Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 juli 2022

De portemonnee van Jade (39)

De portemonnee van Jade (39)

Waar doen ze het van Jade 39 jaar gipsverbandmeester Waar doen ze het van? In de rubriek 'De Portemonnee Van' vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van Jade (39)Stel je zelf voor…


Ik ben Jade, 39 en werk 20 uur als gipsverbandmeester. Mijn man is 36 en werkt 36 uur als functioneel applicatiebeheerder.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Zelf heb ik geen financieel blog, ik lees ze wel graag.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinige man en Porterenee.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 26 euro door marktplaatsverkoop, normaal vrijwel niks.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


€ 5890
Inkomsten
Salaris Jade € 1.900,00
Salaris man € 2.658,00
Kinderopvangtoeslag € 735,00
Teruggave belastingdienst € 430,00
kinderbijslag (berekend per maand) € 167,00
Totaal € 5.890,00

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Vaste lasten per maand
Hypotheek € 1.167,00
Kinderopvang € 859,00
DUO € 228,00
Gas en licht € 200,00
Water € 30,00
Lease zonnepanelen € 33,00
Autobelasting € 116,00
Gemeentelijke belasting € 86,33
Waterschapbelasting € 33,00
Schadeverzekeringen € 74,16
Overlijdensrisicoverzekering € 23,24
TV en internet € 23,24
Telefoons € 23,00
Netflix/ Prime/ Disney/ HBO (gedeeld) € 15,00
Spotify € 12,99
Zorgverzekering € 268,00
Loterij € 14,50
Dela (uitvaart) € 6,36
Financiële dienstverlening € 22,95
Totaal € 3.235,77

Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen (incl. drogisterij) € 550,00
Brandstof € 150,00
Uitjes € 200,00
Kapper € 60,00
Glazenwasser € 20,00
Totaal € 980,00

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Schoolgeld (2 kinderen) € 190,00
ANWB € 56,00
Totaal € 246,00

Hoeveel geld blijft er maandelijks over?


1645 euro.

Hoe beheer je de financiën?


Ik doe alles op papier, heel ouderwets. We hebben 1 gezamenlijke rekening waar alles op binnen komt en weer vanaf gaat. Daarnaast ook 1 spaarrekening.

En wie doet de financiën?


Ik doe de financiën altijd, mijn partner heeft er ook niks mee. Ik werk in de zorg wat zorgt voor een goed bedrag vakantiegeld en hetzelfde percentage eindejaarsuitkering.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Beide eigenlijk wel. Er wordt in huis nog veel verbouwd. Daardoor kan er niet iedere maand gespaard worden maar we proberen het zoveel mogelijk. En als we kleding nodig hebben geven we daar ook het nodige aan uit. Op vakantie gaan vinden we belangrijk. In de zomer gaan we 2 weken naar het buitenland met de auto, daarnaast nog in mei en oktober een weekje vakantiepark. En koffie, lunch of diner buitenshuis doen we ook niet moeilijk over.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


We praten wel met vrienden over geld en sparen en dergelijke. Je kan leren van elkaar en ik zal er nooit moeilijk over doen vragen te beantwoorden over onze financiële situatie.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Nee nog nooit een grote financiële misser gehad en dat wil ik graag zo houden. Ik ben absoluut niet van het risico nemen op financieel gebied. Onze hypotheek hebben we daarom ook voor 30 jaar vast gezet zodat we weten waar we tot ons pensioen aan toe zijn.

Spaar je ook maandelijks geld?


Ik probeer maandelijks 500 euro te sparen aan het begin van de maand als onze lonen net gestort zijn, de belastingteruggave naar de spaarrekening te storten en het bedrag dat we omlaag zijn gegaan op onze hypotheek, omdat we in een lagere risicoklasse gezet konden worden. Dat is het totaal van 1000 euro. 500 euro lukt iedere maand wel. Op de spaarrekening staat nu 11.000 euro. Vorig jaar hebben we een andere auto gekocht waar we 10.000 euro van de spaarrekening in hebben gestoken. Ook nett een nieuwe vloer laten leggen van 4700 euro dus nu willen we de spaarrekening weer aanvullen en voorlopig geen mega uitgaves meer doen.

Waar sparen jullie voor?


We hebben niet echt een spaardoel. Een grote buffer is gewoon fijn als je een koophuis hebt en kinderen die later gaan studeren. In huis hebben we nog wel het nodige op het wensenlijsten staan.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Dan hoop ik dat in huis alles gedaan is wat we nog willen. En de spaarrekening lekker gevuld is. De kinderen zullen steeds meer geld nodig hebben ivm school etc.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Veel geld om over te houden, maar niet zo gek als je verhoudingsgewijs zoveel KOT krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samen met mijn man dit lijstje bekeken. Maar wij vinden dit helemaal niet zulk degelijk beleid. Jullie bouwen helemaal niet. Veel onzinnige zaken als loterij, spotify, onwijs veel tv, uitvaartverzekering etc. Daarnaast een hoge hypotheek, een studielening en zonnepanelen op afbetaling. Zou je dit anders aanpakken, kun je beter bouwen. Met bouwen bedoel ik: bestendigen. Ervoor zorgen dat je fatsoenlijk door kunt leven, als het mis mocht gaan.

   Verwijderen
 2. Beste Anoniem, sinds wanneer is bijvoorbeeld een uitvaartverzekering onzinnig? En wat bedoeld u met 'ervoor zorgen dat je fatsoenlijk kunt doorleven mocht er iets mis gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elke verzekering waarvan je de kosten zelf kunt betalen, mocht het verzekerde zich voordoen, is onzinnig. Op deze leeftijd is het voordeliger het bedrag op je rekening te hebben staan, dan je jarenlang te verzekeren. Met "ervoor zorgen dat je fatsoenlijk kunt doorleven, mocht er iets misgaan" bedoel ik dat je zelf een eigen pot opbouwt, dus je savings rate verhogen en meer sparen en/of beleggen, in plaats van met leningen de zaken te bekostigen.

   Verwijderen
 3. Juist een uitvaartverzekering is belangrijk, zeker als je nog jong bent en niet zo'n grote spaarrekening hebt. Dan komen je nabestaanden niet voor een verassing te staan om ineens een hoog bedrag op te moeten hoesten.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken