Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

20 maart 2019

De hypotheek van... Anna

De hypotheek van... Anna

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?


Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Anna


Stel jezelf voor…


Mijn naam is Anna, ik ben 65 jaar en tot 4 jaar geleden was ik werkzaam als P&O adviseur in de Jeugdzorg. Ten gevolge van een reorganisatie werd ik in 2015 werkloos. In 1999 kocht ik met mijn toenmalige partner een rijtjeshuis onder de rook van Amsterdam. Na mijn scheiding heb ik het huis verkocht en ben ik verhuisd naar mijn huidige woning.

Wat voor type woning heb je gekocht?


In 2008 heb ik een vierkamerappartement met een groot balkon op het zuiden in Amstelveen gekocht.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Ik was er meteen verliefd op. Door de ongewone indeling is het heel speels. En door de grote ramen is het heerlijk licht. Vanaf het balkon kijk je uit op een grasveld met een sloot. Dat maakt dat je niet echt in de gaten hebt dat je midden in de stad woont. Verder vond ik het met het oog op de toekomst belangrijk dat winkels en openbaar vervoer op loopafstand liggen. En ook niet onbelangrijk, binnen een halfuur ben ik op de fiets in het centrum van Amsterdam.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Wil je in de omgeving van Amsterdam voor een huurwoning in aanmerking komen, dan krijg je te maken met hele lange wachttijden. Huren in de vrije sector was voor mij geen optie. Bovendien kwam ik uit een koopwoning, die ik met een flinke overwaarde heb verkocht. Het was een volstrekt logische stap om weer te gaan kopen.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Ik heb een volledig aflossingsvrije hypotheek bij de ING.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het appartement kostte inclusief kosten koper € 282.000. De hypotheek die ik destijds afsloot bij de SNS Bank bedroeg € 230.000; ik heb € 52.000 eigen geld ingebracht. De rente was 4,7% en stond 10 jaar vast.

In 2014 heb ik mijn hypotheek overgesloten naar de ING Bank, weer geheel aflossingsvrij, rente 3% voor 10 jaar vast.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Volgens de laatste opgave van de gemeente bedraagt de WOZ-waarde € 333.000.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Mijn bruto maandlasten zijn € 301, netto weet ik het niet precies omdat ik de HRA jaarlijks laat verrekenen met de inkomstenbelasting.

Los je extra af op je hypotheek?


In de afgelopen 10 jaar heb ik in totaal € 48.000 afgelost, waardoor mijn huidige hypotheek nog € 182.000 bedraagt. Omdat de waarde van mijn appartement een stuk hoger ligt dan de hypotheekschuld, heb ik al 2x een verzoek tot aanpassing schuld-marktwaardeverhouding gedaan bij de bank. Dit heeft ertoe geleid dat mijn hypotheekrente is verlaagd naar 1,99%. Deze rente staat tot april 2026 vast.


Los je ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Mijn hypotheek loopt tot 2044, dan ben ik 90 jaar. Ik heb dan ook besloten me niet druk te maken of ik tegen die tijd de resterende hypotheekschuld kan aflossen. Eerst maar eens zien dat ik die leeftijd haal. Ik hou er wel rekening mee dat na april 2026 als de rentevaste periode afloopt, de hypotheekrente een stuk hoger kan liggen dan nu. Daarom zet ik het geld dat ik jaarlijks van de belasting terugkrijg opzij, zodat ik zo nodig in 2026 ineens een extra aflossing kan doen.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


In het begin betaalde ik bruto bijna € 800 aan hypotheekrente, dat kon ik in mijn eentje nauwelijks opbrengen. Op aanraden van een financieel adviseur ben ik met aflossen begonnen. Een advies waarvan ik blij ben dat ik het heb opgevolgd, want anders had ik toen ik mijn baan verloor waarschijnlijk mijn appartement moeten verkopen.

Had je een aflosplan gemaakt?


Het advies was om € 40.000 af te lossen, dat is uiteindelijk € 48.000 geworden. Ik heb er het geld van een paar kapitaalverzekeringen, die vanaf mijn 60e tot uitkering kwamen, voor gebruikt.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Op dit moment los ik niet af, maar zet ik het geld dat ik van de belasting terugkrijg opzij. Mocht de rente in 2026 een stuk hoger liggen dan nu, dan hoop ik nog zo’n € 10.000 te kunnen aflossen.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Ik laat er niets voor. Ik leef nu en doordat ik in de afgelopen jaren veel heb afgelost, zit ik nu op alleszins redelijke maandlasten.

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€ 182.000.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Als je een volledig aflossingsvrije hypotheek hebt, moet je dat bedrag op enig moment kunnen ophoesten. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
  1. Pff, gelukkig maar dat aflossingsvrije hypotheken niet meer bestaan. Als je erover nadenkt, is het echt een bizar principe. Gelukkig dat Anna al had afgelost toen ze haar baan verloor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet niet hoeveel je al apart heb gezet, maar als het veel is zou ik toch extra aflossen, ten eerste levert spaargeld momenteel geen rente op en betaal je wel vermogensbelasting erover.
    Je maandlasten gaan dan ook omlaag en als je veel kan aflossen betaal je ook minder huurwaardeforfait bij je inkomstenbelasting.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken