Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 februari 2019

De hypotheek van... V (anoniem)

De hypotheek van... V (anoniem)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?


Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... V (anoniem)Stel jezelf voor…


Ik ben V (30) en woon samen met mijn vriend M (32) in een grote stad. We werken beide fulltime als ambtenaar.

In 2016 heb ik alleen een appartement gekocht, mijn vriend kwam ik later tegen en hij trok vanuit zijn huurhuis ongeveer 1 jaar later bij mij in. Mijn vriend betaalt niet mee in de aflossingen, onderhoud & verbouwingen. Over een paar jaar willen we graag samen een huis kopen.

Wat voor een woning heb je gekocht?


Toen ik na een jaar werken een vast contract kreeg wou ik graag een huis kopen. Mijn toenmalige vriend (vrij snel daarna ex) had andere prioriteiten. Dit was voor mij de welbekende druppel. Ik besloot alleen een huis te kopen, en vrij snel na de koop liep de relatie ook stuk ;) 
Ik heb nu een appartement van bijna 100m2 op de bovenste verdieping van een portiekflat in een grote stad.

En waarom heb je deze woning gekocht?


In eerste instantie keek ik rond mijn maximale hypotheekprijs (2 ton). Maar toen ik het besluit nam om alleen een huis te kopen, en dan ook alleen voor de kosten op te draaien, vond ik een maximale hypotheek toch een te groot risico. Ik wou mijn vaste lasten niet al te hoog hebben.

Daarnaast bleken mijn eisen ook niet heel hoog; min 2 slaapkamers, een balkon, wat privacy en goed kunnen parkeren voor de deur. Op vrijdag ging ik dit appartement bekijken en binnen 5 min was ik er al uit dat ik het wou kopen. Op maandagmiddag een bod gedaan, en dinsdag was het rond. Ik heb erg mazzel gehad, ik heb het appartement nog onder de vraagprijs kunnen kopen. Een paar maanden later werd het een gekte op de huizenmarkt.


Welke hypotheek/schulden heb je?


Ik heb een annuïteitenhypotheek bij de ING met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De looptijd is 30 jaar met een rentevaste periode van 10 jaar (2%).

Ik kon deze hypotheek alleen via een tussenpersoon afsluiten. Omdat ik zelf al had uitgezocht dat ik deze hypotheek wou, heb ik de goedkoopste tussenpersoon die ik kon vinden gebruikt om de hypotheek te regelen.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


€135.000 (dit was 102% van de koopprijs).

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De WOZ waarde is nu €156.000 en dezelfde huizen worden nu rond €185.000 verkocht. Door het extra aflossen is mijn huidige hypotheek een stuk lager.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Ik betaal nu voor de hypotheek ongeveer €410 bruto, bij aanvang van de hypotheek was dit €500. Ik zie de jaarlijkse teruggave als extra en reken dit niet mee. Daarnaast heb ik ook nog de verplichte bijdrage voor de VVE en blokverwarming; dit is gezamenlijk €235.


Los jij ook af op de hypotheek?


Ja, door mijn annuïteitenhypotheek los ik ongeveer €3.000 per jaar af. In 2017 en 2018  samen heb ik €22.000 extra afgelost. Dit jaar wil ik graag minimaal €6.000 aflossen. Mijn hypotheek is momenteel €104.000.

Waarom ben jij wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Ik zie hypotheek als schuld, en het liefste heb ik zo min mogelijk schuld. Daarnaast heb ik het geld niet nodig voor mijn vaste & flexibele lasten. Op deze manier verlaag ik de hypotheekschuld en daardoor ook mijn maandelijkse vaste lasten.

Had jij een aflosplan gemaakt?Ik heb een plan voor al mijn financiën, deze pas ik steeds weer aan. In eerste instantie wou ik graag 10% extra aflossen per jaar. Vorig jaar kwam naar boven dat ik een verbouwing zou moeten laten doen (in 2019) én ben ik begonnen met beleggen. Hierdoor kon ik minder aflossen. Dit jaar heb ik ook nog een spaardoel erbij gekregen; een huis kopen samen mijn vriend over een paar jaar.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het aflossen voelt goed! Mijn eerste mijlpaal is dat mijn hypotheek onder €100.000 komt; dit gaat dit jaar gebeuren.


Welke dingen laat je voor het aflossen?


Ik laat niks voor het aflossen. Het geld dat ik aflos heb ik ‘over’. Wel zou ik het geld ook op mijn beleggersrekening kunnen storten i.p.v. aflossen. Voor mij voelt het fijn om een combinatie van sparen, beleggen en aflossen aan te houden. Vandaar dat ik ook extra aflos, ook al zou het qua rendement misschien beter zijn om het te beleggen.

Heb jij nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Ik denk dat het goed is om te kijken wat de hypotheek voor maandelijkse lasten met zich mee brengt. Lagere lasten zorgen er voor dat je geld overhoudt wat je kunt aflossen (of sparen/beleggen). Extra aflossen zorgt weer voor lagere vaste lasten.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
  1. Zo, dat gaat goed! Mooi om te weten dat ze straks bij de verkoop van dit huis waarschijnlijk ongeveer een ton overhoudt hierdoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb een paar nieuwsgierige vraagjes dus voel je vrij ze niet te beantwoorden. Mocht jullie relatie onverhoopt stranden of in het ergste geval wanneer jou iets overkomt, waar je niet vanuit gaat natuurlijk, dan heeft je vriend geen woonruimte meer en in een grote stad zal het niet makkelijk zijn snel iets te vinden. En als jullie straks samen een nieuw huis kopen dan heb jij een grote overwaarde die je in het nieuwe huis moet steken om de hypotheekrente aftrek te behouden. Als jij nu ook nog spaart hoe zorg je dan dat jullie een evenredig deel inbrengen. Ik vraag dit omdat onze zoon ook hiermee te maken kreeg. Hij trok in bij zijn vriendin en bij verkoop had ze een overwaarde. Dit is opgelost doordat wij hem een schenking hebben gedaan wat belastingvrij mag bij aankoop van een huis. Hij vond het niet prettig als zij meer (spaar)geld in zou brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super goed bezig! Leuk om te lezen! Het is ook wel een erg veilig gevoel als je woonlasten blijven dalen, lijkt me heerlijk om uiteindelijk nog maar super weinig te betalen aan woonlasten!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken