Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 november 2019

De hypotheek van M (51) en K (43)

De hypotheek van M (51) en K (43)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... M (51) en K (43)


Stel jezelf voor


Wij zijn M, man 51 jaar en K,vrouw 43 jaar en woon in Gelderland. We hebben beiden 2 kinderen (2 volwassenen en 2 pubers) uit vorige relaties en samen hebben we het allerliefste hondje a.k.a. ‘de diva’. M werkt fulltime in Duitsland bij een Duitse werkgever (en bouwt geen pensioen op) en ik werk 32 uur bij een werkgever. Daarnaast heb ik een leuke side-hussel waardoor ik, samen met mijn ‘echte’ baan bijna fulltime werk. We wonen in ons vrijstaand huis sinds vorig najaar.

Wat voor type woning heb je gekocht?


We zijn vorig jaar verhuisd van een grote tussenwoning naar een iets minder grote vrijstaande woning met een mooie grote tuin.Waarom heb je deze woning gekocht?


Ik (K) ben een groot liefhebber van tuinieren en dus wilde we graag een mooie, grote tuin waar ik mijn passie kan uitoefenen. Het leukste vind ik om samen met M op de zaterdag lekker in de tuin te werken. Elke keer wordt het steeds mooier en meer van onszelf.

Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Ons vorige huis was ook een koopwoning dus logisch om weer te kopen.

Welke hypotheek/schulden heb je?


We hebben een Annuïteitenhypotheek in 2 delen. Het waren oorspronkelijk 3 delen. We hoefden niet zo heel veel te doen in het huis maar wat we hebben aangepakt (stucwerk, een overkapping aan de achterzijde van het huis) hebben we van eigengeld betaald.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Onze oorspronkelijke hypotheekbedrag was € 330,000 gesplitst in 3 delen. We hebben een rente van 1,9% voor 10 jaar vast. Dus over 9 jaar zouden we de rente opnieuw vast moeten zetten.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De waarde van ons huis is hoger dan de hypotheek. Ik schat (voorzichtig) dat het rond de € 340.000 waard is nu.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Het was €1.320 per maand en nu € 1.075 per maand dankzij (extra) aflossingen. Dit zijn bruto bedragen. Dit is wat meetelt voor ons omdat dit bedrag maandelijks afgeschreven wordt.


Los je ook extra af op de hypotheek?


Jazeker! Met de €50.000 overwaarde van onze vorige huis hebben we de derde hypotheekdeel van €30.000,- direct afgelost en vervolgens € 20.000 van de tweede deel afgelost. Dit jaar, tot nu toe, hebben we € 8.500 al afgelost en er komt nog een aflossing van ongeveer hetzelfde bedrag nog aan voor het einde van dit jaar. Extra aflossen is een sport geworden.

Waarom ben je extra gaan aflossen op je hypotheek?


M en ik bouwen beiden op dit moment geen pensioen op. Gezien onze leeftijden lijkt het ons verstandig om zelf hier iets aan te doen door middel van de kosten omlaag te krijgen en het sparen omhoog. M werkt in Duitsland en heeft dus een Duitse werkgever. Geen pensioen voor hem. Ik werk bij een bedrijf die maar een paar jaar geleden is opgestart en kan, op dit moment, geen pensioenvoorziening aanbieden. Gezien dat M ook bijna 9 jaar ouder is dan ik, stopt hij ook veel eerder met werken. Ik heb dan geen zin om nog bijna fulltime te moeten werken terwijl hij thuis is. Dus willen wij agressief ons hypotheek aflossen.


Had je een aflosplan gemaakt?


Ja! Een mooi excel sheetje met getalletjes. Ons huidige rentevaste periode staat 10 jaar vast. Dus willen we eind 2028 hypotheekvrij zijn. Dit is een MEGA uitdaging weten we, maar tegelijker tijd ook een mooie challenge. Ik ben vorig jaar voor mezelf begonnen met een administratiekantoor naast mijn drukke baan. Dit loopt erg goed. Ik zet per maand in ieder geval € 500 op de spaarrekening voor extra hypotheekaflossingen. Dit naast de €1.500 die we al opzijzetten voor extra aflossingen. Wij realiseren ons ook dat dit is een bedrag dat we NU opzij kunnen zetten. Als alles blijft gaan zoals het nu gaat. Je weet nooit wat in de toekomst je kan overkomen. Dit is ons plan maar niemand zegt dat het ook zo zal gaan.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Geweldig! Elke aflossing betekend dat ons huis echt meer ONS huis wordt. Als je eenmaal begint met aflossen lijkt het bijna verslavend.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We werken al jaren met een budget. Elke maand plannen we hoe we ons geld uit gaan geven. Dit is echt mijn ding. Ik vind het interessant en leuk om te doen. En omdat we een budget maken hoeven we eigenlijk niet echt iets ervoor te laten. Het komt allemaal op goed plannen neer.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€ 265.000,-

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek?


Tip nummer 1: PAY YOURSELF FIRST. We hebben er eerst voor gezorgd dat we een goede buffer hadden en daarna begonnen met extra aflossen!
Tip nummer 2: Maak een budget! Daardoor kan je plannen. Wij werken ook met digitale potjes. Wij hebben potjes voor; de hond, de vakanties (vinden we erg leuk), de gemeentebelasting, de auto en de zorgverzekering. We weten dat deze kosten eraan zit te komen dus willen we voorbereid zijn. Je kan niet alles plannen maar we kunnen wel ons een beetje voorbereiden.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. In het algemeen kent men in Duitsland wel diverse pensioenvormen. Net als in Nederland is er een overheidspensioen en ook bedrijfspensioenen en particuliere pensioenen zijn mogelijk.

  Het kan zijn dat jouw man nergens recht op heeft omdat zijn bedrijf nergens aan meedoet, maar ik hoop dat jullie je daar voldoende in verdiept hebben?

  Als hij bijvoorbeeld in Duitsland zelf een pensioenpotje zou kunnen vullen met als extra voordeel belastingvermindering, dan is dat misschien wel een goed idee om met een deel van zijn inkomen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 265.000 aflossen in 108 maanden (9 jaar) is 2500 per maand sparen... Heftig! Knap als het lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed, zeg! Een flinke uitdaging, maar zo te lezen zijn jullie erg toegewijd. Ik zou nog wel een 'De portemonnee van' van dit stel willen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken