Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

27 oktober 2019

De portemonnee van J (39) projectleider in de non-profitsector

De portemonnee van J (39) projectleider in de non-profitsector

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... J (39)Stel je zelf voor…


Ik ben J., vrouw, 39 jaar en ik woon in het zuidelijke gedeelte van het land. Ik woon hier samen met E., 44 jaar. Hij heeft nog 2 kinderen uit een vorige relatie die we om de week in het weekend zien en de helft van de vakanties. Verder woont er nog een vierpotig huisdier bij ons in. Ik werk fulltime bij een groot bedrijf in de non-profitsector als een projectleider. Ik heb mijn huis ongeveer 5 jaar geleden gekocht. Daarvoor had ik een andere relatie waarmee ik een ander huis samen had. Mijn huis is een vrijstaande jaren 30 woning die nog wat liefde en aandacht nodig heeft. Mijn hypotheek verhaal kan je hier lezen.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg met name podcasts. ‘Goed met geld’ en ‘De onzichtbare hand’, voorheen luisterde ik ook veel naar ‘Dave Ramsey’. Hij heeft elke dag een podcast waarop mensen hun ‘debt free scream’ op de radio mogen doen. Die Amerikaanse schulden zijn echt torenhoog!


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Meestal niets. Ik pin alles. Ik heb wel thuis in een potje contant geld zitten. Dit komt van Marktplaatsopbrengsten of als ik een contant geld heb om de een of andere reden (laatst bijvoorbeeld een etentje met vrienden betaald met de pin. En mijn vrienden hebben ouderwets contant aan mij betaald ipv een Tikkie. Dit geld gebruik ik voor de collectes of als ik onverwachts contant geld nodig heb. Hier zit momenteel denk ik rond de 100 euro in.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


€3.400 is mijn salaris. Dit is exclusief vakantiegeld of eindejaarsuitkering. Mijn partner betaalt maandelijks €450 voor zijn bijdrage aan de vaste lasten. De hypotheek staat namelijk volledig op mijn naam.

Inkomsten
Salaris per maand € 3.400,00
Maandelijkse bijdrage vaste lasten partner € 450,00
Totaal € 3.850,00
Jaarlijks
Eindejaarsuitkering en vakantiegeld € 6.000,00
Belastingteruggave jaarlijks € 3.000,00
Totaal € 9.000,00

Verder houden we de financiën goed gescheiden. Het salaris van mijn partner is aanmerkelijk lager. We hebben hier goede afspraken over gemaakt.


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?Hypotheek € 850,00
Terugbetaling lening zonnepanelen € 51,00
TV en internet € 51,00
Telefoon € 25,00
Verzekeringen € 247,00
Streaming abonnementen € 18,00
Overige abonnementen per maand (apps) € 5,00
Energie en water € 48,00
Gemeentebelastingen € 100,00
Loterijen € 57,00
Totaal € 1.452,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Voor de boodschappen maken mijn partner en ik allebei €350 euro over naar een aparte rekening. Van deze rekening betalen we de boodschappen, maar ook de rekeningen van de auto, de vakanties en af en toe een etentje. Soms bij grote rekeningen maken we allebei nog een klein bedrag extra over naar deze rekening.

Als het geld op die rekening op is voor de boodschappen, betaal ik alle kosten verder die maand. Daar doe ik niet moeilijk over. De laatste tijd komen we goed uit dus komt het er niet van dat ik aanvullend nog wat vanaf mijn rekening iets hoef te betalen.

De autokosten betalen we samen. De wegenbelasting wordt wel van zijn rekening afgeschreven (het is van oorsprong zijn auto) maar de overige kosten (onderhoud en verzekering) betalen we gezamenlijk. Ik gebruik de auto sporadisch. De brandstofkosten betaalt mijn partner dus overwegend. Als we ergens verder weg zijn geweest samen betaal ik soms een tank brandstof.
Ik heb van mijn werkgever een leaseauto die ik niet privégebruik, dus daar zijn geen kosten aan verbonden.

Verder heb ik mezelf een soort van budget gegeven dat ik kan gebruiken om leuke dingen te doen of kleding te kopen. Dit is ongeveer €350 euro per maand. Laatst had ik een dure tandartsrekening (€550). Die heb ik die maand gewoon betaald en dan spaar ik die maand minder of doe ik geen aflossing naar de hypotheek overmaken.

Ik spaar vast €250 euro naar een rekening waar het geld 90 dagen vaststaat. Ik spaar ongeveer €250 euro naar een rekening waar het geld 30 dagen vaststaat. Ik spaar €750 euro naar een rekening waar geen deposito aan vasthangt. Dit geld gebruik ik voor het huis (ik verbouw momenteel). De €450 euro die ik van mijn partner krijg vul ik aan tot €500 euro en gebruik deze om af te lossen voor de hypotheek.

Ik ben tevreden met mijn spaarbuffer momenteel, ik voldoe aan de Nibud normen. Maar geld gebruiken uit mijn spaarbuffer voor bepaalde uitgaven (zoals die tandartsrekening) vind ik nog moeilijk. Vandaar dat ik liever een maand geen aflossing overmaak dan dat ik mijn spaarsaldo moet aanbreken. Daarom heb ik een groot gedeelte van mijn spaargeld ook tijdelijk vastgezet. Dat weerhoudt mij om dit geld voor andere doeleinden te gebruiken en langzaamaan op te maken. Ik heb ook geld direct beschikbaar (wat niet vaststaat) en dat zou voldoende moeten zijn om 30 dagen te moeten overbruggen of een auto te kopen.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Ik heb geen jaarlijkse betalingen. Ik denk er wel over na om sommige betalingen nu jaarlijks te doen, omdat dat soms 1% tot 3% korting kan genereren. Zoveel rente krijg ik op mijn spaarrekening niet.


Hoe beheer je de financiën?


Ik beheer mijn financiën door minimaal elke dag op mijn bank-app te kijken. Hier zie ik alles staan, mijn saldo, spaarrekeningen, toekomstige afschrijvingen, hypotheek etc. Inmiddels weet ik heel goed wat alle bedragen zijn en weet ik meestal wel wat er op mijn rekening nog staat.

Voor de gezamenlijke uitgaven zoals de boodschappen hebben mijn partner en ik een gezamenlijke rekening met ieder een eigen pinpas. Dit hebben we nu ongeveer een jaartje en dat bevalt goed. Voorheen leende ik vaak mijn pinpas aan mijn partner. Het werd tijd om dit beter te regelen.

En wie doet de financiën?


Omdat het huis op mijn naam staat beheer ik alle financiën.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik ben tevreden met de inkomsten en uitgaven. Ik los €500 af per maand op de hypotheek extra en alle extra bedragen los ik ook af op de hypotheek. Omdat ik ook een aanzienlijk percentage van mijn salaris spaar, ervaar ik ook een zekere rust. Mocht er ooit iets gebeuren waardoor ik mijn baan verlies of minder moet werken, weet ik dat ik met minder geld ook kan rondkomen. Het aflossen of sparen zal dan minder voortgang hebben. Ik heb de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in mijn huis en het opbouwen van een goede spaarbuffer. Nu spaar ik minder in de buffer en meer voor het huis/verbouwing.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben van oorsprong een big spender. Daarom moet ik het geld ook tijdelijk vastzetten anders heb ik het al uitgegeven aan impulsaankopen. Ik hou van kwaliteit en mooie spullen. Mijn partner en ik hebben allebei een dure smaak en houden van het bourgondische leven. We werken allebei hard en vinden ook dat we samen mogen genieten.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, sommige vrienden en familie zeggen soms dat ik beter kan lenen om de verbouwingskosten te financieren in plaats van sparen. Ook vinden ze het raar dat ik aflos op de hypotheek. Ik geloof ook niet dat anderen weten hoeveel ik verdien of hoeveel ik spaar elke maand. Ik zou het wel vertellen als ze erom vragen, maar er rust nog een taboe op.

Ik ben sinds kort ook begonnen indexfondsen en crowdfunding. Dit om ook via andere methoden mijn geld weg te zetten en misschien wel meer financieel onafhankelijk te worden. Ik heb gelezen dat je verschillende inkomstenbronnen moet hebben als je FIRE, financially independent, retire early nastreeft. Daar verdiep ik me steeds meer in om dat te bereiken. Ik heb het idee dat anderen nog niet zoveel hiermee bezig zijn of vertrouwen dat het wel goedkomt omdat ze ooit erfgenaam zullen zijn van hun ouders en daarmee hetzelfde bereiken. Ik dacht vroeger ook zo, echter is mijn situatie radicaal veranderd waardoor dat niet meer aan de orde zal zijn (ouders uit elkaar en hertrouw waardoor na overlijden alles naar de langstlevende partner is gegaan en dit in principe op mag maken).

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ja in mijn jongere jaren, toen ik net begon met werken en op mezelf woonde. Na het betalen van alle vaste lasten was mijn salaris op. En toch gaf ik geld uit. Omdat ik nooit meer terug wil naar die situatie zorg ik ervoor dat ik grip heb op mijn geldzaken en op alle scenario’s voorbereid ben.

Spaar je ook maandelijks geld?


    •    250 euro op een rekening waar het geld 90 dagen vaststaat. Hier staat momenteel €2.250 op.
    •    Ongeveer 250 euro op een rekening waar het geld 30 dagen vaststaat. Hier staat momenteel €10.200 op. Dit geld overmaken doe ik door dagelijks het geld af te ronden (ik rond af op €10). Zodra hier meer dan €10.500 euro op staat, maak ik €500 over naar de 90 dagen rekening. Dit is een tik van mij ;). Het helpt mij om soms geen geld uit te geven, want ik weet dat ik dan voor iets van 2 euro uiteindelijk 10 euro kwijt ben door het afronden.
    •    750 euro op een rekening waar ik direct bij kan. Hier staat momenteel €3.500 op.

Verder hebben we ook een gezamenlijke spaarrekening. Hier staat momenteel €450 op. We sparen geen vast bedrag per maand.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Als we samen geld nodig hebben, bepaalt mijn partner de hoogte van het spaarbedrag. Wat hij kan sparen, spaar ik dan ook.

Ik spaar daarnaast ook voor de verbouwing van mijn huis. Ik bekostig dit zelf, omdat het huis op mijn naam staat. Op dit moment ben ik aan het sparen voor een nieuwe badkamer. Vorig jaar heb ik een aanbouw met overkapping betaald (€25.000 ongeveer).

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik hoop dat ik over vijf jaar 1 of misschien zelf wel 2 hypotheekdelen heb afgelost. Daarnaast hoop ik dat ik zover ben dat mijn huis grotendeels af is met de verbouwing. Ik heb nog wat dure verbouwingen te gaan (keuken, badkamer en woonkamervloer). Ook wil ik nog een nieuwe trap in het huis laten zetten. Hoever we daarmee komen zullen we wel zien. Gezien onze dure smaak zullen we meer geld nodig hebben dan andere mensen voor een keuken of badkamer. We houden van mooie en duurzame spullen zoals eikenhout en natuursteen/marmer.

Kwaliteit kost nu eenmaal geld, en in ons geval dus ook meer tijd voor ik dat bedrag bij elkaar heb gespaard. En als er tussendoor een andere auto komt of ik misschien wel een andere baan kan het zomaar anders lopen. Ik maak me niet druk over de toekomst. Het komt wel, zolang we ondertussen maar genieten van elke dag!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo van porterenee
 1. Ik lees jouw overzicht met verbazing.. jouw hypotheek, jouw nieuwe badkamer dus jij betaalt. Jouw vriend is dus met zijn neus in een enorme goedkope boterberg gevallen.. voor €450, wonen en straks ook nog voor dat geld in een nieuwe badkamer.. Waarom geen vaste lasten... en gewoon een huur doorrekenen. Dat huurbedrag de helft van de rente die je nu betaalt zou heel redelijk zijn. Dat los je dan af op jouw hypotheek.. lijkt me een stuk eerlijker.. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bieke, ik vind het juist wel redelijk eerlijk. Als je in je eentje huiseigenaar bent, dan ga je later ook alleen profiteren van de waardestijging van dat huis. En bij huiseigenaar zijn horen ook kosten, zoals onderhouds- en vervangingskosten.

   Met een maandelijkse betaling van 450 euro betaalt de partner méér dan wat de hypotheekrente is op de hypotheek (zie de andere post over de hypotheek van J om dat bedrag in te kunnen schatten). Dat vind ik behoorlijk wat. Waarschijnlijk betaalt de partner ongeveer 30-50% van alle gemiddelde kosten van het huis.

   Verwijderen
 2. Leuk om beide verhalen te lezen! Wat mij betreft denk je goed na over je financien en heb je het mooi ingericht zo (ook met je partner).
  V.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Dank je wel voor je reactie! We zijn allebei wel tevreden met hoe we het geregeld hebben.
   Groetjes van J.

   Verwijderen
 3. Petra vaste kosten €450,- is voor gas water licht, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, kabel tv, krant, enz. Sparen voor de verbeteringen aan het huis gaan ook van inkomen van de vrouw en het aflossen ook.. hij woont dus voor €450 alles inclusief... maar de auto.. oorspronkelijk van hem maar ook wel door haar gebruikt.. die kosten worden wel samen gedeeld.. ik zie hier geen evenwicht in.. Zijn kinderen komen ook 2 weekenden per maand in haar huis.. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker he, dat extra aflossen! Knap dat je als (voormalige) big spender nu je financien zo goed in de gaten houdt. Ik betaal zelf mijn zorgverzekering jaarlijks. De korting is 2% en ik heb er de rest van het jaar geen omkijken meer naar, heerlijk!

  Verder vind ik het een beetje makkelijk om te gaan oordelen over hoe ze het verdeelt met haar partner. Je hebt geen idee wat hij totaal verdient en hoe dat komt, of er misschien sprake is van een chronische ziekte of mentale problemen waardoor hij weinig inkomen heeft.

  Ik vind het ook niet meer dan logisch dat je, als je in je eentje het huis bezit, je de ander daar in elk geval niet aan laat meebetalen. Extra kosten en boodschappen zijn logisch, maar huur betalen niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Dank je wel! Het is een heel fijn gevoel dat het huis steeds meer van jezelf is ipv de bank! Herkenning?

   Mijn vriend heeft een financiële verplichting naar zijn kinderen en heeft gewoon een lager salaris. Hij betaalt mee maar hij moet ook nog wat overhouden vind ik. Dus we hebben een naar rato verdeling van 30 om 70 ongeveer. Verder zijn de boodschappen 50/50 omdat daar weer de boodschappen voor de kids ook van worden betaald. De vakanties betalen we weer 50/50. Dus indirect betaal ik mee voor de kinderen zou je kunnen zeggen. Maar zo zie ik dat niet, hij betaalt mee naar draagkracht. Dat is toch mooi en zo werkt BV Nederland zelf ook!

   Verwijderen
 5. Fijn dat J en haar partner allebei tevreden zijn met de verdeling inkomen vs lasten. Mijn man en ik verdienen nagenoeg hetzelfde, hebben geen financiële verplichtingen vanuit eerdere relaties, en we hebben al vaak tegen elkaar gezegd hoe handig dat is, met het oog op het zoeken naar een goede balans. Bij ons gaat alles gewoon door de helft :).

  Waar ik me wel een beetje over verbaas is de hoogte van het salaris van J. Voor een non-profitorganisatie vind ik dit een royaal bedrag.

  Groetjes, Jennie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk is dat, een goed overzicht over je financiën en de wetenschap dat je lasten steeds omlaag zullen gaan! Persoonlijk zou ik niet zoveel aan loterijen uitgeven; dat is wel 10.000 de komende 15 jaar waar je volgens mij heel veel leuks van zou kunnen doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken