Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 april 2019

De hypotheek van Ikkelien

De hypotheek van Ikkelien

Mijn Hypotheek verhaal Ikkelien - geld en geluk Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek de hypotheek van... gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van anderen?


Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Ikkelien


Stel jezelf voor…


Ikkelien (54) getrouwd met M (57), en we vormen een samengesteld gezin met 5 kinderen tussen de 28 en 20 jaar. Het laatste kind ging begin dit jaar de deur uit. We wonen in het Noorden van het land. In 2014 heb ik ontslag genomen van mijn baan in de gezondheidszorg. Man is ZZP-er.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Tussenwoning in een rijtje, gekocht in 2009.

En waarom heb je deze woning gekocht?


We zijn getrouwd in 2009, man begon toen ook zijn bedrijf en we kochten een woning. Omdat we geen idee hadden hoe het bedrijf van man zou vaan lopen, besloten we geen gekke sprongen te maken maar op safe te spelen en de hypotheeklasten binnen de perken te houden.

Hypotheek geld houten huis

Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


We kwamen allebei uit een huwelijk met een koopwoning en stonden niet ingeschreven voor een huurwoning. Voor een particuliere huurwoning heb je hier een vast inkomen nodig en omdat man net een bedrijf begonnen was, waren de inkomsten wisselend.

We hadden via zijn oude werkgever nog net op tijd een werkgeversverklaring geregeld dus die konden we nog gebruiken voor de hypotheekaanvraag.

Welke hypotheek/schulden heb je?


De hypotheek is gedeeltelijk annuïteiten en gedeeltelijk aflossingsvrij. Met NHG
via Hypotrust. We hebben verder geen schulden.

Hypotheek aflossingsvrij

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke hypotheekbedrag is €176760,00. We hebben geen eigen geld ingebracht. We hebben wel veel verbouwd zodra er weer wat extra geld was. De kinderen kregen bv allemaal een eigen slaapkamer doordat man op zolder 3 slaapkamers maakte. Man heeft een klusbedrijf dus we hebben alleen materiaalkosten.

De huidige rente is 5% (inclusief jkp) en de rentevaste periode loopt af op 1 juni a.s.
Vanaf dan is de rente 3,4% (incl. jkp) en dit hebben we vastgezet voor 15 jaar.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De waarde van de woning is hoger dan het huidige hypotheekbedrag. De WOZ-waarde was dit jaar €134000,00

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


In 2009 was de maandelijkse hypotheeklast €909,48. We hebben geen maandelijkse hypotheekrenteaftrek omdat dit jaarlijks verrekend wordt met de belastingaangifte van man zijn bedrijf.

Inmiddels is door extra aflossingen het maandbedrag €744,23. Het verschil per maand zet ik elke maand apart en dit wordt weer gebruikt voor extra aflossingen.

Hypotheek verhaal

Los je ook extra af op je hypotheek?


Ja, we lossen extra af sinds 2013.

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Er is tot nu toe €37000,00 extra afgelost.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Man sloot in 2009 bij de start van zijn bedrijf een bedrijfslening af van €30000. Deze hadden we in 2013 afgelost. In de tussentijd was ik gaan lezen over extra aflossen op de hypotheek. I.p.v. extra te sparen voor de bedrijfslening besloten we nu te gaan sparen voor extra aflossen op de hypotheek.


Had je een aflosplan gemaakt?


Het streven is om ieder jaar €5000 extra af te lossen. Ons doel is om de maandlasten zo laag mogelijk te krijgen. Man bouwt als ZZP-er geen pensioen op. Hij krijgt wel wat pensioen uit eerder banen maar vanaf 2009 bouwt hij niets meer op. We sparen wel voor pensioen-aanvulling maar vinden het toch een fijn idee dat de woonlasten dan niet heel hoog zijn. Evt. zouden we tegen die tijd nog kunnen verhuizen naar een appartement wat we gedeeltelijk betalen met de overwaarde van de huidige woning.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het voelt goed om na iedere aflossing het hypotheekbedrag te zien zakken. Volhouden is niet moeilijk. Het gaat bij ons in kleine stapjes. Alle extraatjes gaan naar de “hypotheekrekening”. Zodra daar €200 euro op staat, doe ik een extra aflossing.

Na 1 juni wordt onze rente lager waardoor we per maand meer over houden, wat weer extra afgelost wordt.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We laten niets voor het aflossen. Met vakantie gaan we sowieso niet omdat we katten, kippen en een hond hebben én een moestuin (op een volkstuinencomplex) waar in de zomer veel werk in zit. We leven simpel in de ogen van anderen maar dit is vooral omdat we geen behoefte hebben aan luxe en niet zozeer om te besparen. We gaan wel graag uit eten of naar de sauna maar daar sparen we dan voor.

Hypotheek aflossen verhaal

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€113474,26

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Extra aflossen hoeft niet met enorme bedragen te gaan. Ik ben echt begonnen met statiegeld, verkopen op Marktplaats, geld-terug-acties enz. Spaar deze bedragen op een aparte rekening. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren een minimum bedrag voor extra aflossingen. Spaar net zo lang tot je dit bedrag bij elkaar hebt en los dan extra af. Je maandbedrag zal hierdoor een klein beetje zakken. Het verschil zet je apart en los je weer extra af. Ons eerste verschil was meen ik €2. Het lijkt niks maar door het steeds weer opnieuw apart te zetten creëer je een sneeuwbaleffect en inmiddels is ons verschil meer dan €160.

Ook hoef je geen gigantisch inkomen te hebben. Wij hebben 5 kinderen die allemaal gestudeerd hebben. Man heeft een modaal inkomen en ik werk niet meer. Kijk bijvoorbeeld je vaste lasten na of daar iets op te besparen valt, ga minder vaak uit eten, ruil kinderkleding met vriendinnen, leen een jurkje voor een trouwerij i.p.v. eentje te kopen enz. Trek je vooral niks aan van wat een ander vindt.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
  1. Fijn verhaal om te lezen! Verstandig om eerder te gaan aflossen. Wij willen dat ook gaan doen, opdat als mijn vriend met pensioen gaat, de lasten er niet meer zijn, of nog maar heel weinig. Het inkomen daalt dan best wel en wij kunnen zelf onze lasten verlagen hiermee. Goed bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om te lezen. Ik los ook af sinds 2013, en betaal per maand nu 250 euro minder. Dat gebruikt ik het jaar erop om weer extra af te lossen. Als alles zo door gaat ben ik in 2021 hypotheek vrij. Ik ben dan 56. Misschien dat ik dan een dag minder ga werken, ik kijk wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klinkt heel solide, en een goede manier waarop er wordt afgelost. Op die manier houd je het denk ik ook goed vol.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken