Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 juli 2019

De hypotheek van NN

De hypotheek van NN

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... NN


Stel jezelf voor…


Ik ben NN, 60+. In mijn (deeltijd)werkzame leven heb ik op de loonlijst gestaan van een overheidsinstelling. Met 60 heb ik de voordeur bij mijn werkgever definitief achter me dichtgetrokken en sindsdien maak ik qua inkomen gebruikt van de Keuzepensioenregeling van het ABP.

Normaliter gaat het in deze rubriek over de hypotheek die je hebt, ik wil het echter hebben over de hypotheek die ik heb gehad.

Wat voor type woning heb je gekocht?


In 1994 heb ik een appartement gekocht in het centrum van Amsterdam op één van de hoofdgrachten, weer verkocht in 2016 en terug naar “de provincie”.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Eind 1993 kreeg ik een andere functie met als standplaats Amsterdam. Reizen was niet echt een optie, dus op zoek naar een woning.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Toentertijd was de markt voor huurwoningen in Amsterdam, net als nu  trouwens, een ramp. Jarenlang op een wachtlijst; het verschil met nu, van “scheefwonen” had toen nog nooit iemand gehoord.

Welke hypotheek had je?


Aangezien ik allergisch ben voor vaste (financiële) verplichtingen koos ik voor een aflossingsvrije hypotheek bij de toenmalige Postbank. Ik wilde zelf bepalen wanneer en hoeveel ik afloste op de schuld.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Exclusief kosten en overdrachtsbelasting was de koopsom fl. 260000,00 (EUR. 117983,00). Vandaag de dag wellicht een koopje maar toen ook al duur. Ik heb voor fl. 160000,00 (EUR 72605,00) een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Het verschil heb ik gefinancierd door het verkopen van een deel van mijn beleggingen. Het rentepercentage was 6,8% voor 12 jaar vast. In 2004 heb ik de rente van vast per jaar om kunnen zetten naar variabel per maand, van 6,8% naar 3,1% (afgerond, op jaarbasis).
Had ik eerder moeten doen! Mijn rentetarief werd het Euribor maandtarief plus 1(%) (https://nl.euribor-rates.eu/euribor-rente-1-maand.asp).


Was de waarde van je woning hoger of lager dan je hypotheek?


Mijn woning heeft letterlijk (etagewoning) en figuurlijk (overwaarde) nooit “onder water” gestaan.

Wat waren de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Mijn 1e maandbedrag was (bruto) fl. 906,67 (EUR 411,27), mijn laatste maandbedrag was EUR 7,34.

Heb je (extra) afgelost op je hypotheek?


 Ja, zie onderstaand overzicht:


Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Ik heb nooit de intentie gehad om niet af te lossen.

Heb je een aflosplan gemaakt?


Nee, ik heb nooit een aflosplan gemaakt.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Ik heb er nooit een bijzonder gevoel bij gehad. Het was voor mij, naast beleggen, een vorm van vermogensvorming. Zoals je in mijn overzicht kunt zien, kan aflossen een behoorlijk effect hebben op de rente die je betaalt. Toevallig kwam in 2005 de “Wet Hillen” in werking, dus geen bijtelling meer voor het verschil Eigenwoningforfait/betaalde rente. Scheelde weer een behoorlijke slok op de fiscale borrel. Na de crisis in 2008 werd door de ECB de geldsluis opengezet waardoor de variabele rente fors zakte.

Welke dingen liet je voor het aflossen?


Ik heb er eigenlijk nooit iets voor gelaten. Wanneer op enig moment mijn buffer, relatief gezien, te hoog was geworden, heb ik afgelost. De momenten van aflossing en de bedragen zijn dan ook vrij willekeurig gekozen.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


EUR 0,00. Mijn huidige woning heb ik zonder hypotheek kunnen kopen.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt, is wellicht de site  https://www.aflossingsblij.nl interessant. In de overige hypotheekvormen heb ik mij nooit verdiept en waag ik me niet aan tips.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Het meest interessante mis ik. Voor hoeveel heb je je woning verkocht en wat heb je ervoor teruggekocht en aan overgehouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eens met Roel. De titel van het verhaal suggereert dat we dat ook te horen gaan krijgen. Hoewel de "de weg naar" absoluut het belangrijke onderdeel is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De rubriek heet "De hypotheek van .." en daar ligt ook de essentie lijkt mij. De ondertitel van Zuinigeman refereert aan een opmerking van mij in de vragenlijst, niet meer dan dat. Een vraag als "hoeveel en wat heb je ermee gedaan" hoort hier m.i. niet thuis.
  m.vr.gr.,
  NN

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken