Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 augustus 2019

Leven van salaris naar salaris

Leven van salaris naar salaris

Tot 4 jaar geleden viel ik ook onder de ik-leef-van-salaris-naar-salaris type. Elke maand, jaar in en jaar uit zag ik aan het begin van de nieuwe maand alweer uit naar het einde van de maand. Einde van de maand werd er weer salaris gestort, rond de 23ste van de maand. Zodra mijn salaris binnen was, voelde ik mij eventjes rijk. 

Maar op de 1ste van de maand werden de meeste vaste lasten afgeschreven en dan was ik ook alweer bijna blut. En dan moest ik weer zuinig aan doen tot dat het salaris weer gestort werd. Nu ik erover nadenk vind ik het verschrikkelijk om zo te leven. Niemand wil van salaris tot salaris leven of liever gezegd, overleven. Door deze manieren van leven kan je ook moeilijk sparen, je hebt namelijk weinig ruimte om geld opzij te zetten. Als je eenmaal in deze vicieuze cirkel verkeerd, kom je ook weer moeilijk uit deze cirkel en blijf je er in 'hangen'.

Leven van salaris naar salaris

Minder spenden en meer sparen


Uit deze vicieuze cirkel van leven van salaris naar salaris ben ik dus 4 jaar geleden uitgestapt. Doordat ik het licht zag, nee hoor, vriendlief hield niet van schulden en wilde niets te maken hebben met schulden en betalingsachterstanden. Vriendlief had de mentaliteit eerst geld sparen en dan pas geld uitgeven en heb je het geld niet, dan kan je het ook niet betalen en kopen. Het was heel moeilijk in het begin maar aan deze mentaliteit heb ik mijzelf langzaam aangeleerd. Na het wegwerken van betalings-achterstanden en schulden, ben ik een spaargenieter geworden.

Spaargenieter


Ik geniet er elke keer weer van als ik geld kan sparen. Elke maand als het salaris word gestort, word automatisch geld gespaard op de 1ste van de maand volgens het Pay Yourself First principe. Elke financiële meevaller spaar ik tegenwoordig en ondertussen geniet ik ervan dat mijn spaargeld steeds meer word. Besparen is ook een bijna een hobby geworden, vergelijken, kwaliteit boven kwantiteit, beneden onze stand leven en een rijker leven zonder al te veel geld uit te geven.

Herkenbaar? Wat van geld type ben of was jij?

 1. Herkenbaar. Als ik 10 jaar eerder had ontdekt wat je hierboven beschrijft.. Nou ja.. gelukkig kan ik onze kinderen hierdoor beter financieel opvoeden. Wel lachen. Lopen we in een supermarkt, zegt mijn jongste van 12: "Mam, ik heb even naar de kiloprijs gekeken en deze is voordeliger, dus die heb ik maar gepakt". Knap hoor, dat je het roer zo omgegooid hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schulden heb ik niet, ook geen achterstand met betalingen. Maar...omdat mijn inkomen laag is kan ik niet anders dan van salaris naar salaris leven. Nee, ik ben niet 'zo'n type' maar soms kun je niet anders. Ben erg blij dat ik geen schulden heb, dat is voor mij het belangrijkste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook een echte spaargenieter. Maar dat is ooit ook wel eens anders geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de luxe dat ik altijd een spaarder ben geweest, omdat ik dat van huis uit heb meegekregen. Ik vind het des te knapper dat jij het roer zo hebt weten om te gooien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind mezelf terugkijkend vooral een dommig type. Ik legde geen verband tussen beperkt geld hebben en niet zoveel uitgeven. Behoorlijk stom achteraf. Nu ben ik zuinig en spaarzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi he dat je door je partner anders bent gaan denken over geld. Mijn vriend had niet eens een spaarrekening toen ik hem leerde kennen!! Wat??!! En uit een vorige relatie kleefde nog een fijne persoonlijke lening...allemaal informatie waar ik direct met hem mee aan de slag ben gegaan en hij is me nog elke dag dankbaar hiervoor. We hebben het samen goed, en het mooi is: zijn dochter leeft al net zo als wat ik altijd heb gedaan....terwijl ze ook een big spender was.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer leuk om te lezen. Ook ik heb het roer omgegooid en word er flink gespaard. Dan is het juist superleuk om je saldo omhoog te zien gaan. En zeker niet van salaris naar salaris :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In ons gezin van drie hebben we een riante buffer opgebouwd. Ons salaris komt de 23e en 25e binnen. De 26e gaat van de €4.500,- ruim €1.300,- naar onze spaarrekeningen. Daarna volgen de vaste lasten. Wat overblijft is voor de boodschappen en de rest mág op. Een half jaar geleden bleef er aan het eind van elke maand nog wat over. Wat we ook weer spaarden. Maar sinds kort houden we toch elke keer een stukje maand over. Dit voelt niet fijn, maar het lukt ons wel om van het spaargeld af te blijven. Toch leven we op deze manier, ondanks ons spaargedrag, van salaris naar salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij sparen van 2221 van de 4348. Maar dit is wel incl reserveringen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken