Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

27 maart 2022

De portemonnee van A (36) - Verpleegkundige GGZ

De portemonnee van A (36) - Verpleegkundige GGZ

Kasboek verhaal van sociaal psychiatrisch verpleegkundige in de GGZ voor 34 uur per week. Waar doen ze het van? In de rubriek 'De Portemonnee Van' vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van A (36)Stel jezelf voor…


A. 36 jaar, alleenstaande moeder van 2 kinderen. Werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in de GGZ voor 34 uur per week.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinigeman.nl, porterenee.nl

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€48,90

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?Maandelijkse inkomsten
Salaris (gemiddeld genomen) € 2.800,00
Kinderalimentatie € 215,00
Kinderopvang toeslag € 550,00
Kindgebonden budget € 323,00
Abonnement Netflix € 6,00
Totaal € 3.894,00


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Vaste lasten per maand
Hypotheek € 599,60
Kinderopvang € 826,15
Water € 21,56
Energie en gas € 125,00
Internet & tv € 35,00
Gemeentelijke belasting € 76,65
Levensverzekering € 6,72
Mobiele telefoon € 49,99
Woonverzekeringen € 60,05
Boodschappen € 500,00
Sportabonnement € 32,50
Netflix € 11,99
Zwemles € 52,60
Uitvaartverzekering € 13,88
Spotify € 9,99
Kosten bankpakket € 3,00
Eigen risico zorgverzekering € 38,50
Schoonmaakster € 90,00
Autoverzekering € 55,00
Wegenbelasting € 28,00
ANWB € 9,05
Belastingdienst toeslagen € 60,00
Tanken € 150,00
Voetbal contributie 1 € 48,00
Voetbal contributie 2 € 36,25
Totaal € 2.939,48

Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Ik heb 2 lopende rekeningen.Een waar mijn inkomsten en vaste lasten op binnenkomen en afgaan. Van deze rekening pin ik zo min mogelijk. Ik heb gemerkt dat ik nauwelijks overzicht heb als van deze rekening ook nog boodschappen gaan.

De andere rekening is voor alle variabele lasten. Ik stort hier maandelijks €740 op, van deze rekening pin ik/ betaal ik.
Schoonmaakster: €45 voor 1x per 2 weken. Sinds ik met een opleiding begonnen ben lukt het me niet om de grote schoonmaak klussen te volbrengen. Daarom ben ik erg blij met de mevrouw die me hierbij helpt. Zo hou ik meer tijd over om te studeren.
Boodschappen: ik bestel het meeste online en hanteer een budget van €80 per week (€400 voor een maand van 5 weken). Ik weet met online bestellen precies waar ik op uit kom en maak er een sport van om niet boven mijn weekbudget uit te komen.
Drogist: €100 voor cosmetica, wasmiddel ed. Het meeste koop ik groot in wanneer er aanbiedingen zijn.
Tanken: ik tank in Duitsland 1x per 2 weken voor maximaal €60, ik heb bewust een hele kleine zuinige auto. Ik rij veel voor mijn werk en kan 2 weken rijden op 1 tank. Ik heb iets marge in dit budget. Ik ga liever met een ander budget strakker om, dan dat ik niet op pad kan gaan omdat het benzine geld op is.

Verder maak ik gebruik van de spaarpotjes die ik via mijn bank kan koppelen aan de rekeningen. Zo heb ik een ‘lopende rekening kids’ waar ik maandelijks €200 op stort. Als er schoenen of kleding moet worden gekocht boek ik dit hiervan over. Ik hou zo overzicht van wat er nog staat en wat er nog kan (of het nog kan).

Hoeveel geld blijft er maandelijks over?


Ik hou maandelijks in een Excel bestand bij wat er binnenkomt, zo weet ik exact wat er over blijft. Deze maand is dat €278. Van dit geld doen we leuke dingen.

Hoe beheer je de financiën?


In een Excel bestand en via de spaarpotjes die mijn bank aanbiedt bij de lopende rekeningen.

En wie doet de financiën?


Ikzelf.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Sinds ik met de kinderen alleen woon hanteer ik een strak schema voor mijn financiën. Ik ben voor 80% financieel verantwoordelijk voor de kids, zij wonen 75% van de week bij mij. Toen ik nog met hun vader samen was gaf ik vooral voor de kinderen gemakkelijk veel geld uit. Nu doe ik dat anders. Ik maak budgetten voor feestdagen en verjaardagen en hou zo zicht op wat ik doe. Ik ga veel bewuster met mijn geld om dan toen ik samen woonde. Het geeft stress om alleen financieel verantwoordelijk te zijn maar maakt me ook trots omdat we het zo redden en de kinderen niets tekort komen.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, met mijn vriend en sommige vriendinnen. Ik vind het fijn te horen hoe anderen met hun geld omgaan, ik leer ervan en het maakt me bewust van mijn financiële gedrag. Zo kreeg ik de tip van een vriendin om mijn jaarsalaris bij de kinderopvangtoeslag te verhogen zodat daar een ‘onzichtbaar’ spaarpotje ontstaat. Ik ben meer uren gaan werken en in salaris gestegen, moet nu steeds terugbetalen wat ik destijds ‘te veel’ heb gekregen. Het was niet de bedoeling dat dit extra geld er aan de andere kant weer geld zou gaan. Ik ben dankbaar voor dit soort tips.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Zoveel… Ik heb mijn voormalig koophuis voor een symbolisch bedrag afgestaan aan de vader van mijn kinderen omdat ik een nieuwe hypotheek kon afsluiten en hij met zijn salaris dat niet zou kunnen. Hier heb ik spijt van gehad, ik moest zelf een klushuis kopen zonder geld dat er geld was dit te kunnen verbouwen. Het is daardoor lang niet bewoonbaar geweest, gelukkig kon ik ruim een jaar met de kinderen bij mijn moeder inwonen. Vroeger waren het onzinnige dingen als kleding/ schoenen /prullaria voor in huis.

Spaar je ook maandelijks geld?


Jazeker:
Sparen maandelijks
lopende rekening kinderen € 200,00
Eigen spaarrekening € 300,00
Verjaardag kind 1 € 15,00
Verjaardag kind 2 € 15,00
Auto rekening € 150,00
Sinterklaas € 23,00
Totaal € 703,00


Waar spaar jij voor?


Ik spaar zelf voor onkosten in de woning/ onderhoud van de woning. Met de autorekening spaar ik voor het onderhoud van de auto. Ik heb voor beide een budget van €7500 maar het is nog niet gelukt dit te behalen.
 
Er komt ieder kwartaal kinderbijslag binnen. Dit spaar ik voor de kinderen. Hun vader en ik hebben afgesproken voor ieder kind €7500 te hebben gespaard wanneer ze 15 jaar zijn. Dit is voor aankomende studiekosten, rijbewijs of zoiets dergelijks.

Ik krijg jaarlijks de hypotheekrente aftrek terug. Dit is meestal zo’n €3500, dat gaat meteen naar de spaarrekening. Daarnaast krijg ik een eindejaarsuitkering, zo’n €2250. Daarvan maak ik zo’n €500 op aan wat ik wil en de rest spaar ik. Vakantie geld is zo’n €1600, dat gaat op aan vakantie.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Mijn vriend en ik hebben recent een nieuwbouwwoning gekocht. We zullen hier medio 2023 in kunnen. Ik verkoop mijn huidige woning, de overwaarde gaat mee in de nieuwe hypotheek. Onze lasten gaan omhoog want het huis is veel groter maar we kunnen ook veel kosten gaan delen. Er gaat dus veel veranderen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij deze rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken