Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 oktober 2019

De hypotheek van J (39) & E (44)

De hypotheek van J (39) & E (44)

De hypotheek van J (39) & E (44) vrijstaande jaren 30 woning Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... J (39) & E (44)


Stel jezelf voor…


Ik ben J., vrouw, 39 jaar en ik woon in het zuidelijke gedeelte van het land. Ik woon hier samen met E., 44 jaar. Hij heeft nog 2 kinderen uit een vorige relatie die we om de week in het weekend zien en de helft van de vakanties. Verder woont er nog een vierpotig huisdier bij ons in. Ik werk fulltime bij een groot bedrijf in de non-profitsector als een projectleider. Ik heb mijn huis ongeveer 5 jaar geleden gekocht. Daarvoor had ik een andere relatie waarmee ik een ander huis samen had. Mijn huis is een vrijstaande jaren 30 woning die nog wat liefde en aandacht nodig heeft.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Mijn woning heeft nogal wat aandacht nodig. Alles is verouderd en door de authentieke indeling zit er (nog) geen badkamer op de 1e verdieping en is er alleen een toilet op de begane grond. Op dit moment heeft mijn woning een energielabel E.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Ik vond het belangrijk om een vrijstaande woning te hebben omdat ik niet afhankelijk wil zijn van mijn buren voor mijn rust (en andersom). Ik hanteer het principe ‘leven en laten leven’ met mijn buren.

Deze woning ligt in een klein dorp dichtbij een grote stad (5 km fietsafstand). Na mijn vorige relatiebreuk moest ik op zoek naar een andere woning en ik had al heel veel huizen gezien, maar ik vond dat ik weinig huis of grond kreeg voor het geld. Een dorpje verderop wonen gaf zoveel meer mogelijkheden! Samen met de jaren 30 details (een ronde voordeur) en de rust en ruimte ben ik gezwicht voor dit huis. Ik wist dat hier veel kosten nog voor gemaakt moesten worden alvorens het echt mijn definitieve droomhuis is. Toen ik het huis kocht had ik nog geen nieuwe relatie.Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Alhoewel alle mensen me hadden aangeraden om eerst te gaan huren, wil de ik toch graag kopen. Ik was het verhuizen moe. Ik woonde al een periode in afwachting tot de hele administratieve afhandeling was afgerond uit mijn relatiebreuk en ik wilde gewoon graag opnieuw beginnen. Het idee van verhuizen naar een huurwoning en vanuit daar verder gaan trok me totaal niet. Ik moest en zou een huis kopen.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Ik heb 6 hypotheekdelen. Dit houdt verband met oude rechten (aflossingsvrij) vanuit mijn vorige relatie, 3 delen zijn aflossingsvrij. De overige delen (3) heb ik als een annuïteitenhypotheek. Daarnaast heb ik bewust wat risicospreiding gedaan in mijn hypotheken. Ik wilde niet voor het gehele bedrag een vast rentepercentage hebben, want ik was toen al van plan om op termijn mijn hypotheken af te lossen. Ik heb de hypotheek afgesloten bij de Rabobank. Ik de adviesgesprekken met deze bank vonden ze dat ik slimme keuzes maakte. Ik heb alle hypotheekdelen met NHG afgesloten.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Mijn oorspronkelijke hypotheekbedrag betreft: € 243.480,00.
€ 67.500 aflossingsvrij, rentevast 3,3% tot 2035
€ 22.500 aflossingsvrij, rentevast 3,3% tot 2035
€ 25.900 aflossingsvrij, rentevast 2,0% tot 2026
€ 17.500 annuïteiten, rentevast 3,1% tot 2030
€ 92.500 annuïteiten, rentevast 3,9% tot 2045
€ 17.580 annuïteiten, rentevast 2,7% tot 2036

Ik had om het huis te kopen een klein beetje eigen geld ingebracht (dat wat ik te kort kwam om het huis te kopen). Ik geloof dat dit een €3.000 was.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Door verbouwingen en de marktwerking is inmiddels mijn huis meer waard dan de hypotheek. Mijn voorzichtige inschatting is dat de huidige marktwaarde €280.000 is.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Mijn maandelijkse lasten zijn op dit moment bruto €850 ongeveer. Dit is inclusief de annuïteitenaflossingen. Ik vraag 1 keer per jaar van de belasting de hypotheekaftrek terug. Dit is ongeveer €3.000 wat ik terugkrijg.


Los je ook extra af op de hypotheek?


Ik los af op mijn hypotheek. De afgelopen jaren was dit sporadisch. Het afgelopen half jaar ben ik meer structureel hiermee aan de slag. Ik moest namelijk eerst mijn buffer op orde hebben en ik had een paar grote uitgaven gedaan waardoor ik daar eerst voorrang aan wilde geven. Ik los nu maandelijks €500 euro extra af. Alle extraatjes (vakantiegeld, eindejaarsuitkering en overige) gebruik ik ook om de hypotheek af te lossen.

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


€19.855,63.

Waarom ben je wel gaan aflossen op je hypotheek?


Ik voel me niet fijn om een grote schuld op mijn naam te hebben. Daarnaast wil ik niet verplicht zijn om te blijven werken tot mijn pensioengerechtigde leeftijd. Ik hoop dat ik het eerder geregeld krijg dat ik kan stoppen met werken of aanzienlijk minder kan werken.


Had je een aflosplan gemaakt?


Ik heb geen strak aflosplan. Ik heb wel vele malen gekeken wat de mogelijkheden zijn om af te lossen en welke bedragen ik tegen deze hypotheek aan kan gooien om hem drastisch omlaag te krijgen. Een doorkijkje naar de toekomst maakt het dan wel aantrekkelijk. Dat lonkend perspectief houdt me aan mijn plan. Maar mocht er ondertussen zich iets voordoen, dan kan ik ook tijdelijk even afwijken van mijn plan.

Ik heb wel voorgenomen om alle hypotheekdelen afgelost te hebben voordat de rentevastperiode vervalt. Dus ik ben nu goed op weg met 1 leningdeel. Het uitgangspunt is is realistisch volgens mijn berekeningen zonder dat ik er heel veel voor moet laten. Met de €500 aflossing per maand en alle extraatjes per jaar haal ik dat zonder dat ik de 10% boetevrij aflossen overschrijd.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het aflossen in kleine stapjes werkt voor mij niet. Ik kan snel afhaken als ik geen resultaat zie. Nu ik een paar keer een groot bedrag ertegen aan heb gesmeten, zie ik een aanzienlijke verandering. De hypotheekverstrekker heeft ook in de app staan met een balkje hoeveel ik al heb afgelost. Ik kijk hier wel vaker naar. Ik kijk tegenwoordig uit naar een nieuwe aflossing, omdat ik weet dat het balkje meer gevuld gaat worden en mijn rentebedrag omlaag gaat.

Om het vol te houden probeer ik ook kleine succes te behalen. Mijn volgende doel is meer dan €20.000 afgelost te hebben, daarna onder het openstaand bedrag van €220.000 komen. Daarna zal mijn doel zijn om 1 van de 6 delen volledig te hebben afgelost, enzovoorts.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Ik laat er niets bewust voor. We gaan wel elk jaar op vakantie, maar dit hoeft geen duizenden euro’s te kosten. We houden van lekker leven en mooie spullen, daar sparen we voor. Maar ondertussen moet ook die hypotheek omlaag. Ik heb genoeg salaris om niet alles op te maken maar het ook in mijn huis te investeren.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€223.624,37

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Zodra je het geld op je spaarrekening ziet als ‘bezit’ dan wordt het aflossen moeilijker heb ik ervaren. Maak er een maandelijkse overschrijving van zodra het salaris binnen is.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken