Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

30 juni 2019

De portemonnee van An Johanssen

De portemonnee van An Johanssen

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... An JohanssenStel je zelf voor…


Mijn naam is An Johanssen (57) ik ben werkzaam als zelfstandige/freelancer (23 uur) en heb een vaste baan van 16 uur als beleidsmanager in de kinderopvang.


Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee hoor ik heb geen blog op dat gebied.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg blogs over minimalisme (Lefie, the minimalists, courtney carver), simpel leven (Noordse eenvoud, Erin Boyle met readingmytealeaves) en financiën. Qua financiën heb ik veel geleerd van: deze zuinige man, porterenee en financieelonafhankelijkblog. Op youtube kijk ik matt D’Avella (geweldig interview deed hij met een financieel expert) en andere minimalisten die ook over geld iets gezegd hebben.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


15 euro

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Salaris man en mij € 4.500,00
Totaal € 4.500,00
Salaris (man en mij) 4.500,00 euroMijn salaris is 1200 en inkomsten freelancewerk is varierend van 200 tot 2000 per maand

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Hypotheek € 888,00
Gas, water, licht € 120,00
Zorgverzekering (beiden) € 193,00
Internet en televisie € 55,00
Mobiele telefoon € 10,00
Mobiel man (vergoed door werk) € -
Auto, 2 x waverzekering € 50,00
Sporten € 20,00
Netflix € 11,00
Zakgeld dochter € 25,00
Giften € 50,00
Uitvaart € 14,50
Abonnement € 60,00
Totaal € 1.496,50


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Boodschappen € 580,00
Auto brandstof 2 x € 350,00
Uitjes 100 tot 300 € 150,00
Kleding, huisraad kadoos € 75,00
Totaal € 1.155,00

Hoe beheer je de financiën?


Ik hou niet exact bij wat er uitgaat maar heb wel een leefbudget per maand vastgesteld. En alle inkomsten en uitgaven berekend. Ik ben gek op geldzaken doen en weet precies hoeveel er omgaat op geldgebied in ons bestaan en hoeveel we maandelijks uitgeven, sparen, weggeven. Niet tot in de details want dat geeft me een armoedig gevoel. Ik heb een excellbestand. Daarin staan onze maandinkomsten en uitgaven (in de vorm van vaste lasten, jaaruitgaven, hypotheekaflossingen en leefbudget. En zelfs hoeveel we op het eind van de rit besparen met de gedane aflossing op de hypotheek). Ik noteer niet precies wat er elke maand uitgaat. Als het maar binnen de vastgestelde budgetten blijft.

We hebben expres geen gezamenlijke rekening. Dat is namelijk echt onnodig en behoorlijk veel duurder naast eigen rekeningen en ik zie het nut er niet van in. Het geeft ook echt een hoop gezanik als een van ons overlijdt of als we uit elkaar gaan. We hebben elk een eigen rekening en een paar eigen spaarrekeningen. Ik beheer onze gezamenlijke spaargelden. Die staan bij mij op de rekening.En wie doet de financiën?


Samen doen we de belastingen. Dat is elke jaar wel even stressen want we doen het altijd later dan we willen door uitstelgedrag. De gewone financiën doe ik dus. 

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja erg tevreden. We hebben dit jaar al 10.000 euro afgelost op onze hypotheekschuld. Zodra onze inkomsten er zijn, betalen we eerst onszelf door het overmaken van 1150 euro naar de belangrijkste spaarrekening. Ook hebben we een buffer voor nare dingen.

Ik geef makkelijk geld uit maar kan ook heel zuinig zijn. Soms is het valse zuinigheid. Haha, dan wil ik beknibbelen op autoradio en airco bij de aanschaf van mijn nieuwe auto. Daar heb ik toch een spijt van gehad. En veel van geleerd. Altijd even checken of een bepaalde keus een gevalletje van valse zuinigheid is! Mijn man koopt weinig maar als ie iets koopt is het vaak superdeluxe en duur. Ik gun het hem dus zeur er nooit over want verder geeft ie niet zoveel aan zichzelf uit.


Spaar je ook maandelijks geld?


Ja. 1150 euro sparen we maandelijks. Soms meer. We sparen om het aflossingsvrije deel van de hypotheek af te lossen. En om lekker te kunnen leven. Als we iets willen doen of willen kopen dan kan dat (nu moet ik wel zeggen dat we geen al te uitbundige wensen hebben..)
We hebben nu 16.000 euro spaartegoed.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Het aflossingsvrije deel van de hypotheek is afgelost (ik rekende uit dat dat met de broekriem vast in 2,9 jaar gebeurd kan zijn!) Verder willen we graag een stukje land met een pop-up house erop. Maar dat duurt vast langer dan 5 jaar ;)

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Wat mij triggert is dat er geen gezamenlijke rekening is, omdat het 'een hoop gezanik geeft als 1 van ons overlijdt of we uit elkaar gaan' én het feit dat de gezamenlijke spaargelden door jou beheert worden. Dan moet jouw man wel heel goedgelovig zijn om het daar mee eens te zijn. Wat als het nu niet zo'n leuke break-up wordt? Dan kan jij er met alle spaargelden van door gaan. Wel de lusten niet de lasten voor jou is mijn gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt er maar net aan of ze getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden. Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en de helft van het geld op onze eigen rekeningen behoort toe aan de ander en dient bij scheiding uitgekeerd te worden.
   Overigens kunnen aparte rekeningen ook gedoe geven want je hebt geen directe toegang tot het geld van de ander bij overlijden. Maar door het spaargeld bij de minst verdienende te parkeren kun je problemen (deels) voorkomen

   Verwijderen
 2. Ik mis in het overzicht veel vaste lasten zoals verzekeringen (woonhuis, inboedel, aansprakelijkheid), autobelasting en ook gemeentelijke lasten. En bij de inkomsten zie ik geen eventuele HRA of Kinderbijslag etc.
  Ik heb het idee dat dit overzicht niet echt volledig is.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken