Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

11 juli 2018

De hypotheek van... E (anoniem)

De hypotheek van... E (anoniem)

hypotheek vrij hypotheekvrij Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheek vrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden of minder te gaan werken.

In de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in iemands hypotheek. Want ja wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?

hypotheek vrij hypotheekvrij
Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... E (anoniem)

Stel jezelf voor…
Ik ben E.  60 jaar en werk fulltime in de gehandicaptenzorg. Erg leuk werk maar geen vetpot. Verder ben ik vrijgezellig, wat inhoudt dat ik voldoende vrienden en contacten heb maar geen behoefte aan een relatie.

Na eerst goedkoop, 3 hoog achter, gehuurd te hebben heb ik in 1995 in de vrije sector een beneden appartement gehuurd omdat ik behoefte had aan een tuin. Dit in het dorp waar ik werk en dus geen kilometers meer hoefde te maken naar het werk. Inmiddels woon ik 18 jaar in een koop appartement wat aanvoelt als een warme deken. Elke dag als ik thuiskom is een feestje.

Wat van woning heb je gekocht?
Omdat de vrije sector woning toch aardig aan de prijs was, hoopte ik toch iets te kunnen kopen. Aangezien ik altijd genoten heb en dus weinig gespaard, was het ook in 2000 niet makkelijk om zonder eigen geld een hypotheek te krijgen. Gelukkig kwamen er  polissen vrij waar ik wel op gespaard had en zodoende eigen geld kon inbrengen. (moest die €30000 nog wel even lenen bij vrienden)

Op een vrijdagmiddag zag ik een bord TE KOOP staan bij een beneden appartement en op zaterdag had ik een optie hierop.

En waarom heb je deze woning gekocht?

Het appartement ligt aan een rustige straat nabij het centrum van een dorp vlakbij een van de 4 grote steden. Daarnaast  erg dicht bij mijn werk. Het is 65m2 en heeft daarnaast een grote voor en achtertuin, bij elkaar 130 m2. De bouw van de jaren 50 spreekt mij erg aan.

hypotheek vrij hypotheekvrij
Welke hypotheek/schulden heb je?
Mij werd door de bank een aflossingsvrije hypotheek geadviseerd; "Uw salaris zal alleen maar gaan stijgen en U hoeft geen rekening te houden met kinderen"

Zo heb ik 12 jaar nog zorgeloos geleefd omdat ik de vaste lasten goed kon opbrengen. Ik heb wel een risico opslag vanwege de aflossingsvrije hypotheek van 0,2%. In 2016 heb ik de hypotheek overgesloten en bewust weer gekozen voor de aflossingsvrije hypotheek omdat ik zelf wil bepalen of ik aflos en bij eventuele tegenslagen niet met een hoge hypotheek zit.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?
Ik heb mijn appartement in december 1999 in de gulden tijd gekocht voor fl325.000,- in euro's is dat € 147.479,- Daarnaast heb ik een aantal jaren later een hypotheek genomen om mijn keuken en de vloer te vervangen van €12.000.

De hypotheek was 90% van de waarde op dat moment. De k.k. en een eerste aanbetaling heb ik gefinancierd met het vrijkomende geld van spaarpolissen.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?
Op dit moment is mijn schuld bij de bank minder dan de helft van de WOZ waarde. Ik hecht hier niet zoveel waarde aan omdat het met stijgen van de rente de vraagprijs van de huizen vast weer gaan zakken. Maar ook dan sta ik vast nog ruim boven water. De woningen staan op dit moment tegen €200000,-- te koop.

hypotheek vrij hypotheekvrij
Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?
Bruto betaal ik op dit moment €166,75. Wat het netto bedrag is kan ik niet goed inschatten omdat ik jaarlijks aflos en het elk jaar weer verschillend is wat ik aan HRA krijg. Wel heb ik daarnaast nog de maandelijkse VVE kosten voor onderhoud, ook zo'n €120,--

Los jij ook af op de hypotheek?
Tegenwoordig heb je alleen Annuïteitenhypotheek of lineair voor nieuwe hypotheek en is standaard aflossen binnen 30 jaar.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek dus los niet standaard af. Tot 2031 heb ik HRA maar hoop ruim daarvoor afgelost te hebben ( totaal of tot een klein bedrag ben ik nog niet uit)

Los jij ook extra af op de hypotheek? En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?
Door aflossen en hypotheek omzetten ben ik van €660,-- naar € 220,-- bruto per maand gegaan in 2016. Mijn streven is om de komende 5 jaar € 11000,-- per jaar af te lossen.

hypotheek vrij hypotheekvrij
Waarom ben jij wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?
In 2012 maakte de regering bekend dat de pensioenleeftijd verhoogd zou worden. Op dat moment zag ik het niet zitten om met een zware fysieke baan tot ruim 67 jaar door te moeten werken en ben ik gaan aflossen op de hypotheek om zo de maandlasten te verlagen en eerder te kunnen stoppen met werken.

Over ruim 2 jaar wil ik minder gaan werken en deels pensioen opnemen en met 65 jaar helemaal stoppen met werken. Financieel moet dat te doen zijn.

Had jij een aflosplan gemaakt?
Sinds ik gestart ben met aflossen in 2012 houd ik alle aflossingen bij in excel volgens het annutiëteiten systeem. Daarnaast houd ik sinds 2012 in excel een huishoudboekje bij wat bij mij ook meegeholpen om meer overzicht te krijgen in mijn uitgaven en andere vaste lasten naar beneden te brengen, zoals verzekeringen.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?
Het is heerlijk om te zien dat je vaste lasten jaarlijks dalen. Volhouden is daarom voor mij geen probleem.

hypotheek vrij hypotheekvrij

Welke dingen laat je voor het aflossen?
Ik ben een huismus geworden dus ga niet graag op vakantie, kan als ik dat wil gratis naar het huis van familie in Turkije. Heb de halve wereld in het verleden wel gezien en geen behoefte meer om mijn huis en tuin te verlaten.

Winkelen heb ik een broertje aan dood. Wel heb ik een hobby waar veel geld naar toe gaat en katten met speciaal dieet. Laat ik zeggen dat ik zuinig ben maar niet bang ben om geld uit te geven.

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?

Bedrag huidige hypotheek.
€ 87.000,00

Heb jij nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?
Het is ieder voor zich! De een zal blij worden van maandelijkse vermindering van de hypotheeklasten de ander zal zijn geld liever beleggen om zo een hoger rendement te behalen. Het zien verminderen van de maandelijkse lasten is voor mij genieten!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!
Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al bijna hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst?

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.

hypotheek vrij hypotheekvrij
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Klinkt goed, hoor! Ik wens je toe dat het je inderdaad lukt om voor de officiële pensioenleeftijd er al van te gaan genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoop ik ook, de snelheid waarmee de AOW leeftijden omhoog schieten zijn de afgelopen jaren absurd. Ik krijg bijvoorbeeld in 2012 te horen dat dit voor mij 15 maanden zijn. Toch zo'n €15000,- netto.
   Gelukkig zijn de bonden en werkgevers ook hier niet gelukkig mee dus hopelijk veranderd er nog wat in de komende jaren voor de oudere werknemers. ( N.B. ik heb het niet slecht maar met onregelmatige diensten heb ik gewoon meer hersteltijd nodig dan toen ik 20-30 jaar was)
   Groet, E.

   Verwijderen
 2. Naast de aflossingen heb ik, de laatste 2 jaar, ook nog zo"n € 6000,- gestoken in waardevermeerdering aan mijn huis door de achtertuin te laten herinrichten door een hovenier en vloerisolatie te laten aanbrengen om de energiekosten omlaag te brengen.
  Ik los het liefst af in de eerste maand van het jaar om zodoende het meeste profijt te hebben van de HRA. Mijn buffer stelt in januari dan ook meestal niets meer voor maar in geval van nood, heb ik lieve vrienden waarbij ik altijd renteloos kan lenen.

  Groet, E.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken