Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

31 maart 2022

Nog minder werken dan 24 uren per week?

Nog minder werken dan 24 uren per week?

Nog minder werken dan 24 uren per week? 24 uur per week werken dat doe ik na alweer 4,5 jaar lang. Ja echt 24 uur gemiddeld per week. De ene week 16 uur andere week 32 uur. Maar in de zorg moet ik onregelmatig werken, avonddiensten, nachtdiensten en in de weekenden (om en om het weekend). En dan heb ik het nog niets een gehad over de toren hoge werkdruk in de (verpleeghuis)zorg.

In 2019 heb ik nog geschreven over mijn 24-urige werkweek. Natuurlijk heb ik wel extra gewerkt in de afgelopen jaren en heb ik heel veel overuren en vakantie uren opgebouwd. Deze overuren heb ik niet laten uit betalen, geen toestemming voor uitbetaling gegeven. Geld is maar geld maar ik wil meer vrije tijd. Vrije tijd dat is veel belangrijker voor mij dan een aantal euro's op de bank.

Waar collega's aangeven om het geld extra nachtdiensten te gaan werken en weekenden werken. Ben ik totaal het tegenovergestelde, zelf ga ik liever alleen dagdiensten werken. Zelf raak ik uit balans door nachtdiensten en het slapen is een drama overdag 2 a 3 uren slapen en de volgende nachtdienst weer in. Helaas ben ik verplicht tot mijn 55ste jaar nachtdiensten te werken. Door die nachtendiensten vind ik het werk wel onaantrekkelijker op worden. Of ik moet kijken naar een baan met dagdiensten, maar tegenwoordig willen ze dat je flexibel bent en alle diensten werkt.

ZZP in de zorg


Als je in de zorg werkt als zelfstandige zonder personeel kan je meer eisen op het gebied van werktijden. Mijn schoonmoeder werkt al jaren als ZZPer in de zorg. Zij werkt het liefst in de avond en dat was ook moeilijk. Maar ze kan er een behoorlijke boterham mee verdienen, alleen toen ze covid-19 kreeg kon ze een aantal weken niet werken. De ene keer denk ik eraan om een andere baan te zoeken en totaal iets anders te doen met minder verantwoordelijke heden. Geen baan waar mensen levens aan vast houden. Maar dan denk ik toch weer aan de contacten met ouderen en waarom ik juist de zorg in ben gegaan, om te zorgen!

28 uren per week


Op mijn 23ste werkte ik 28 uren per week 5 jaar lang. Daarvoor studeerde ik, waarvan 2 dagen naar school, 3 dagen stage en om het weekend een bijbaan in de zorg. Na het afstuderen vond ik 28 uur per week voldoende een studie afronden in de laatste fase beviel mij zwaar. Precies 10 jaar geleden werkte ik 5 jaar lang 28 uur per week. En na die 5 jaren begon ik bij een andere werkgever (mijn tweede werkgever), waar ik nog steeds werkzaam ben.

24 uren per week


Sinds mijn 29ste werk ik 24 uren per week. Dat is eind dit jaar alweer 5 jaar lang, 24 uren per week. Op zich vind ik 3 dagen per week werken weinig en een luxe dat ik ermee rond kan komen. Maar ik geniet er wel van dat ik niet minimaal 5 dagen per week werk maar 3 a 4 dagen per week werk. En na sommige (nacht) diensten moet ik ook even bijkomen. Erg zieke cliënten en cliënten die overlijden dat is best wel eens moeilijk. Lichamelijk en geestelijk vind ik het ook steeds moeilijker worden om mijn werk in de zorg goed uit te voeren.

Dit jaar neem ik mijn vakantiedagen op en daardoor heb ik de komende 6 maanden, minimaal elke maand 1 week vrij en 3 weken vrij in de zomervakantie. Daardoor krijg ik de komende maanden wat meer rust en ga ik nadenken om minder te werken of toch een andere baan?

Je pensioen halen


Want heel veel mensen die in de (ouderen)zorg werken kunnen niet hun pensioenleeftijd halen met een goede gezondheid. Wat ik zie is dat collega's (al voor) rond hun 60ste jaar, mankementen krijgen of ziek worden en die jaren daarvoor al aan het kwakkelen zijn. Oudere collega's werken al parttime van maximaal 24 uur per week. Ook collega's die jonger zijn dan mij werken parttime en veel minder uren dan mijn 24 uren werk week wat ik op dit moment werk.

Twintigers hebben nu allemaal een burn-out gehad op mijn werk of ze zijn nog herstellende. Aantal maanden na het afstuderen krijgen veel jonge collega's een burn-out. Corona kwam om de hoek, vele cliënten die zijn overleden en een toren hoge werkdruk. Er zijn nog steeds jonge collega's die nog moeten revalideren. Privé "moeten" de jonge collega's veel doen en moet alles leuk en aardig zijn en online op tik tok en social media zien ze alleen de leuke momenten. Ook familie en cliënten worden mondiger en verbaal agressief. Dat zijn natuurlijk geen fijne momenten als je dat overkomt. Maar het hoort er eenmaal bij, maar ook daarmee omgaan moet je leren. En dat leer je alleen door ervaringen op de werkvloer.

68 jaar of langer werken


Volgens mijn pensioen overzicht moet ik tot minimaal 68ste jaar werken. Ondertussen stijgt het ook nog. Zolang als het financieel kan dan blijf ik parttime werken en mijn 24-urige werkweek afbouwen de komende jaren. Voor mijn 60ste is onze woning volledig afgelost, die kan verkocht worden en daarmee krijgen wij op latere leeftijd weer opties om toch te kunnen minderen met werken.

24 uur per week aanhouden


Voor nu blijf ik 24 uren per week werken. En in de toekomst meer uren werken is ook nog een optie als het werk lichamelijk beter vol te houden dan op dit moment. Eerst maar eens mijn vakantie uren in rust kunnen opnemen. In de nieuwe zorg cao-vvt komt te staan dat als je een vrije (rooster) dag hebt dat je recht hebt op onbereikbaarheid. Van die recht maar ik graag gebruik! Het is toch vreemd dat je 24 uur per dag bereikbaar moet zijn in de zorg. Of dat je een werkopdracht krijgt, daar dreigen ze ook mee. Naast mijn vakantie uren heb ik al meer dan 3 weken aan overuren opgebouwd tot 1 oktober 2022.

Rijk worden in de zorg


In de zorg word je niet rijk met werken, het salaris is niet heel slecht. Maar van alle onregelmatig heden, verplichte scholingen (BHV) op je vrije dagen, verantwoordelijkheden en ga zo maar door als je dat mee rekent vind ik dat het salaris wel iets omhoog mag. Zuinigeman hoeft geen fulltime baan, omdat het niet nodig is en ik mij prima kan redden met minder salaris. Ook blijft het werk aantrekkelijk en kom je niet in de sleur van je werk, omdat je "moet" werken.

Maar van werken in de zorg krijg je wel geen riant salaris, je word en niet rijk van. Maar je word "rijk" aan ervaringen en verhalen van mensen. En daar doe je het dan toch allemaal voor.

Hoeveel uur werk jij per week? Of hoeveel uren heb jij gewerkt? Tevreden met jouw baan?
 1. Hoi Zuinige man, ik ben met ingang van dit schooljaar van 40 naar 35 uur gegaan. Ik werk nog steeds 5 dagen per week, maar nu ga ik iedere dag een uur eerder naar huis. Ik begin vroeg en stop om 1500 uur, dan ben ik om 15.15 thuis. Het voelt nog iedere dag als een cadeautje! Zo haal ik mijn pensioen wel, en misschien ga ik op den duur -als het kan op school - wel nog wat minder werken. Het leven is meer dan werk alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik werkte 24 uur als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg. Vroegedienst-dagdienst-late dienst. Geen nachtdiensten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom niet werken in de gehandicaptenzorg? Daar zoeken ze ook regelmatig VIG-ers. Uiteraard heb je daar ook groepen met zware zorg (EMB), maar je hebt zoveel verschillende doelgroepen. Van mobiele clienten met alleen adl tot licht verstandelijk beperkt met eigen appartementje en en alleen wat begeleiding op afroep (bijvoorbeeld financien, huishouden, koken). Je hebt zooo veel meer tijd om leuke dingen met clienten te doen zoals een spelletje, er wordt heel veel gewandeld, wat ik zelf heel fijn vind, en toegegeven best wel veel gerelaxt op de bank samen met clienten.

  Ik heb één keer meegelopen in een verpleeghuis. Ik vond het vreselijk. De setting, de werkdruk, de sfeer. Alleen maar rennen en vliegen en nooit tijd voor een praatje met clienten. Zelfs de zwaardere emb groepen in de gehandicaptenzorg vond ik minder zwaar dan een verpleeghuis. Zelf heb ik twee nulurencontracten bij 2 verschillende instellingen, waardoor ik mijn eigen diensten bepaal. Ik ben geen ochtendmens dus draai nooit dagdiensten. Ik kan zoveel werken als ik wil, maar kan ook elke maand bepalen dat ik een week vrij wil. Ik moet wel zeggen dat ik in de randstad woon, waar de meeste vacatures zijn, maar misschien de moeite waard om eens te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik werk al meer dan 45 jaar als verpleegkundige in een ziekenhuis en doe nog steeds alle diensten. ook na een niertransplantatie 10 jaar terug ben ik na een onderbreking van een half jaar gewoon door gegaan. Ik werk sinds paar jaar 28uur in de week En ja het is hard werken, werkdruk steeds hoger, steeds minder personeel, veel werkzaamheden die m.i. overbodig zijn.
  maar toch: ik ga door!!
  Ik zie veel jonge mensen parttime werken met veel klachten en gezeur (Niet Allemaal) en denk en zeg vaak: zoek dan s.v.p. een ander beroep!!!>>> Pampergeneratie: verwend en het liefst veel geld verdienen, met zo weinig mogelijk arbeid.
  Misschien moet jij je ook laten omscholen als je het niet meer leuk vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk ruim 40 uur per week verspreid over 7 dagen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken