Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

21 september 2022

Gasaansluiting eruit en nu gasloos wonen

Gasaansluiting eruit en nu gasloos wonen

In oktober 2020 waren wij bezig met verwijderen van onze gasmeter uit onze hoekwoning bouwjaar 1983. Wij hadden op dat moment nog niet voldoende geïsoleerd een aantal ruiten vervangen voor hr++ glas, meer niet. Maar toen was al bekend dat gas niet voor eeuwig is en dat de overheid elke woning van het gas wil halen. Dus met de gedachte dat de gasmeter en uiteindelijk de gasleiding verwijderd moesten worden, gingen wij aan de slag.


Midden 2021 is de gasmeter en de gasleiding (volledig gratis) eruit gehaald. De gasleiding en gasmeter had wat mij betreft kunnen blijven zitten, maar dacht mocht niet van de netbeheerder. In oktober 2020 hadden wij al een elektrische combi cv-ketel zelf geïnstalleerd en met behulp van een loodgieter. Zo konden wij in de winter maanden proef draaien met volledig elektrisch verwarmen en tapwater. Dat ging goed waardoor wij definitief besloten hebben om de gasmeter + gasleiding eruit te laten halen.


Sinds 1 jaar is onze woning gasloos en ging het verbruik heel erg omhoog. Rond  de 1600kwh aan stroom in de wintermaanden per maand was "normaal". Maar in 2020 -2021 was het nog te 'duur' om de volledige woning op stroom te laten werken. Bijna 10.000 kWh aan stroom hebben wij verbruikt in onze eerste jaar. Het tweede jaar gasloos zijn in de periode 2021- 2022 gasloos verbruikte al iets minder en volgende maand krijgen wij de afrekening.

Toen wij onze gas cv-ketel hadden en normaal stroom verbruik was ons verbruik rond de 3000kWh stroom (inductie kookplaat) en rond de 1000m3 aan gas per jaar. Toen hadden wij ook geen zonnepanelen, onze zonnepanelen in coronatijd aan laten leggen, leveren nu 5000kWh per jaar op.


Energiecrisis

En nu is er opeens een gascrisis door diverse oorzaken. Nadat wij van het gas zijn afgegaan hebben wij uiteindelijk ook de zolder isolatie aangepakt. In oktober 2021 is onze zolder volledig geïsoleerd, toen werd het gas en stroom al uiteindelijk duurder. En oktober 2021 hebben wij bij Greenchoice onze energiecontract die af liep opnieuw voor 3 jaar vastgezet en toen waren de stroom prijzen al hoog. (net geluk omdat wij al meer dan 12 jaar vaste klant zijn). Maar sinds de oorlog in oekraine is de stroom prijs heel hoog geworden.

Nu door de verschrikkelijke hoge prijzen zie ik onze buurt steeds meer buren hun woning verduurzamen. In plaats van weer een nieuwe auto of een vakantie gaan ze nu massaal verbouwen. In de zomer stond zelfs op 1 dag wel meer dan 10 werkbussen in de straat. Ook bij ons stonden er 2 bussen voor de woning omdat wij vorige maand in augustus een warmtepomp geïnstalleerd laten hebben.


Hybride warmtepomp + elektrische cv ketel

Alle spaarpotjes zijn omgekeerd om de warmtepomp te kunnen kopen. In februari 2022 de knoop doorgehakt om een warmtepomp te nemen omdat deze niet op 1 op 1 werkt maar 1 op 4/5. Toen was het al moeilijk leverbaar om een elga warmtepomp (alleen cv warmte) te kunnen kopen. Uiteindelijk is het een  Mitsubishi ecodan warmtepomp geworden die de ruimten kan verwarmen en ook tapwater kan maken in de toekomst. En uiteraard was deze ook 3.000 euro duurder. Gelukkig konden wij wat erbij sparen + vakantiegeld erbij sparen en de warmtepomp laten installeren. 

De verwarming is 1 x getest. De bedoeling is dat de warmtepomp de gehele woning verwarmt en als backup is de elektrische cv er aan gekoppeld. Mocht het heel koud worden en de warmtepomp het niet zelfstandig kan redden dan gaat de elektrische cv-ketel erbij aan. Wij hebben het verder niet meer getest want het blijft rond de 20 a 21 nu nog schommelen in de woonkamer.

Door de warmtepomp te gebruiken in plaats van de elektrische cv ketel voor de verwarming, dat scheelt 5000kWh ongeveer op jaarbasis. En dan hebben wij afgelopen jaren zuinig aan gedaan door de verwarming op 18 a 19 graden te zetten. Dit doen wij al jaren en niets sinds de overheid deze oproep doet.


Gasloos

Het kost veel geld om gasloos te woning als je huidige woning niet goed is geïsoleerd. En altijd verwarmde met een gas cv-ketel. Je hebt op dit moment veel geluk als je een nieuw bouw woning hebt zonder aardgas. Met zonnepanelen en de korting op energiebelasting zijn er genoeg mensen die bijna tot niets betalen. En de mensen die afhankelijk zijn van een huurder kunnen niet zoveel besparen. Nu is de verwarming uit laten de enige optie want 80% van je gas verbruik gaat meestal op aan een warme woning. Ook als is het in de avond nu eventjes fris, zoals gisteren avond, dan doe ik een dekentje over terwijl ik op de bank zit. Ook al hebben wij een warmtepomp nu, wij blijven letten op het verbruik. In onze straat zien wij in de avond al vele dampen van gas ketel en rook van hout kachels uit de pijpen naar buiten gaan. Wij blijven zuinig aan doen. Jij ook?


Heb jij een vast energie contract of variabel? Wel of geen gas verbruik? Of gebruik jij een airco om te verwarmen?

 1. Wat fijn om weer wat van jullie te lezen.
  Ik deed zuinig en dat blijf ik doen. Met mijn merinowollen onderkleding, lekker warme laarzen met wol, sjaal,vest en dekentje kom ik de koude avonden wel door.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben juist geinvesteerd in een 5kwh airco. Om te verwarmen met deze nieuw aangelegde airco. Voor zonnepanelen zouden we pas volgende zomer aan de beurt zijn. Ons gezinsverbruik was kleine 3000 kwh per jaar en 900 m3 gas. Gezien de overheidsmaatregelen blijven we maar stoken op gas, En proberen minder stroom te verbruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij verbruiken 2400 kWh aan stroom en 500 m3 aan gas
  Dit is met 3 volwassenen na jaren opletten echt het minimale
  Verder hebben wij alles geïsoleerd, zonnepanelen en volgend jaar een elektrische auto met slimme laadpaal
  Wij zitten nog met een vast contract tot augustus 2025 . En dan voor elektra 0,19 en dal 0,16 . Gas is 0,90
  Bij terug leveren krijgen wij deze prijs van elektriciteit ook terug . Voor onze zoon vrees ik wel die heeft na jaren sparen een appartement uit begin 1920 gekocht en zoals ik kan zien moet hij ruim €250 p mond gaan betalen
  Ik heb ons op €80 gezet maar denk dat het eerder naar de €50 gaat

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben gelukkig nog 2 jaar een vast contract (gas 1,20, electra 0,25). Echt niet slecht in verhouding tot veel andere mensen, maar het gas is wel anderhalf keer duurder dan daarvoor. Wij stookten 1300 m3 in een jaar in ons matig geïsoleerd jaren 70 huis waar sinds kort wel zonnepanelen op liggen. Ik ben in kleine stapjes steeds iets aan het isoleren / aan het uitzoeken wat we willen laten doen.

  De kachel laten we zo lang mogelijk uit. Wel hebben we een elektrische bovendeken en een elektrisch kussen gekocht. Mogelijk gaan we bijverwarmen met een elektrisch kacheltje als we gewenste airco niet voor de winter geïnstalleerd krijgen.

  Het plan is om klaar te zijn met isoleren voor het contract afloopt en om het geld wat we uitsparen door zuinig te stoken uit te geven aan energiebesparende maatregelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken