Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 maart 2022

Levensstandaard naar beneden stellen

Levensstandaard naar beneden stellen

Levensstandaard naar beneden stellen Veel mensen hanteren een levensstandaard die ze zich niet kunnen veroorloven. Sommigen leven echt op grote voet en als er maar iets gebeurt in hun leven of in de wereld dan kunnen ze hun levensstandaard niet voorzetten.

Het maken van verstandige keuzes is niet altijd makkelijk. Want luxe en status, ergens bij horen dat doen veel mensen. We leven nu in een wereld en cultuur waarbij velen willen laten zien hoe goed ze het hebben. Het gras is altijd groener bij de buren.

Gras is groener bij de buren


Zeuren en klagen over de energierekening, maar wel een nieuwe leaseauto of nieuw mobiel abonnement met de aller nieuwste telefoon. Het merendeel van deze mensen komen in de problemen door eigen keuzes en op grote voet te leven.

Er zijn genoeg mensen die hulp echt nodig hebben, maar een groot gedeelte van de mensen moeten het hun levensstandaard eens naar beneden stellen en die kunnen dat ook. Mensen die echt weinig te besteden hebben leven niet op grote voet, hun levensstandaard is al laag. En veel besparingen zoals de verwarming niet aan ectera kennen deze mensen onderhand wel.

De verwarming iets lager? Iets vaker een trui aan trekken? Minder roken, drinken of autorijden? Dat zijn allerlei keuzen die mensen kunnen maken met een te hoge levenstandaard.

Hoe doe wij het dan?


Wij trekken warme sokken en een trui aan en in de woonkamer is het rond de 17 a 18 graden. Elke dag beslissen wij als de verwarming wel of niet aan gaat. Over 2 uurtje naar bed en dan nog verwarmen? Zonde vinden wij het. Wij roken niet, vriendlief heeft nog nooit gedronken en alcohol drink ik (bijna 1 a 2 x per jaar) niet meer.

Uit eten vinden wij zonde van onze geld. Gezellig met familie en vrienden thuis bij ons of bij hun is veel gezelliger. Op vakantie gaan wij niet en dagjes uit vinden wij ook prima en dan weer avonds in eigen bad (douche dan) en bed. Genieten kan je op vele manieren van de kleine dingen. En natuurlijk mis ik wel eens de wintersport in Oostenrijk en de jaarlijkse vakantie naar Gran Canaria. Maar voor nu ben ik tevreden met wat ik heb en in corona tijd ook helemaal geen behoefte aan gehad.

Het bespaarde geld wat wij overhielden word opgepot. En gebruikt voor het verduurzamen van onze woning. Stapje voor stapje, beetje bij beetje, dan komen wij er ook wel. Daar de afgelopen jaren onze levensstandaard omlaag te brengen, bereiken wij juist meer. Zoals een lage energierekening en een woning die van het gas af is en autorijden op zonnestroom.

Te lage levenstandaard


Je kan ook doorschieten in het beneden stellen van je levensstandaard. In 2015 toen ik vriendlief leerde kennen was het 8 graden in zijn woonkamer. Dat was wel weer het uiterste, hij moest van een kleine salaris (en 40 uur werken minimaal, overuren extra maken), alles betalen en dat ging allemaal net. Ik was juist het tegen over gestelde en gaf geld uit als water en het geld rolde letterlijk uit mijn portemonnee. En nu leven wij daar tussen in, water bij de wijn gedaan. Mijn levensstandaard is naar beneden gesteld en vriendlief zijn levenstandaard is om hoog gegaan. Was dat leuk voor Zuinigeman? Nee, zeker niet. Maar ik waardeer alles veel meer en kan al genieten van een vrije dag in de tuin met mooi weer in plaats van die luxe vakantie.

Luxer leven door je levenstandaard te verlagen


Vriendlief heeft een elektrische auto en dat is een (noodzakelijke) luxe. Maar natuurlijk heeft vriendlief vele keuzes gemaakt om een elektrische auto te kunnen rijden. Niet roken, niet drinken en zo weinig mogelijk uitgeven, alleen als het noodzakelijk is. Geluk bij een ongeluk heeft hij nu geen last van de gestegen benzine prijs en tankt hij zijn e-auto thuis vol op de zonnestroom.

Bij sommige mensen kan het wel een tandje minder. En ik blijf het zeggen er zijn altijd mensen die echt aan de onderkant van de samenleving zijn die echt niets hebben. Maar heel veel mensen hebben juist wel een keuze, dat het een tandje minder kan. Goede financiele keuze maken is niet makkelijk. Minder luxe, kleiner wonen en een sobere vakantie geeft dat voldoening? Of ga je toch tevreden zijn met wat je hebt. Gelukkig hebben heel veel mensen nog wel een keuze.

Heb jij je levensstandaard naar beneden of omhoog gebracht?
 1. Meer door minder29 maart 2022 om 18:16

  Voor de groep mensen die wel minder willen maar niet meer minder kunnen zou je willen dat ze zonder bureaucratische rompslomp op weg worden geholpen naar beter. De mensen die wel minder kunnen maar niet willen behoeven m.i. absoluut geen hulp. Mijn eigen ervaring is dat met," Meer door minder", er juist meer mogelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stukje, waar ik mij in kan vinden. Het vergelijken met de buren of vrienden is vaak de grootste uitgavenpost. Groepsdruk, meedoen en vooral kijk mij nou zijn.
  Als je dat weet uit te zetten scheelt het al zoveel, met als extra voordeel, je maakt je er ook niet meer druk om. Een win win situatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Zuinige man, wij hoeven niet heel zuinig te leven, maar we leven zeker niet op grote voet. Zuinigheid is namelijk geen straf of schande, maar vaak gewoon gezond verstand. Groepsdruk, modegrillen, trends en hypes zijn wij, op onze leeftijd (54) niet meer gevoelig voor. Wij willen zo duurzaam mogelijk leven en kopen geen dingen die we niet nodig hebben. Vakanties af en toe, uit eten bijna nooit want koken kunnen we zelf vaak lekkerder. En dat doen we dan ook en eten dan gezellig samen met vrienden.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken