Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 november 2018

Geld besparen - Slimme checklist geld besparen in 2020

Geld besparen - Slimme checklist geld besparen in 2020

Wil je je financiële situatie het komende jaar verbeteren? Je kunt op verschillende manieren geld besparen in 2020. Er zijn veel verschillende redenen om geld te gaan besparen, de ene persoon heeft schulden en de andere persoon wil meer gaan sparen. Elke maand gaat er veel geld naar verzekeraars, energiebedrijven, uitgevers, tv en internet aanbieders. Als je op elke onderdeel geld kan besparen, ook al is het maar een tientje per maand, dan kan je op jaar basis veel geld besparen. 

Hieronder een bespaar checklist om eenvoudig geld te besparen. Het gaat allemaal niet vanzelf en je zult toch echt zelf iets moeten gaan doen door zelf vergelijken, bellen, mailen maar uiteindelijk ga je geld besparen op maandelijkse of jaarlijkse vaste lasten.

Geld besparen 2020 -Slimme Checklist


1. Schrap je abonnementen

Je kunt hier geld op besparen, zonder dat je er afscheid van hoeft te nemen. Vraag bijvoorbeeld een jaarabonnement voor je verjaardag of deel je ontvangen tijdschriften met familie of vrienden. Je kunt tegenwoordig overal een abonnement opnemen van scheermesjes automatisch thuis bezorgd tot een abonnement bij de bakker.

  • Wat betaal je nu en wanneer loopt je abonnement af? Zijn er acties waar je gebruik van wilt maken of krijg je korting als je voor een langere periode een abonnement afsluit? Neem contact op: Bijvoorbeeld: "Ik heb een actie gezien waar ik graag gebruik van wil maken". "Mijn abonnement loopt bijna af en ik wil graag een nieuw aanbod".
  • Vraag af als je een abonnement nodig hebt! Is het nodig dat er iemand langs komt om je containers schoon te maken? Strop de mouwen op en doe het zelf! Het kost je wel tijd maar het scheelt veel geld.
  • Een rioolabonnement, terwijl je nooit problemen hebt met het riool. Je moet je echt afvragen is het noodzakelijk? En als het riool toch een keer verstopt raakt is het bedrag eenmalig betalen goedkoper dan een maandelijkse abonnement dat jaren doorloopt. 
  • Deel een abonnement en de kosten. Deel je krant of deel je netflix account (maximaal 4) met anderen zodat je maandelijks minder geld hoeft uit te geven en toch de krant kan lezen en netflix kan kijken.

2. Televisie, mobiel en internet

Neem contact op met je telecom, internet en/of televisie provider. Wie weet past een goedkoper abonnement beter bij je of kunnen ze je een mooi aanbod doen.

  • Wat betaal je nu? Zijn er acties waar je gebruik van wilt maken of is er een pakket wat beter bij je past? Maar ook: wat doet de concurrent?
  • Neem contact op met je huidige leverancier. Maak duidelijk waar je voor belt. Bijvoorbeeld: "Ik heb een actie gezien waar ik graag gebruik van wil maken". "Ik wil graag een betere prijs voor mijn pakket".
  • Er zijn op internet genoeg alles in een pakket vergelijkers waarin je kan vergelijken op prijs, snelheid en welke aansluiten ADSL, kabel of glasvezel.
  • Stap over naar een sim-only abonnement. Is abonnement + smartphone afgelopen en is de smartphone nog in prima staat? Kies dan voor een sim-only abonnement, vergelijk eerst de aanbieders.

3. Energieaanbieders

Loopt je energiecontract bijna af? Neem dan eens de moeite om jouw energieprijzen met die van andere aanbieders te vergelijken. Let hierbij ook goed op de verschillende welkomstkortingen.

  • Weet wat jouw energieverbruik is. Je kunt dit vaak bijhouden in een app van je energieleverancier. Dit helpt je meer bewust te worden van je verbruik.
  • Ga bewuster om met je energieverbruik. Laat lampen niet onnodig aan en trek warmere kleding aan als je het kouder krijgt.
  • Let er bij het vervangen van je apparatuur op of deze energiezuinig is. Vooral wasmachines en drogers zijn flinke energievreters. Koop de meest zuinige apparaat aangeduid met A+++. 
  • Je kunt ook contact opnemen met je huidige energieleverancier. Mogelijk kun je onderhandelen voor een gunstiger energieaanbod.
  • Heb je spaar geld over? Mogelijk is het interessant om te investeren in zonnepanelen of andere duurzame oplossingen voor je huis. Door je woning beter te isoleren kan je besparen op stookkosten.

4. Boodschappen

Doe jij wekelijks je boodschappen? Maak dan een boodschappenlijstje, zodat je geen onnodige producten in je winkelwagen of mandje stopt.

  • Maak een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je met meer producten thuiskomt dan de bedoeling was.
  • Kijk eens iets vaker naar de onderste vakken in de supermarkt. Een stuk goedkoper en vaak net zo goed als de A-merken! De basic pasta en rijst van de supermarkten zijn zo slecht nog niet!
  • Ga niet voor kant-en-klaar. Je bent goedkoper uit wanneer je zelf kookt. En het is ook nog eens gezonder, doordat kant en klare maaltijden veel zout, vet en suiker bevatten.
  • Let op de acties. Koop slim in. Houdt wekelijks de (online) folders goed in de gaten, het kan je maandelijks veel geld schelen.
  • Hamstereeen. Hamster niet teveel. Voorkom je dat je het later alsnog weg moet gooien, doordat het bedorven is. Bij lang houdbare producten kan het niet veel kwaad als je gaat hamsteren maar let op met verse producten.

5. Loterijen

Stiekem gaat hier veel geld naartoe dat je (in de meeste gevallen) niet terug wint. Wil je hier op besparen maar vind je het toch lastig? Zeg dan je lidmaatschap op en neem je voor dat je alleen een lot koopt wanneer je hier echt geld voor over hebt.

  • Bereken voor je zelf wat je jaarlijks uitgeeft voor je deelname. Valt het mee of zou je er een leuke vakantie van kunnen boeken?
  • Doe je aan meerdere loterijen mee? Probeer deze dan te beperken tot één. Of doe alleen mee wanneer je het geld kunt missen. Kan je het geld niet missen, zeg dan de loterij op.
  • Mogelijk wordt je regelmatig gebeld met een aanbod om weer mee te doen. Blijf sterk en geef aan geen interesse te hebben. Ook op straat of als je supermarkt uitloopt kan je aangesproken worden door verkopers, trap er niet in en geef aan dat je niet geïnteresseerd bent.

6. Besparen op kleine verleidingen

Hoe vaak geef jij je geld uit aan kleine verleidingen? En dan hebben we het niet alleen over kleding, gadgets en andere prullen, maar ook over een snacks, broodje onderweg, flesje water uit de supermarkt of luxe koffie. Dit is voor veel mensen misschien wel hetgeen waar ze het meest op kunnen besparen. Het heet ook wel De Latte Factor. Ongemerkt lekt er veel weg.

  • Neem eigen lunch mee naar het werk. En reken uit hoeveel je daarmee bespaart per week, maand, jaar. Eigen lunch is altijd goedkoper dan eten kopen in de kantine. Laat de kantine links liggen.
  • Wil je toch een snack, broodje of een flesje drinken kopen. Koop dit in de supermarkt in plaats van in een broodjeszaak of tankstation.
  • Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Doe dat dan vooral thuis en niet onderweg. Een broodje, een verse jus d’orange en beker koffie kosten je op het station, op je werk of op school makkelijk tussen de 5 en 10 euro. Hiervoor kan je thuis de hele week van ontbijten.

7. Zorgverzekering vergelijken

Bij een zorgverzekering komt een hoop kijken. Of het nou om afsluiten van een nieuwe zorgverzekering gaat of het overstappen naar een andere zorgverzekering. Door over te stappen van zorgverzekering kan je veel geld besparen. De huidige zorgverzekering sluit misschien niet meer helemaal aan bij je persoonlijke wensen of behoeften. Ook kan het zo zijn dat je gezinssituatie is veranderd.
  • Ga online vergelijken. Je kunt tot wel honderden euro's besparen op je zorgverzekering. Door een zorgverzekeringen vergelijker kan je gemakkelijk overstappen. Meer dan 1 miljoen mensen stappen jaarlijks over.In een paar minuten kan je veel geld besparen.
  • Bedenk welke zorg je nodig hebt en waarvoor je een vergoeding zou willen ontvangen. Het kan ook zijn dat je nu bepaalde zorg vergoed krijgt die je niet gebruikt. Misschien heb je wel een speciale pakket voor zwangerschap terwijl je een man bent.

8. Toeslagen aanvragen

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind. Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Er zijn 4 toeslagen die je van de Belastingdienst kunt ontvangen.

  • Zorgtoeslag | Iedereen van 18 jaar of ouder kan misschien een bijdrage krijgen in de kosten voor zijn (Nederlandse) zorgverzekering. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen. 
  • Huurtoeslag | Betaal je relatief veel huur, dan krijg je misschien huurtoeslag. De huur die je betaalt, moet binnen bepaalde grenzen blijven. Deze mag niet te laag zijn en niet te hoog. Hoe hoog precies hangt af van je omstandigheden.
  • Kinderopvangtoeslag | Wil je werken of studeren en je kinderen naar de kinderopvang brengen, dan krijg je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en hoeveel kinderen naar de opvang gaan.
  • Kindgebonden budget | Je hebt recht op een kindgebonden budget als je 1 of meer (pleeg-, stief-) kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar. De hoogte is hang af van: je inkomen, het aantal kinderen, hun leeftijd en je vermogen.

9. Kwijtschelding(en) aanvragen

Voor sommige mensen kan het ook nog een mogelijkheid zijn om kwijtscheldingen aan te vragen als ze rond het bijstandsniveau zitten. Als je krap bij kas zit, kan het zijn dat de gemeente je gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting kwijtscheldt.
  • Vraag de kwijtschelding aan bij je eigen gemeente. Als je dit aanvraagt, toetst de gemeente of je voor deze regeling in aanmerking komt door je vermogen, inkomen en de uitgaven te checken. Je kunt hiermee een paar honderd euro per jaar besparen.
  1. Goede tips zuinigeman. Voor sommige mensen kan het ook nog een mogelijkheid zijn om kwijtscheldingen aan te vragen als ze rond het bijstandsniveau zitten. Kan ook nog een fijne meevaller zijn, maar dat valt meer onder het kopje belastingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tips. Jammer van de vele typ-, taal-en spelfouten. Dat maakt dat het een stuk minder professioneel overkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede tips, ik gebruik zelf ook cashback websites! Dit bespaart ook enorm veel geld als je wel eens online besteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier zijn we als Nederlanders natuurlijk gek op haha! Goede tips, dank je voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken