Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

27 juni 2018

De hypotheek van... Ontsladebaas

De hypotheek van... Ontsladebaas

hypotheek vrij hypotheekvrij Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheek vrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden of minder te gaan werken.

In de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in iemands hypotheek. Want ja wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?

hypotheek vrij hypotheekvrij
Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Ontsladebaas

Stel jezelf voor…
Ik ben Ontsladebaas, 25 jaar en blog op ontsladebaas.nl over financiële onafhankelijkheid, net zoals Zuinigeman. Deze rubriek gaat over hypotheken.

Ik heb een appartement in de Randstad dat ik eind 2015 heb gekocht. Achteraf gezien was dat natuurlijk een perfecte timing. Op dat moment wilde ik gewoon een fijn appartement hebben om in te wonen.

Wat van woning heb je gekocht?
Een driekamerappartment net buiten de binnenstad van één van vier grote steden.

En waarom heb je deze woning gekocht?
Ik kom oorspronkelijk uit een dorp dichtbij de stad waar ik nu woon. Toen ik ging studeren was dat natuurlijk in de stad, en ook sporten en de rest van mijn sociale leven speelde zich in de stad af. Een deel van mijn vrienden zat dus al daar, en een deel uit het dorp waar ik vandaan kom verhuisde ook naar de stad.

Welke hypotheek/schulden heb je?
Ik heb een annuïteitenhypotheek van 30 jaar met een rentevastperiode van 10 jaar. De rente is 1,90%. De combinatie van een lage woningprijs destijds en de lage rente maakt dat ik lekker goedkoop kan wonen.

Wel ben ik bezig om mijn hypotheek nu over te sluiten. De rente gaat dan omlaag naar 1,40 of 1,45%. Ook haal ik een stuk kapitaal uit de woning om te kunnen investeren in aandelen of extra vastgoed. De totale rente die ik per maand ga betalen gaat omlaag, zelfs met het extra bedrag dat ik ga lenen. Wat dat betreft kan het dus niet beter.

hypotheek vrij hypotheekvrij
Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?
De hypotheek was oorspronkelijk ongeveer 165.000 euro. Inmiddels natuurlijk al wat minder, doordat ik annuïtair aflos.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?
De waarde van het huis is vele malen hoger inmiddels. Destijds heb ik maximaal geleend zoals toen nog mogelijk was. Inmiddels zit ik denk ik rond de 70-75% nog ten opzichte van de woningwaarde.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?
Brutobedrag is ongeveer 570 euro. Daarbij komen nog de servicekosten van de vereniging van eigenaren maar alles bij elkaar leef ik heerlijk goedkoop. Ideaal voor een personal finance nerd zoals ik!

Los jij ook af op de hypotheek?
Ik los annuïtair af.

Los jij ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?
Ik los niks extra af. Ooit heb ik eens 500 euro extra afgelost omdat het kon, en ik benieuwd was naar het proces enzo.

hypotheek vrij hypotheekvrij
Waarom ben jij wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?
Puur uit nieuwsgierigheid eerlijk gezegd. Ik beleg elke maand een bedrag, en heb dus ooit 500 euro daarvan extra afgelost op de hypotheek.

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?
Ongeveer 157.000 euro.

Heb jij nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?
Mijn tip is let op met wat je koopt. Mensen kopen vaak een woning en zetten de rente voor 20 jaar vast. Lekker veilig. Wat ze vergeten is dat je al snel een paar tienden procent extra rente betaald, terwijl mensen gemiddeld elke 7 jaar verhuizen! Dat is dus zonde van je geld.

Verder zeg ik altijd dat je met schulden maken voorzichtig moet zijn, leen dus niet zomaar het maximale als dat niet nodig is. In sommige gevallen kunnen schulden je verder helpen, zoals in mijn situatie waarbij ik extra leen om te beleggen. Maar doe daar wel echt goed onderzoek naar. Maak de berekeningen, ook de worst-case scenario's. Zorg er in elk geval voor dat je voldoende vermogen overhoudt en ook de aflossingen goed kunt betalen.

Als je cashflow dat toestaat dan kan je wellicht wat meer lenen. Als je inkomsten gering zijn, leen dan zo minimaal mogelijk en probeer waar mogelijk wat extra af te lossen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!
Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al bijna hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst?

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.

hypotheek vrij hypotheekvrij
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Ik heb mijn rente van 2,50% 30 jaar vastgezet, aangezien ik (en bijna iedereen toch?) de hypotheek kan meenemen naar het volgende huis, of zelfs huizen. Als over een jaar of 10-20 de rentes zijn gestegen naar 4/5% ben ik toch wel erg blij dat ik dat heb gedaan. Maar ik schijn een van de weinigen te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De reden dat ik hier niet voor heb gekozen is dat als je de hypotheek meeneemt, dit vaak een klein deel is van je totale nieuwe hypotheek (als je groter gaat wonen). Daarnaast moet je de nieuwe bank het wel goed vinden dat je nog een tweede lening hebt bij een eerdere bank! Die twee redenen en de hogere rente zorgen dat ik voor een kortere rentevastperiode heb gekozen.

   Verwijderen
  2. niet iedereen gaat groter wonen.. ;) wij hebben nu een eengezinswoning, mede afgestemd op mn werk als gastouder (ruime kelder met daarin speelgoed, knutselspul alle ruimte om te spelen ruime tuin en speeltuin voor t huis..) hoop hier nog lang te wonen en als de kids ooit thuis uit zijn, hoef ik niet groter te gaan wonen denk ik ;)

   Verwijderen
 2. Wij hebben onze rente ook voor 20 jaar vastgezet, 2,8%! Ons doel is om binnen die 20 jaar door middel van extra aflossen, het hele bedrag dan te hebben afgelost. De middelen zijn er wel voor op het moment alleen we hebben nog een aantal "projecten" wat ook gefinancierd moet worden en dat gaat wel even voor een extra aflossing....

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken