Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 november 2019

Leef beneden je stand

Leef beneden je stand

Leef beneden je stand Hoe meer geld je verdient, hoe meer geld je gaat uitgeven. Zo werkt dat nou eenmaal, mensen gaan meer geld uitgeven naarmate ze meer gaan verdienen. Maar je kan ook beneden je stand leven. Maandelijks minder geld uitgeven dan dat er aan maandelijks aan inkomen binnenkomt.

Zo leven wij al al meer dan twee jaar beneden onze stand. Is dat moeilijk? Eigenlijk helemaal niet. Wij krijgen er veel voor terug. Door zuiniger te leven hoef je minder tijd te besteden aan betaald werk en kan ik 24 uur per week werken. Meer rust doordat rekeningen betaald kunnen worden en geen betalings-problemen. Keuzevrijheid hoe wij onze tijd in delen. Tevreden kunnen zijn met gewone dingen. Duurzame keuzes kunnen maken wat betreft alles in onze leven van kleding tot huisvesting.

Regel: Beneden je stand leven


Beneden je stand leven regel: minder geld uitgeven dan je op basis van je inkomen of vermogen krijgt. Door minder geld uit te geven dan dat er binnenkomt, houd je een bepaald bedrag aan geld over. Met geld wat je extra overhoud kan je gaan sparen, schulden afbetalen en investeren.

Leven van minder geld


Doordat ik schulden had moest ik mij zelf dwingen om beneden mijn stand te leven. Schulden moesten verdwijnen en plaats maken voor spaargeld. Langzaam aan ging ik de afgelopen meer geld verdienen dit geld stopte ik in het aflossen van schulden. Zodra een schuld volledig was afgelost ging mijn volgende schuld volledig aflossen. Door het aflossen van al mijn schulden, bleef er ook meer ruimte over om te sparen.

Na het aflossen van mijn schulden had ik de financiële teugels meer kunnen vieren. Maar dat heb ik uiteraard niet gedaan. Na het aflossen van schulden kon ik gaan sparen, steeds een beetje meer. Wij hebben kosten koper kunnen betalen van onze huidige woning.

Leven in minder ruimte


Natuurlijk moet je ook opletten. Een huis kopen prima, maar het maximale aan hypotheek lenen? Nee natuurlijk niet. Wij hebben een bescheiden hypotheek en betalen minder dan menig mens in een huur woning. Hoe krijgen wij dit voor elkaar? Door beneden onze stand te leven heeft onze levens totaal veranderd. Waarom in een groot duur huis wonen? Terwijl het ook wat minder kan. In de randstad wonen? Of toch maar in de Polder gaan wonen?

Een rijker leven


Hoe wij nu denken over onze financiën en al onze beslissingen in het leven is wel veranderd doordat wij beneden onze stand leven. Wij leven niet in armoede, maar het mag allemaal wel wat minder in het leven. Leven beneden onze stand heeft er ook voor verzorgd dat wij minimalistische leven, opgeruimder leven, minder spullen minder ballast. Met minder geld uitgeven hebben wij een rijker leven gekregen.
 1. Ik vind dat een aansprekend motto! Ik weet eigenlijk niet of wij dat al doen, maar ik denk het wel. We leven vrij simpel en geven niet zo veel geld uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Nicole, Als je elke maand een deel van je inkomen spaart en daar ook vanaf kunt blijven leef je beneden je stand. Als je meer uitgeeft dan erin komt leef je boven je stand.

  Veel mensen leven boven hun stand, door tv series, reclames hebben ze geen idee meer wat een realistisch uitgavenpatroon inhoudt met hun inkomen. Veel mensen denken dat uit eten gaan, nieuwe kleding elk seizoen, op vakantie gaan, auto rijden, huisdieren, roken en alcohol gebruik heel normaal is met hun inkomen, want dat zien ze anderen ook doen.. maar binnen hun inkomen zou een veel bescheidener levensstijl passen. Dat is geen boodschap die verkondigd wordt door de commercie of politiek, die gaan uit van meer uitgeven, want goed voor de economische groei. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leven beneden je stand of minder uitgeven dan er binnen komt aan inkomsten. Wij hebben dit ook al jaren op deze manier ingedeeld. Meer tevreden, meer overzicht en extra is echt iets extra. Hebben we nu het slechter nee absoluut niet. Want je krijgt keuze vrijheid er voor terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven en helemaal mee eens dat beneden je stand leven je veel moois op kan leveren. Mooi om te lezen welke weg daar bij jullie aan vooraf ging!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik leef nu al een aantal jaren beneden mijn stand en dat bevalt mij prima! De volgende stap is minder werken én dan nog steeds beneden mijn stand blijven leven, zonder meteen helemaal niets meer te kunnen doen of kopen. Ik ben gelukkig ook (niet meer) bezig met wat anderen allemaal hebben. Iedere maand geld overhouden geeft ook veel rust.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken