Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 augustus 2019

De hypotheek van Mr. & Ms. Mill

De hypotheek van Mr. & Ms. Mill

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Mr. & Ms. Mill


Stel jezelf voor…


Hi wij zijn Mr. & Ms. Mill. We zijn jonge dertigers, getrouwd en wonen met onze zoon (3) in een grote stad in de Randstad. We hebben voor het eerst in 2012 een huis samen gekocht en begin dit jaar (2019) zijn we verhuisd naar onze nieuwe woning.

In het dagelijks leven werkt Mr Mill fulltime als manager in de zorg en studeert hij deeltijd. Ms Mill werkt parttime als HR adviseur. Naast haar werk blogt zij op FOLife.nl over hun weg naar financiële onafhankelijkheid.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Ons nieuwe huis is een tussenwoning en qua oppervlak ongeveer een derde kleiner dan ons vorige huis. We wonen nu met zijn drieën op 100m2 in een huis met 2 woonlagen.


En waarom heb je deze woning gekocht?


Ons vorige huis hebben we gekocht in verband met veranderingen omtrent hypotheekvormen. Na 5 jaar fijn te hebben gewoond kwamen we tot de conclusie dat we niet wilden werken om ons leven te kunnen betalen. Onze woonlasten bleken een grote vaste last en het leek ons een goed idee om kleiner, en vooral goedkoper, te gaan wonen. Vanuit dat oogpunt zijn we gaan oriënteren in leuke wijken en met wat geluk zijn we ons huidige huis tegengekomen. Het stond al ¾ jaar in de verkoop wat voor de wijk erg uitzonderlijk was. Het had wat verfrissing nodig, maar dat hadden we al een keer gedaan en vonden we niet erg. We hebben niet hoeven overbieden en hebben gewoon de vraagprijs betaald!

Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Kopen was voor ons beiden altijd een prettiger idee. We houden beiden wel van zekerheid en met een eigen huis heb je toch eerder het gevoel dat niemand je het meer kan afpakken

Welke hypotheek/schulden heb je?


We hebben een aflossingsvrije hypotheek zonder NHG bij Hypotrust. Momenteel hebben we €99.967,05 schuld. We hebben geen andere schulden.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


De hoogte van de hypotheek was €312.000. De verkoop van onze oude woning leverde ons  €159.000 op (overwaarde + gespaard). En we hadden een bouwdepot om ons nieuwe huis te verbouwen van €30.000. Nadat we klaar waren met verbouwen en ons oude huis hadden opgeleverd was de hoogte van onze hypotheek €123.000.

We hebben dit geld geleend tegen een rentepercentage van 1,95. Maar omdat nu onze schuld 60% lager is dan de waarde van onze woning, betalen we nu 1,8% rente. Dit percentage hebben we 10 jaar vast gezet en loopt dus af in 2029.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De waarde van ons huis is hoger dan onze hypotheek, de WOZ waarde is nu €232.000.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


We betalen maandelijks rente, nu is dat bruto €149,95. Netto krijgen we ongeveer 2 a 3 tientjes terug. Omdat onze hypotheek aflossingsvrij is hoeven niet verplicht af te lossen, dus dat rekenen we niet mee als vaste last.

Los je ook extra af op de hypotheek?


Ja, we doen dit maandelijks om optimaal gebruik te maken van de rente die lager wordt.


En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Na 2 maanden verbouwing wonen we er nu 4 maanden en hebben we 3 extra aflossingen gedaan van in totaal €23.032,95.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


De reden om te verhuizen was om onze woonlasten te verlagen. We hadden van te voren dus al besloten dat we zo snel mogelijk van onze schuld af willen zijn. Dus dat betekent dat we momenteel alles wat we overhouden, gebruiken om onze hypotheek mee af te lossen.

Had je een aflosplan gemaakt?


Ons plan was om binnen 3 jaar hypotheekvrij te zijn. Om dit te laten werken zou er niets (in negatieve zin) mogen veranderen in de hoogte van onze salarissen. Zo kunnen we maandelijks tussen de 2 en 3k aflossen.

Inmiddels houden we onze aflossingen bij in Excel en kunnen we daar ook alternatieven op ons plan toetsen. Mocht ik bijvoorbeeld stoppen met werken, dan doen we er nog 5,5 jaar over voordat we schuldenvrij zijn.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het geeft elke keer super veel voldoening om het bedrag te zien krimpen. We houden het vol door onze voortgang goed bij te houden en elkaar te motiveren. Je hebt duidelijk een gevoel van eigenaarschap als je de aflossing doet en dat is best verslavend..

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We denken 2 of 3 keer na als we luxeproducten willen kopen en alle extra inkomsten die via onze werkgevers binnenkomen worden gebruikt om af te lossen. Verder houden we onze lifestyle redelijk simpel. We kopen liever kwaliteit en betalen ietsje meer, dan dat we elke week aan het shoppen zijn. Van het leven genieten doen we liever door samen te zijn met onze vrienden en familie. Lekker eten en buiten zijn. Dat kost niet zo veel.. We laten dus ook niet veel voor ons gevoel. Het is vooral bewuster nadenken over wat je doet en de lange termijn gevolgen inschatten. Eigenlijk gewoon verstandig zijn.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€99.967,05 en dalende…

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


- Houdt je voortgang bij
- Maak een plan en houdt hierbij rekening met verschillende scenario’s zoals 2 salarissen of 1 gebruiken. Zuinig leven of leven zoals je nu doet. Zet die tegen elkaar af.
- Houd het aflossen leuk en luchtig. Gamify het proces en vier je successen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Mooi om te zien dat jullie bewust kleiner zijn gaan wonen, om meer (financiele) vrijheid te ervaren. En wat een mooi bedrag kan je zo maandelijks sparen en aflossen. Erg netjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had geen idee dat dat nog mocht anno 2019, een aflossingsvrije hypotheek afsluiten... Of konden jullie de oude hypotheek nog meenemen?

  Het is in elk geval een mooi en inspirerend verhaal om te lezen. Lekker zeg, die magische grens van een ton doorbreken. Ik kan zelf niet wachten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aflossingsvrij mag wel gewoon, maar het verbaast mij dat er dan nog aftrek is van rente. Volgens mij mag dat namelijk niet onder de nieuwe regels.

   Verwijderen
 3. Geweldig inspirerend verhaal! Wow. Wij doen dit ook, tikken elke maand een paar mille de hypotheek in. Het is verslavend, maar heel soms ben ik het ook zat en wil ik flink spenden. Dat doe ik niet, omdat ik daarmee de afspraak met onszelf verkwansel. Die afspraak staat in ons aflosplan, dat we elk jaar tegen het licht houden. Ik lees blogs om mezelf gemotiveerd te houden en dat is vandaag weer gelukt. Wij moeten nog even doorzetten. Half 2023 is ons doel bereikt en dat gaan we halen. Heel veel succes met jullie stappen!! En daarna: lekker investeren in FIRE?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi gedaan. Ook dat jullie bewust zijn dat een groter huis ook meer kosten oplevert. Heel herkenbaar. Op een bepaald moment hebben wij ook niet gekozen voor een groter huis, maar gekozen voor een kleinere hypotheek. Dit zorgt voor een onbezorgder leven en daardoor kwaliteit van leven, andere keuzes die je kunt maken zoals eerder stoppen. Dit laatste is m.i. heel belangrijk dat zorgt ervoor dat je m.i. werken langer gemotiveerd kan volhouden.........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Groot gelijk dat je niet wilt werken voor je vaste lasten! - je moet ook nog kunnen betalen als er bv 1 salaris zou weg vallen. Ga zo door, jullie doen het super goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken