Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 april 2022

De portemonnee van S (31) huismoeder

De portemonnee van S (31) huismoeder

Huismoeder waar doen ze het van? Waar doen ze het van? In de rubriek 'De Portemonnee Van' vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van S (31) huismoederStel je zelf voor…


S, getrouwd met K en moeder van 2 kindjes van 3 en 0 jaar, 31 jaar en momenteel huismoeder. K vaart in de bagger en is telkens 6 weken van huis, gevolgd door 6 weken thuis.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Momenteel niet maar zou wel graag willen starten met het schrijven van een blog.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinigeman.nl, porterenee en lekkerlevenmetminder.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0. Al het kleingeld dat er inzit mag onze dochter in de spaarpot stoppen.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


€4718,66

Inkomsten
Loon K € 4.571,00
Kinderbijslag € 147,66
Totaal € 4.718,66

Loon is inclusief vakantiegeld, bonussen etc.

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Vaste lasten per maand
Hypotheek € 1.154,07
Gas en electra € 109,00
Peuterspeelzaal € 67,76
Kosten bank € 5,00
Uitvaart verzekeringen € 27,78
Overlijdensrisico verzekeringen € 13,05
Overige verzekeringen € 129,38
Telefoons € 75,49
Hypotheek bescherming € 9,73
Spotify € 9,99
Beleggen € 100,00
Ziggo (tv & internet) € 68,00
Postcode loterij € 28,50
Waterpolo contributie € 25,50
Gemeentelijke belastingen € 93,78
Wegenbelasting € 51,00
Sportschool € 19,99
Totaal € 1.988,02


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Variabele lasten per maand
Boodschappen €125,- per week € 500,00
Tanken € 100,00
Verzorging (luiers, shampoo ect) € 100,00
Cadeau's € 125,00
Parkeren € 20,00
Uitjes/leuke dingen € 200,00
Kleding € 125,00
Schoonheidspecialiste /kapper € 50,00
Roken K € 20,00
Totaal € 1.240,00


Boodschappen: €125,- per week, +/- €500,- per maand. cadeau's: de ene maand geven we niets uit, de andere maand zijn er veel verjaardagen. Mijn man komt uit een groot gezin. Dit zijn de bedragen die ik elke maand reserveer voor deze uitgaven. Nu in de coronatijd zien de daadwerkelijke uitgaven er heel anders uit dan dat ik heb ingecalculeerd. Zo geven we meer geld uit aan boodschappen, maar minder aan tanken en parkeergeld bijvoorbeeld.

Daarnaast reserveren we bedragen voor het onderhoud van de auto, onderhoud van de boot, credit card (voor tijdens het reizen van K), huisraad en onvoorziene uitgaven.

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Onderhoud overlijdensrisicoverzekering € 50,00
Onderhoud hypotheekbeschermin € 25,00
ANWB € 160,00
Waterpolo senioren basis contributie € 65,00
Dunea (water) €50,- per kwartaal € 200,00
Bootstalling (hele jaar) € 910,00
Peuterzwemmen € 250,00
Belastingkantoor € 400,00
Disney+ € 69,90
Totaal € 2.129,90


Hoeveel geld blijft er maandelijks over?


Ongeveer €1500,- als ik de jaarlijkse uitgaven niet meereken. Zoals gezegd varieren de variabele lasten wel behoorlijk maar dit blijft er over. Van dit bedrag word er nog een groot aandeel vast naar verschillende spaarpotjes overgemaakt. Wat er daadwerkelijke overblijft aan het eind van de maand, gaat naar het spaarpotje met de meeste prioriteit op dat moment.

Hoe beheer je de financiën?


Ik heb een zeer uitgebreid Excel bestand. Eén met de inkomsten en uitgaven erin verwerkt. Wat ik denk uit te geven en wat ik die maand daadwerkelijk heb uitgegeven. Daarnaast heb ik een Excel bestand voor de variabele lasten. Daar voer ik alle uitgaven in die we doen. Aan het eind van de maand vul ik die bedragen in op het excelbestand met alle in- en uitgaven. Zo zie ik precies wat eruit gaat en wat er overblijft.

We hebben 1 gezamenlijke rekening waar alles op binnenkomt en uitgaat.

En wie doet de financiën?


Ik doe de financiën. Voornamelijk ook omdat K de helft van het jaar niet in Nederland is.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Zeer tevreden met de inkomsten, zeker aangezien het maar 1 loon is. De uitgaven zijn we druk mee bezig om die zo ver mogelijk naar beneden te krijgen. Zo ben ik begin dit jaar overgestapt van energieleverancier en heb ik een leuke korting kunnen krijgen voor ons tv-pakket (niet in de vaste lasten aangepast). Ik heb zelf nog een duur mobiel abonnement met telefoon en in maart laat ik die overzetten naar een Sim only. Tot slot zijn we bezig met sparen om jaarlijks extra af te lossen op onze hypotheek die in mijn ogen nog veel te hoog is.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Een beetje van beiden. We waren allebei heel erg van het uitgeven. Leven naar wat er binnenkomt. Toen we in verwachting waren van ons eerste kindje hebben we besloten dat ik stopte met werken om full-time voor de kids te zorgen. Toen hadden we ineens een loon minder en wel een extra mond te voeden. Het was even aanpassen en wennen maar uiteindelijk hadden we een goed ritme te pakken.

Nu ben ik me helemaal gaan verdiepen in besparen, verduurzamen, aflossen etc en is het een sport geworden om het geld zoveel mogelijk in de knip te houden. De huidige corona maatregelen hebben in dat opzicht wel een positieve wending aan onze financiën gegeven.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik probeer er zo open mogelijk over te zijn. Het exacte bedrag van de inkomsten deel ik niet zo snel met iedereen omdat mensen dan toch een bepaald idee erbij hebben. Maar zeker met eigen familie en goede vrienden probeer ik zo open mogelijk te zijn. Kijken waar ik nog meer kan besparen, tips van mezelf of juist van hen. Alles is welkom.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Wij hebben in het verleden niet het grootste geluk gehad met auto’s. Altijd veel kosten tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurten en APK’s. Misschien niet per se een financiële misser maar wel zonde in mijn ogen.

Spaar je ook maandelijks geld?


We hebben verschillende spaarpotjes waar maandelijks geld naartoe gaat. Daarnaast sparen we ook maandelijks voor onze beiden kids.

Waar sparen jullie voor?


We hebben een noodpotje die we standaard op €5000,- willen houden voor noodgevallen. Daarnaast zijn we momenteel aan het sparen voor een nieuwe auto. Dat is nu de grootste prioriteit. Verder gaat er maandelijks een bedrag naar onze huispot (voor onderhoud aan het huis, nieuwe inrichting, vervanging voor apparaten etc), de aflospot hypotheek, potje voor de poot (zomer en winterstalling), vakantiepotje en natuurlijk naar de spaarrekeningen voor de kinderen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


We hopen over 5 jaar nog steeds de auto te rijden die we dit jaar willen aanschaffen (zonder al te veel extra kosten als het kan!), de hypotheek zeker €25.000,- extra afgelost te hebben, zonnepanelen op het dak, een aircosysteem in het huis en daarnaast ook gevulde spaarrekeningen. Een groot doel vind ik zelf maar dan hebben we iets om naartoe te werken.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

  1. Altijd een leuke rubriek. Ik ben wel benieuwd naar dat overstappen van energieleverancier begin dit jaar. De torenhoge energiekosten maakten dat ik maar ben blijven zitten met een variabel contract. Wel wat korting op stroom gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken