openstaande hypotheek € 120.000,00 tegen een jaarrente van 1.3%. Wij verwachten dat de rente dit jaar nog laag blijft. Wij kunnen begin volgend jaar de rente dan alsnog langer vastzetten, bijvoorbeeld 20 jaar tegen 2,22% (rente van dit moment).
De hypotheek bij BijBouwe is aflossingsvrij. Hiervoor hebben wij bewust gekozen. Wij weten dat wij de discipline hebben om de komende 30 jaar (gedeeltelijk) af te lossen. Daarbij speelt ook dat wij verwachten op lange termijn (15-20 jaar) te verhuizen naar een kleinere woning. Deze kan dan gefinancierd worden uit de verkoop van onze huidige woning.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Voor het oversluiten van de hypotheek was een taxatie verplicht. 
Ons huis is in maart 2019 getaxeerd op € 285.000,00. De WOZ-waarde is nog altijd niet bekend.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Het bruto hypotheekbedrag is € 128,63 bruto per maand. Netto is dat zo’n € 115,00.


Los je extra af op je hypotheek?


Op dit moment lossen wij (tijdelijk) niet meer af. Wij willen eerst onze buffer bijvullen, tot € 30.000,00. Daarna willen wij graag de badkamer vervangen. Nu wij nog meer financiële ruimte hebben, gaat mijn vrouw binnenkort minder werken. Ik overweeg dat ook op korte termijn. Eerst een halve dag, daarna een hele dag.


Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Wij zijn gaan aflossen en extra inleggen in  de bankspaarhypotheek, omdat wij op termijn meer financiële vrijheid wilden. Ook zijn wij sinds twee jaar gaan beleggen (indexbeleggen). Niet perse om te kunnen stoppen met werken, maar om zelf de regie in handen te nemen.

Wij hebben sinds 2012 het salaris van mijn vrouw, teruggaaf inkomstenbelasting en de extra’s die ik ontvang (variabele beloning, vakantiegeld) apart gezet en gebruikt voor deze doeleinden. Na ruim 6 jaar is het nu zover dat ik die financiële vrijheid ervaar. Niet meer de verplichting om het werk te doen dat ik nu doe tot mijn pensioenleeftijd. Niet dat ik mijn werk niet leuk vind, integendeel. Maar ik heb nu wel zelf de keuze om iets anders te gaan doen als ik dat wil. Of mijn vrouw natuurlijk 😊. 
Mijn vrouw werkt parttime en gaat binnenkort nog een aantal uren minder werken. 
Ik ga binnenkort ook minder werken bij mijn werkgever. Dat biedt ruimte voor nieuwe ideeën, uitdagingen en hobby’s . Zo ben ik vorig jaar een eigen bedrijf gestart op een heel ander vlak dan mijn reguliere werk (analist in de IT). Ik geef nu regelmatig in opdracht stoelmassages bij bedrijven of op evenementen. Leuk en afwisselend, ik krijg er veel energie van!


Had je een aflosplan gemaakt?


Toen wij in 2012 begonnen hebben wij een aflosplan gemaakt, die wij naarmate de tijd verstreek hebben verfijnd. Wij zijn overigens eerst begonnen om onze inkomsten en uitgaven nauwkeurig op een rijtje te zetten. Wat komt er in en wat gaat er uit? Waar kan het (wat) minder? Wat vinden wij belangrijk? Wij hebben altijd voor ogen gehouden dat het gaat om de balans tussen besparen en genieten. Dit was ook het onderschrift van mijn blog.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


In de tijd dat wij fanatiek aflosten heb ik niet het idee gehad dat wij dingen hebben moeten laten. Wij bleven de dingen doen die wij belangrijk vonden en vinden. Wij gingen wel anders naar de dingen kijken. Word je echt gelukkig om materialistisch te leven? En bij de dingen die wij kochten letten wij meer en meer op het nut en de kwaliteit ervan. Ook hierover vind je nog genoeg leesvoer terug op mijn blog.Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Het hypotheekbedrag is op dit moment € 118.741,00.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Toen ik mee deed met eerdere ‘de hypotheek van’-verhalen wilde ik altijd graag wijzen op de toekomstige voordelen van de combinaties extra aflossen van je hypotheek, het extra inleggen op een bankspaarproduct en/of beleggen. Ik denk dat door ons verhaal hier nu weer te delen -  jaren nadat wij zijn gestart - voor zichzelf spreekt. Natuurlijk kun je ook terecht op mijn blog voor de verhalen die ik sinds 2012 schreef. En, er zijn inmiddels veel meer nieuwe inhoudelijke logs bijgekomen in de afgelopen jaren. Het begint uiteindelijk allemaal met de wil om te veranderen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Great, wat een discipline.
  Ben ook wel bezig maar ik heb het licht pas in 2012 gezien (bleek idd ook een woekerpolis etc. te hebben).
  Gelukkig nog voor 2013 kunnen omzetten in BS en aflossingsvrij en lekker aan het aflossen/bijstorten gegaan.
  Mijn planning is idd ook over een 5 tal jaar alles aflossen en een nieuwe goedkope aflossingsvrije hypotheek af te sluiten voor 30 jaar.
  Lage maandlasten en zelf wel kijken wanneer je gaat aflossen.
  Dit verhaal helpt mij het plannetje "vol te houden"
  Gr John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi John!
   Dank je! :-) Leuk om te lezen dat ons verhaal jou helpt om 'vol te houden'. Als ik jouw reactie zo lees, komt het bij jou ook helemaal goed!

   Verwijderen
 2. Leuk om weer eens wat over de hypotheek van Barry te lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Die van jou volg ik ook nog met grote regelmaat! Keep up the good work! :-)

   Verwijderen
 3. Heel leuk om zo de update van Barry te krijgen! Ik mis je in blogland hoor!! Gaaf dat je nu nog maar zo'n lage hypotheek hebt, en die maandlasten...om van te smullen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is lang geleden! ;-) Ik volg ook jouw blog nog geregeld! Leuk om te lezen!
   Het leek mij inderdaad leuk om een update van de resultaten van onze jarenlange inspanningen te delen. Die lage maandlasten zijn inderdaad erg fijn. Per 1 september a.s. ga ik een dag minder werken. Dat was ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet bekend.

   Verwijderen
 4. Hoi Barry, ik heb jullie blog vroeger gelezen en vind het leuk om te lezen dat het goed met jullie gaat.
  Even een vraagje over de bankspaarhypotheek. Heb je die fiscaalvriendelijk overgesloten, en zo ja, hoe?
  Mijn BS hypotheek heeft een bedrag van 36.000,-- euro en loopt nog 9 jaar (intussen €15.000,-- gespaard). Het aflossingsvrije gedeelte bedraagt €12.500,--. Door de lage rente wil ik wel af van de bankspaarhypotheek maar ik moet er niet op toeleggen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ikke! Leuk om te horen dat je onze blog vroeger ook graag las. Het leek ons, zoals ik ook al aan Mom4Live schreef, leuk om eens een update te geven van de resultaten van onze jarenlange inspanningen te delen.

  Voor wat betreft jouw vraag: wij hebben de opgebouwde waarde in onze bankspaarhypotheek afgekocht. Dit houdt kort gezegd in dat de opgebouwde waarde in mindering wordt gebracht op de uitstaande schuld. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Met de nieuwe wetgeving per 1 april 2017 is het mogelijk om bij een premiebetaling van korter dan 15 jaar de (bank)spaarhypotheek zonder fiscale gevolgen te beëindigen. Dit wordt ook wel het vrijvallen van de tijdklemmen bedoeld. Je kunt dan gebruik maken van de hoogste vrijstelling (iets van € 160.000,00 per persoon).
  In jouw geval zou dat neerkomen op een schuldrest van € 21.000,00 (€ 36.000 - € 15.000). Als je de bankspaarhypotheek en aflossingsvrije gedeelte voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, dan mag je die omzetten cq. oversluiten naar een geheel aflossingsvrij gedeelte als dit niet meer is dan 50% van de marktwaarde van het huis.
  Je moet dan wel de discipline hebben om af te lossen. Of voor een annuïteiten of lineaire hypotheek gaan. Of je er op toelegt is hoe je het bekijkt. In principe rendeert een bankspaarhypotheek de laatste jaren het meest. Voor ons was de overweging lage maandlasten en een flexibel fiscaal product om op af te kunnen lossen. Laat je goed adviseren.
  Succes met je keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hee Barry, leuk weer eens wat van je te lezen. Zo te zien gaat het goed :-) en al flinke slagen naar een minder financieel afhankelijk leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rose! Het is al weer even geleden dat wij elkaar (in het echt) spraken. Het gaat inderdaad goed! ;-)
   En dat voelt heerlijk!

   Ik volg jullie blog ook, o.a. in jullie ontdekkingstocht naar een tiny house

   Verwijderen
 7. Wauw, wat een heerlijk lage maandlasten zijn dat zeg! Dat hoor je niet vaak volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Barry, dank voor dit super inspirerende verhaal! Wij zijn hetzelfde van plan. We hebben nu een bankspaarhypotheek waarin we nu 3 jaar extra op inleggen. In juli 2021 loopt de rentevaste periode af (wij hebben nu nog een rente van 4.8%). Wij zijn voornemens in juli 2021 de opgebouwde waarde af te kopen. Verwachting is dat er nog zo'n 85.000 euro hypotheek overblijft. Deze was 199.000. Ik zou net als jij graag een flexibeler hypotheekproduct willen en lage lasten. Vraag aan jou: Wat kost oversluiten als je het zelf doet, zoals jij hebt gedaan? Dus alles opgeteld? Bemiddeling, notariskosten, taxatie etc? Ben erg benieuwd. Alvast veel dank, ook voor je verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken