Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

26 juni 2019

De hypotheek van Financial Chipmunk

De hypotheek van Financial Chipmunk

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Financial Chipmunk


Stel jezelf voor…


Mijn naam is Financial Chipmunk en ik blog zelf via www.FinancialChipmunk.com. Ik ben in de 30, heb een financiële achtergrond en in het dagelijks leven werk ik voor een internationale verzekeraar. Ik woon in het midden van Nederland en heb in 2012 mijn huis gekocht welke in 2013 is gebouwd.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Ik heb een hoekwoning gekocht van ongeveer 135m2 woonoppervlakte en circa 200m2 grond. Precies (onbewust) op het laagste moment qua huizenmarkt.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Een woning centraal in Nederland was voor mij een vereiste. Ruimte en een natuurlijke omgeving was belangrijk met daarnaast een redelijke tuin welke niet te groot is maar waar je wel heerlijk van kan genieten.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Ik wilde voor langere tijd in Nederland wonen dus kopen leek gewoonweg de beste keuze. Ik ben persoonlijk geen voorstander van huren tenzij je flexibel wilt zijn. Mensen die 20 jaar eenzelfde huurwoning hebben gehad zonder goede reden heb ik nooit begrepen.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Ik heb een bankspaarhypotheek (2012 was het laatste jaar waarin dat nog kon) met NHG bij de Rabobank. Hiervan is 50% aflossingsvrij. Geen andere schulden.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Mijn oorspronkelijke hypotheekbedrag is EUR 260.000. Gezien de constructie van deze hypotheek blijft dit bedrag gelijk gedurende de looptijd. Ik spaar het hypotheekbedrag bij elkaar door middel van een geblokkeerde spaarrekening. Mijn rente is 4,3% voor 10 jaar vast.

Het voordeel is dat deze 4,3% gelijk is aan de rentevergoeding op mijn geblokkeerde spaarrekening. Bij aankoop van het huis heb ik ongeveer EUR 30.000 geïnvesteerd in inrichting, tuin, etc.

Op de geblokkeerde spaarrekening welke is gekoppeld aan de hypotheek staat nu ongeveer EUR 50.000. Veel meer dan de oorspronkelijke planning bij het afsluiten van de hypotheek. Door de hoge rente (4,3%) probeer ik hier optimaal gebruik van te maken zo lang de rentevaste periode nog loopt (tot 2023). Dan hoop ik 50% van mijn hypotheek te kunnen aflossen met het gespaarde geld. De overige 50% laat ik staan tegen een (hopelijk) veel lagere rente.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De huidige waarde van de woning is een stuk hoger. Op basis van taxatie circa EUR 320.000. De overwaarde is dus ongeveer EUR 110.000.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Mijn netto maandlasten zijn ongeveer EUR 800 per maand.

Los je extra af op je hypotheek?


Ik los op dit moment niet extra af op de hoofdsom. Wel stort ik periodiek extra bij in de geblokkeerde spaarrekening welke per saldo hetzelfde effect heeft maar fiscaal voordeliger.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Hypotheeklasten zorgen voor een groot deel van je maandelijkse kosten. Als je dit kan minimaliseren scheelt dat enorm. Het voelt daarnaast goed om extra geld te storten waardoor je een gegarandeerd rendement maakt van 4,3% en hierover ook geen belasting betaald. Ook gezien de huidige aandelenmarkten welke historisch op een hoogtepunt staan, voelt dit als een economisch rationele stap.


Had je een aflosplan gemaakt?


Ja dat heb ik gedaan. Ontzettend belangrijk om zo je doelstelling te bereiken.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Voelt erg goed. Zodra ik over een paar jaar 50% heb afgelost en de rente dan nog steeds 2% is voor 10 jaar vast, zal ik niet meer zo hard aflossen. Een hypotheek van EUR 130.000 is laag. Ik zou denk ik nog wel door de EUR 100.000 heen willen breken en de rest beleggen.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Ik ben me wel bewust van mijn uitgaven. Maandelijks maak ik een overzicht van al mijn uitgaven, mijn eigen vermogen en savings rate. Dat helpt enorm om je doelstelling snel te bereiken. Maar echt dingen ervoor laten doe ik niet. Ik voel alleen minder de noodzaak om veel geld uit te geven.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Mijn netto hypotheekbedrag is dus circa EUR 210.000.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Twijfel niet. Doe het gewoon. Kleine beetjes helpen. Zeker als je een spaarhypotheek hebt met een relatief hoge rente kan het heel verstandig zijn extra bij te storten. Maar begin met het aflossen van andere schulden mocht je die hebben en zorg voor een spaarpot voor noodgevallen. Als je dit voor elkaar hebt dan kun je een afweging maken tussen beleggen of aflossen. Doe vooral waar je je goed bij voelt en het een hoeft het andere niet uit te sluiten.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Mooi hoor. Goed op weg.
  Je stort in je spaarpot van je spaarhypotheek.
  Kies je dan voor looptijd verkorting? Of lastenverlaging?
  Wat is gunstiger?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helen. Ik heb zelf steeds gekozen voor looptijdverkorting. Dit gelet op de bandbreedte 1-10. Dus de laagste inleg mag niet lager zijn dan 10x de hoogste inleg in 1 jaar. Als je de inleg verlaagd is het maximum wat je in 1 jaar kan inleggen ook lager... Ik wilde graag de flexibiliteit houden qua inleg.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken