Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

8 mei 2019

De hypotheek van Mr FinVrij

De hypotheek van Mr FinVrij

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Mr FinVrij


Stel jezelf voor…


Ik ben Mr FinVrij. Ik woon samen met mijn vriendin en onze twee dochters van 4 en 1 jaar oud. Op dit moment werk ik 4 dagen en mijn vriendin zo’n 2,5 dagen. Daarmee komen we samen aan ongeveer een tweemaal modaal inkomen. Ik heb ook een eigen blog over persoonlijke financiën: https://www.financieelvrijer.nl.

Wat voor type woning heb je gekocht?


We hebben in 2013 deze tussenwoning gekocht. Dat was echt op het dieptepunt van de woningmarkt.

En waarom heb je deze woning gekocht?


We wonen in een suburb van één van grote steden, in de Randstad dus. We kochten deze tussenwoning omdat onze oudste dochter op komst was en dat we daar eigenlijk geen plek voor hadden in het appartement waar we toen woonden.

Dat oude appartement was ook een koopwoning en kregen we in die tijd niet verkocht. Met het oog op mogelijk een lange tijd dubbele lasten en een eventuele restschuld hebben we toen niet het maximale uitgegeven aan een nieuwe woning.
Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Van een huren wordt alleen de verhuurder rijk. We hebben er eerlijk gezegd nooit over nagedacht om te gaan huren.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Toen we het huis kochten hadden we drie hypotheekvormen, een aflossingsvrije hypotheek en een spaarhypotheek die we meenamen van het oude appartement en voor het stukje daarboven een annuïteitenhypotheek. Intussen hebben we de aflossingsvrije hypotheek omgezet naar een annuïteitenhypotheek.

Toen we uiteindelijk het oude appartement in 2015 verkochten hielden we een restschuld over van €15.000. Die hebben we toen via een familiebanklening gefinancierd en daarna in 1 jaar afgelost.

spaarhypotheek spaar hypotheek

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


We kochten het huis voor €190.000 maar sloten een hogere hypotheek af. De kosten koper en ook nog een bouwdepot van €10.000 werden meegefinancierd. Dat bouwdepot hebben we overigens uiteindelijk maar voor drie kwart gebruikt. In totaal hadden we een hypotheek van €205.800 met een spaardepot waarin €15.000 zat. De hypotheek was met NHG.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


In deze gekke woningmarkt is de waarde van ons huis vele malen hoger dan toen we het kochten en ook veel hoger dan toenmalige en huidige hypotheek. De WOZ-waarde ligt nu ruim een ton boven onze openstaande hypotheekschuld en de woningen die nu in de straat verkocht worden gaan voor nog eens een halve ton meer van de hand.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Op dit moment betalen we net iets meer dan €700 aan rente en aflossingen. Daarnaast leggen we maandelijks €133 in op de spaarhypotheek.


Los je extra af op je hypotheek?


Ja we lossen maandelijks extra af op de annuïtaire hypotheekdelen. Doel is om in 2028 hypotheekvrij te zijn.

Los je ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Ja we lossen ook extra af op de hypotheek. Een huis verkopen met een restschuld heeft ons de ogen geopend en daarom zijn we gelijk gaan aflossen. Intussen hebben ruim €37.000 op de hypotheek afgelost en dus ook nog €15.000 op de restschuld. In totaal hebben we in 5 jaar dus €52.000 afgelost op onze schulden.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Omdat we niet nog een keer in de situatie terecht wilden komen dat we een huis met een restschuld moesten verkopen.


Had je een aflosplan gemaakt?


Jazeker. Dat plan is al wel een paar keer aangepast. Dat had ermee te maken dat ik een dag minder ben gaan werken en dat we dus minder inkomsten hebben daardoor. Op dit moment bestaat ons plan uit het sneeuwbaleffect; alle besparingen in maandlasten zetten we de maand erop weer in voor de extra aflossing. Wat we totaal aan de hypotheek betalen blijft zo elke maand gelijk, maar wat we vrijwillig betalen is steeds wat meer.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Heerlijk en bevrijdend. We zien elke maand de hypotheeklasten dalen dat geeft een heerlijk gevoel, ook al is het maar met iets meer dan een euro. Daarnaast zien we ook het openstaande bedrag lekker dalen.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We gaan misschien een keertje minder op vakantie. En ook beleggen we wat minder dan zou kunnen als we niet extra zouden aflossen. Maar dat is eigenlijk niet iets laten, maar de risico’s spreiden in onze optiek.

Ook kamperen we tijdens de vakantie en dat is goedkoper dan andere vormen van vakantie, maar dat zouden we ook doen als we niet zouden aflossen.

aflossingsblij

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Het openstaande hypotheekbedrag is op dit moment ruim €168.000. Als we de waarde van het spaardepot eraf halen blijft er nog ruim €140.000 over.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Als je een voldoende grote buffer hebt en je houdt elke maand geld over dan raad ik het zeker aan om extra te gaan aflossen op de hypotheek. Je hebt daar de rest van de looptijd van de hypotheek plezier van. Daarnaast is het veel minder risicovol dan beleggen. Het levert weliswaar minder op dan beleggen, maar brengt ook veel minder risico’s met zich mee.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Mooi plan! Groot gelijk extra aflossen, en als het kan waarom niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb zelf een hypotheek van €200.000 en ben onlangs ook begonnen met aflossen. Kan alleen niet meer missen dan €3000 per jaar ongeveer. Werkt niet echt motiverend om mijn maandlasten dan met €4 te zien dalen. 'K weet dat alle beetjes helpen, maar het gaat zo langzaam....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie prijs voor een huis in de randstad. Wij wonen naast Amsterdam maar hier liggen de prijzen abnormaal hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tsjonge dat het huis nu gewoon een ton meer waard is! Wonderlijk toch hoe de woningmarkt soms in elkaar zit.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken