Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

27 maart 2019

De hypotheek van… Lara

De hypotheek van… Lara

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?


Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Lara


Stel jezelf voor…


Ik ben Lara en ik kom uit Amsterdam. Ik heb een zoontje van 2 die ik alleen opvoed. Daarbij werk ik 4 dagen in de week in de financiële wereld (de hypothekenbranche). Mijn zoon en ik gaan dit jaar verhuizen binnen Amsterdam.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Op dit moment wonen we in een kleine jaren 30 arbeiderswoning. Een heel fijn huis, in 2013 gekocht. We gaan naar een wat grotere en nieuwere hoekwoning.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Voorheen huurde ik in het centrum, waar ik de huur 2 keer per jaar omhoog zag gaan. Ook vond ik het een beetje te druk worden in de stad en had ik geen buiten. De woning waar ik nu zit heeft een voor- en achtertuintje. De reden dat ik daar kocht, was omdat het het enige betaalbare was voor mij binnen Amsterdam. Ik ben ondertussen echt gaan houden van het stadsdeel waar ik woon. De woning waar we gaan wonen heb ik gekocht, omdat ik mijn zoontje wat meer ruimte gun. Ook gaan we nog dichter bij familie wonen!


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Omdat ik in 2013 nog een woning kon kopen, waardoor ik gelijk 200 euro minder in de maand aan woonlasten kwijt was.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Nu alles annuitair, met NHG, tegen een rente van 3,6 (na rentemiddeling, was 4,2) Straks weer alles annuitair. Met een combinatie van 10 en 20 jaar rentevast.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


135k, met een schenking met 30k ingebracht. Straks 120k, met de overwaarde van mijn huidige woning ingebracht.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Waarde van het huis is veel hoger dan de hypotheek, dat is voor een deel meer geluk dan wijsheid, denk aan de huizenmarkt in 2013. En voor een deel ook door aflossingen.


Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Nu bruto: 230 euro
Straks bruto: 480 euro

Los je extra af op je hypotheek?


Heb de afgelopen 5 jaar wel elk jaar de 10% boetevrije ruimte benut. Met 3,6% was dat nog wel lonend. En ik was nog niet zo bekend met andere manieren van investeren/beleggen.

Los je ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Ja, tot nu toe 10% per jaar, in totaal 50%. In mijn nieuwe hypotheek ben ik van plan om minder te doen, de rente is nu zo laag, dat ik het geld wat ik overhou liever beleg en zorg dat als over 10 jaar het deel van de hypotheek wat dan aan een nieuwe rente toe is, eventueel voor een groot deel af te lossen.
Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Ik ben gaan aflossen om mezelf financieel minder kwetsbaar te maken voor bv baanverlies. Maar ook om minder te kunnen gaan werken als ik daar zin in had.

Had je een aflosplan gemaakt?


Ik heb destijds bedacht het zou mooi zijn als ik die 10% per jaar haal. En dat is gelukt.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het voelt heel goed. Het voelt als een investering in mezelf, mijn toekomst en dat van mijn kind.


Welke dingen laat je voor het aflossen?


Niet per se iets. Het is een mindset verandering. Wat is nou echt belangrijk. Als dat eenmaal duidelijk is, is het niet moeilijk om bepaalde keuzes te maken en voelt het niet meer als laten (voor mij werkt het zo)

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


60k

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Elke situatie is anders, uiteindelijk gaat het om het doel wat je wil bereiken of aflossen zinnig is of niet. Echt een tip heb ik dus niet.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
  1. Wauw, lekker bezig, zeker in jouw situatie! Zo goedkoop wonen in Amsterdam is voor je meeste stadsgenoten een droom. Zo zie je maar weer dat je met doen verder komt :)

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken