Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

6 juli 2019

Gastblog | Schoonmaken

Gastblog | Schoonmaken

De afgelopen vier jaar hadden wij een schoonmaker. Een jongeman, Hans, die bij ons op vrijdagochtend het huis kwam schoonmaken. Ons huis heeft drie woonlagen; op de begane grond staan de fietsen, hebben we een gereedschap- en knutselruimte, de wasmachine en droger, rekken met spullen en een mancave met toebehoren.

We wonen op de  eerste verdieping en ons slaap- annex badvertrek is op de tweede verdieping. Omdat we een tweepersoonshuishouden zijn en vijf dagen per week werken wordt het niet snel vies. Daarnaast zijn wij beiden enorm opgeruimde en gestructureerde types, dus rommel vind je ook niet! Toch kost het aardig wat tijd om zo’n groot huis een beetje schoon te houden.

Ik was dan ook erg blij toen Georg de schoonmaker introduceerde. Ik had het er nooit over gehad en ook niet over nagedacht. Ik was gewend zelf een en ander te doen en dat gold voor Georg ook. We hadden een prima taakverdeling. Het idee kwam van Georg omdat hij de Hans wat wilde laten verdienen. Iedere week was ik weer verrast als ik thuis kwam op vrijdag en het huis was gedaan en wij dus meer vrije tijd overhielden in het weekend.

Nu houd ik eigenlijk helemaal niet van verassingen. De enige verassing die ik leuk vind is mijn verjaardagscadeau, mits ingepakt aan mij overhandigd!  Dus geen verrassingsuitjes, feestjes, etentjes of wat dan ook, daar doe je mij geen plezier mee. Wat dat te maken heeft met een schoonmaker? Dat zal ik je vertellen. In de tijd dat Hans bij ons schoonmaakte kon de verassing zowel positief als negatief zijn. Minstens een keer in de maand kwam Hans namelijk niet. Bij binnenkomst kon ik dan al meteen zien dat hij niet was geweest. Of ik kreeg in de loop van de dag een berichtje van Georg met de tekst: helaas geen Hans vandaag! Geen afmelding en soms hoorden we dan dagen niets van hem. Was hij niet bereikbaar, reageerde niet op appjes. Vervolgens gingen we dan op zaterdagochtend alsnog zelf aan de bak. Nu vind ik schoonmaken niet erg, maar wel als ik er niet op gerekend heb én al andere plannen heb.

Wanneer hij dan weer boven water kwam had hij een indringend gesprek met Georg, kreeg hij weer een kans en beloofde hij beterschap. Tientallen gesprekken zijn er met hem gevoerd en iedere keer ging het dan weer weken goed. Maar telkens ging het na verloop van tijd weer mis. In mei kwam de bekende druppel; ik heb een kleine ingreep aan mijn hand gehad waardoor ik niet veel doen kon. Juist in deze periode was er weer eens een radiostilte, Hans bleef hij drie weken achtereen weg! Zijn redenen waren vaag. Deze keer besloten we om Hans te vertellen dat hij niet meer hoeft te komen

We doen voorlopig weer alles zelf, ik heb over een paar weken vakantie en dan heb ik  er ook  alle tijd voor en kan ik zelfs het hele huis inclusief kasten en dergelijke een grote schoonmaakbeurt geven. Maar dan, wat doen we na de zomer? Ik vind het fijn om het niet zelf te hoeven doen,  en zou wel weer een schoonmaker in dienst willen nemen. Iemand vinden is lastig, het kan via de bekende kaartjes in de supermarkt, via kennissen, buurtgenoten of via een bureau.

We kunnen het ook zelf  blijven doen, maar daar heb ik niet veel zin in. Als ik minder ga werken en alles weer zelf ga doen dan is dat een dure grap. Ik stel mijn vrije weekend zeer op prijs,  schoonmaken is niet mijn leukste bezigheid. Ben ik verwend als ik iemand ga betalen om dit werk te doen? Ik betaal de fietsenmaker ook om mijn band te plakken terwijl ik het prima zelf kan! Ook kan ik mijn eigen kleding maken, heb dit in mijn jonge jaren geleerd en ook veel gedaan, met name omdat het goedkoper was dan kopen. Nu doe ik dat ook niet meer en zelfs kleine reparaties laat ik door de kleermaker doen. Waarom dan zo twijfelen of we wel of niet een schoonmaker gaan zoeken? En als Hans komt vragen of hij toch nog een kans krijgt, wat doen we dan?

De meest zuinige oplossing is zelf doen, in het weekend en in de vakanties de grotere klussen en dan iedere keer denken “die hebben we weer verdiend!”. Wanneer komt de omslag en is het gemak belangrijker dan de zuinigheid?

Ik ben heel benieuwd hoe u er over denkt!

Stella
 1. Ik zou zelf weer een hulp zoeken. Voor het gemak.
  Wij hebben een topper die dol is op schoonmaken en niet maalt om een beetje rommel. Ze geeft ons huis wat extra liefde zegt ze altijd. Ze komt om de week en af en toe een keertje extra. Als ze niet komt meldt ze dat netjes en komt dan een andere dag.
  Misschien een idee om de week

  BeantwoordenVerwijderen
 2. als je het kan betalen (lees: niet in de financiële problemen komt), waarom zou je dan geen hulp in huis nemen? Je krijgt er immers wel een heel vrij weekend voor terug waar je veel waarde aan hecht. Maak duidelijke afspraken met elkaar, teken desnoods een soort contract. Ik zou het wel weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niemand houdt van verassingen. Over verrassingen (met twee r'en) zijn de meningen verdeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, die is er tussendoor gepiept, erg stomme fout! Stella

   Verwijderen
 4. @Petrah: je bent al net zo'n schooljuf als ik. ;-)
  ik ben dol op mijn hulp: ik werk 4 dagen, en vind zóveel andere dingen zóveel leuker dan schoonmaken! En ook al zou ik het geld ook best goed anders kunnen gebruiken - na een paar weken (niet) zelf poetsen heb ik gauw een nieuwe gezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb deze blog al poosje geleden geschreven en dus al een poosje met veel tegenzin de schoonmaak gedaan.... met jullie commentaar erbij ben ik om! Dank! Stella
  ps: Ik bén notabene schooljuf, maar dan van het vak Engels ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben 27, werk al 6 jaar fulltime, heb nu 4 jaar mn eigen huisje en sinds 2 jaar (ongeveer) een schoonmaakster die om de week komt. Als ik moe ben, wil ik niet nog alles moeten doen. Ik doe de was en de tuin zelf, dat is voor mij alleen genoeg. De "oude garde" vind het héél raar, maar ik vind het fijn. Geen partner, wel een schoon huis ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Stella, Weet niet waar je woont, maar mocht je nog op zoek zijn? Ik wil met alle plezier bij je komen schoonmaken. Heb veel ervaring. Groet, Grace

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken