Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

20 februari 2019

De hypotheek van... T (anoniem)

De hypotheek van... T (anoniem)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?


Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... T (anoniem)


Stel jezelf voor…


Ik ben T., een vrouw van 28. In 2018 heb ik – in mijn eentje – mijn eerste eigen koophuis gekocht. Ik werk fulltime in loondienst.

Wat voor een woning heb je gekocht?


Ik heb een tussenwoning gekocht in het dorp waar ik ben opgegroeid.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Ik wilde per se in deze plaats wonen en het aanbod in mijn prijsklasse was beperkt. Dit huis had alles wat ik zocht: een tuin, 3 slaapkamers, een zolder en al een mooie keuken en badkamer waar ik niets meer aan hoefde te doen. Ook heeft het zonnepanelen, wat zeker een mooie bijkomstigheid was.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Ik heb een annuïteitenhypotheek met NHG afgesloten bij Aegon.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Mijn hypotheekbedrag was oorspronkelijk ongeveer 162.500 euro. Ik heb nog ongeveer 5000 euro eigen geld in de aankoop van de woning gestoken, omdat het huis al echt “af” was en ik er zo in kon.

De rente staat voor 30 jaar vast voor 2,59%. Ik was toen ik het huis kocht nog niet bezig met dat ik versneld zou kunnen gaan aflossen. Achteraf had ik de rente liever voor 20 jaar vastgezet.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Ik denk dat de waarde van mijn huis al is gestegen en daarnaast heb ik een extra aflossing gedaan vorig jaar. De WOZ-waarde is in elk geval hoger dan de hypotheek nu.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Ik betaal op dit moment maandelijks 610 euro aan mijn hypotheek. Ik weet niet precies hoeveel het netto is, omdat ik de hypotheekrenteaftrek per jaar terugkrijg. Ik ben van plan om dit als extraatje te zien en wil het eigenlijk direct weer inzetten om mijn hypotheek verder af te lossen.

Los jij ook af op de hypotheek?


Ik heb een annuïteitenhypotheek en los deze dus geheel af.


Los jij ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Op dit moment is er bijna 12.000 afgelost op de hypotheek. Hiervan is 10.000 euro extra en de rest regulier.

Waarom ben jij wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Mijn spaargeld zat boven de vrijstellingsgrens, zelfs nadat ik een deel in de aankoop van de woning en inrichting had gestoken. Toen ik meer finance blogs begon te lezen, voelde het enorm logisch om deze stap te zetten. Ik heb nog steeds een flinke buffer op mijn spaarrekening staan, maar alles wat daarboven komt, wil ik (in elk geval voorlopig) in mijn huis stoppen.

Had jij een aflosplan gemaakt?


Ik heb nog geen uitgebreid plan gemaakt, maar ik merk hoe verslavend ik extra aflossen nu al vind! Ik vind het wel een mooi streven om mijn hypotheek voor mijn 50e verjaardag helemaal afgelost te hebben. Daar heb ik nog ruim 20 jaar voor, dus dat zou moeten lukken en ik vind het wel een mooi symbolisch moment. 

Hoewel ik nog geen kinderen heb, zou ik dat wel graag willen. Bijkomend voordeel van mijn streefleeftijd voor aflossing is dat mijn hypotheek – praktisch of volledig – afgelost zou zijn als mijn toekomstige kinderen gaan studeren.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het voelt echt heerlijk! Mijn bruto maandbedrag is met mijn extra aflossing omlaag gegaan van 650 euro naar 610 euro. Ik merk dat ik me er echt op verheug om het ergens dit jaar onder de 600 euro te brengen en daarna is 500 euro natuurlijk weer een mooie grens om doorheen te gaan. Het is eigenlijk net alsof je zelf in gewicht afvalt: zo fijn om resultaat te zien! Met als grote voordeel dat – zolang ik niet verhuis – mijn hypotheekbedrag niet zal stijgen, haha.


Welke dingen laat je voor het aflossen?


Voordat ik op mezelf ging wonen, spaarde ik altijd al veel omdat ik weinig uitgaven had. Nu de bedragen veel groter zijn, ben ik eindelijk begonnen aan het exact bijhouden van mijn administratie. Omdat het aflossen zo verslavend is, merk ik dat ik kritisch omga met mijn uitgaven en goed nadenk of ik iets nodig heb. Dat doe ik vooral als het om spullen ga. Op ervaringen wil ik niet al te veel bezuinigen. Ik vind het belangrijk om ook genoeg leuke dingen te blijven doen.

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Er staat op dit moment een bedrag van bijna 151.000 open.

Heb jij nog tips voor mensen met een hypotheek?


Extra aflossen op je hypotheek levert zo’n heerlijk sneeuwbaleffect op dat ik inmiddels niet meer begrijp waarom je dat niet zou doen als je financiële situatie het toelaat. Ik denk dat overzicht hebben heel belangrijk is en daarnaast duidelijke keuzes maken in wat je belangrijk vindt. Dat brengt niet alleen financiële duidelijkheid, maar ook veel innerlijke rust en geluk. En dat willen we allemaal wel, toch?

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem) 30 jaar
De hypotheek van... T (anoniem) 28 jaar
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Wat bijzonder dat je perse in het dorp wil wonen waar je opgegroeid bent.En dat dat ook kan. Hier hebben we kleine dorpjes waar jongeren niet kunnen wonen omdat er niks bijgebouwd wordt.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verhaal en wat ben je al goed bezig!! Klinkt alsof alles heel goed doordacht is, leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig!!! Mooie prijs voor je huis hier in westen iets duurder��.
  Altijd lekker minder betalen. En toch ook gewoon lekker/leuk leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat een verhaal! Geweldig om te lezen dat je dit op deze leeftijd al hebt gerealiseerd zeg! Netjes. Ga gewoon lekker zo door, mocht je leven veranderen, met kinderen, dan zal het op financieel gebied ook veranderen, dus zo lang het kan mooi zo doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om te lezen dat je zo serieus met je financiele plannen op lange termijn bezig bent. Wanneer je enthousiast wordt van 'sneeuwbaleffecten' zou je, gezien je jonge leeftijd, ook eens serieus moeten nadenken over het starten met beleggen.
  Het 'rendement' op aflossen is 2,59% bruto (je moet je belastingteruggave nog verrekenen, dus is je netto rendement nog wat lager). Het rendement op beleggen is historisch gezien minimaal 7%, afhankelijk van de risico's die je wilt nemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken