Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

7 april 2022

Subsidie eigen woning krijg je niet zomaar

Subsidie eigen woning krijg je niet zomaar

Subsidie eigen woning krijg je niet zomaar Een eigen woning wil je op een gegeven moment opknappen en verduurzamen. In Nederland bestaat er subsidie op het verduurzamen van je eigen woning. Alleen die subsidie krijg je niet zomaar er zijn namelijk regels aan verbonden.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen. Wij willen ook maar eens te profiteren van een subsidie voor woning eigenaren. Maar dat ging niet zomaar. Ramen vervangen in je woning of extra isolatie aanbrengen, stap voor stap een kleine verbouwing en dan word je woning vanzelf duurzamer.

Minimaal 2 maatregelen


Maar om voor ISDE subsidie in aanmerking te komen moet je minimaal 2 maatregelen uitvoeren! En je moet ook nog minimaal voldoen aan aantal m2 glas en m2 isolatie. Heb je 2 ramen vervangen en je isolatie aangebracht dan krijg je geen subsidie als je te weinig glas vervangen of isolatiemateriaal heb aangebracht.

Ten eerste mag je de klus niet zelf uitvoeren, moet je het uit besteden en dat uitbesteden kost soms net zoveel als subsidie die je ervoor krijgt. Als een een handige klusser bent en zelf je woning verduurzaamt krijg je geen subsidie.
Ten tweede als je niet voldoet aan minimaal X aantal m2. Dan heb je ook geen recht op subsidie.Ten derde moet je alle (minimaal 2) maatregelen binnen 1 jaar laten uitvoeren. Door tekort aan vakmensen is dit ook heel lastig. En de prijzen van bouwmaterialen stijgen ook nog eens met de dag.

Vandaag las ik in de krant dat in 2023, je ook bij 1 maatregel subsidie krijgt. Dat in 2023 minimaal 2 maatregelen voor de ISDE subsidie eraf gaat. Voor ons was het best lastig om in 1 jaar tijd, 2 maatregelen te nemen. Maar net als vele anderen woningeigenaren is het moeilijk om van eigen spaargeld zomaar tienduizenden euro's te gaan investeren.

Subsidie voor de rijken?


Voor de gewone man/vrouw word het in 2023 makkelijker om subsidie te krijgen voor woningeigenaren. Maar de afgelopen jaren liep zuinigeman er ook tegen aan, hoe kunnen wij 2 maatregelen nemen in 1 jaar tijd. Wij zouden alle kozijnen kunnen vervangen met HR++ glas maar dan hadden wij niet genoeg geld om ook nog een 2de maatregel te kunnen betalen. Dan moet je uiteindelijk keuzes maken op het gebied van verduurzamen. De volledige zolder isoleren en minimaal m2 aan glas vervangen zodat je in aanmerking kan komen voor subsidie. Voor "rijke" woningeigenaren is het vaak niet moeilijk om 2 maatregelen te nemen om te verduurzamen. Ook deze groep "rijke" woningeigenaren profiteren juist van deze subsidies.

Nieuwe (gedeeltelijk) kunststofkozijnen met HR++ glas en de zolder van binnenuit volledig isoleren. Daar hebben wij uiteindelijk voor gekozen. De zolder is geïsoleerd door een timmerman uit de buurt net voordat de gasprijzen omhoog schoten in september hadden wij dit gelukkig geregeld, de materialen waren wel iets duurder geworden helaas. Hoe wij het betaald hebben lees je later. In 2023 krijg je wel subsidie op 1 maatregel dat is wel eerlijker voor alle woningeigenaren.

Maak jij ook gebruik van subsidies?
 1. "Ten eerste mag je de klus niet zelf uitvoeren, moet je het uit besteden en dat uitbesteden kost soms net zoveel als subsidie die je ervoor krijgt."

  Hoe is dat een probleem, anders dan: 'je wilt er geld aan overhouden'?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat betekent dat je, om te verduurzamen nog 100% van die kosten zelf betaald (waar je als woningeigenaar niet altijd geld voor hebt en waarvoor juist de subsidie in het leven is geroepen) omdat je het geld van de subsidie al kwijt bent aan de inhuur van het bedrijf dat het moet uitvoeren.
   Ze zouden juist korting op de bouwmaterialen moeten geven (bv zoals je nu in veel gemeenten een bon kan aanvragen voor het aanschaffen van ledverlichting)

   Verwijderen
 2. Wanneer je in delen zonnepanelen neemt, ontvang je de tweede keer geen btw terug. Dat trucje lukt maar 1 x. Belachelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik huur, dus alles wat ik doe aan het huis om te isoleren komt geheel voor eigen rekening...én als ik hier ooit uit ga, moe ik het nog verwijderen ook. Zonnepanelen zijn verboden! Belachelijk,maar waar.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken