Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

21 maart 2019

4 alternatieven om geld te sparen

4 alternatieven om geld te sparen

Tegenwoordig ontvang je nauwelijks nog rente over de spaarcenten. Geld sparen en bewaren op de spaarrekening heeft weinig nut als je rendement wilt hebben. Met je spaarcenten kan je ook iets anders gaan doen om een hogere opbrengst te realiseren.

Welke andere manieren dan sparen via een spaarrekening zijn er om spaargeld te laten renderen? Hieronder staan 4 alternatieven voor je op een rij. Met onderstaande alternatieven voor het sparen van geld, haal je toch rendement uit je spaargeld!

4 alternatieven om geld te sparen1. Extra aflossen hypotheek


Je kunt geld besparen op je hypotheek door extra geld af te lossen op de hypotheek. Als je nog een restje hypotheek hebt, kan het slim zijn om die versneld af te lossen. Extra aflossen is niet altijd verstandig; bij een spaarhypotheek kun je dit beter niet doen. Vervroegd je hypotheek aflossen is financieel aantrekkelijker dan het geld op een spaarrekening te laten staan. Je betaald minder rente over het geleende hypotheekbedrag en je lost meer meer af, je huis is sneller afgelost en word meer van jezelf dan van de bank.

2. Investeren in je woning


Een gedeelte van je spaargeld kan je ook investeren in het verbeteren van je eigen woning. Je kan bijvoorbeeld een nieuwe keuken aanschaffen, badkamer op je tuin opknappen. Door het opknappen van je eigen woning gaat waarschijnlijk ook je waarde van je woning omhoog. Je krijgt geen rente meer over het uitgegeven geld, maar je voelt je vast veel prettiger met je nieuwe keuken, badkamer of een tuin waar je lekker van het zonnetje kan gaan genieten.


3. Energiebesparende maatregelen nemen


Naast het mooier maken van je woning kan je ook geld investeren in het duurzamere maken van je eigen woning. Door middel van zonnepanelen, warmtepomp, elektrisch koken en het beter isoleren van je woning, het kost in eerste instantie geld maar op de langere termijn levert het geld op. Je betaald minder geld aan stroom en gas en je hebt ook nog een behaaglijke woning om in te vertoeven. Ook je woningwaarde gaat door deze duurzamere investeringen omhoog.

4. Geld gaan beleggen


Je kunt beleggen op talloze manieren. In aandelen, obligaties, opties of beleggingsfondsen. Ook in onroerend goed, goud en kunst kan je je geld gaan beleggen. Vaak geld de volgende regel: hoe meer winst je kunt behalen, hoe groter het risico. Zelf roep ik altijd dat ik geen beleggingen heb, maar dat is niet helemaal waar. Ik heb namelijk winddelen gekocht en daardoor wek ik toch eigen stroom op met een Nederlandse windmolen. De (AFM) Autoriteit Financiële Markten vind dat winddelen een belegging zijn. Daardoor ben ik jaren geleden al begonnen met een kleine belegging in winddelen. Voorlopig hebben wij geen geld over om te gaan beleggen.


Hoe doen wij dat?


Tot nu toe investeren wij vooral geld in onze woning om deze op te knappen en ondertussen maken wij onze woning ook duurzamere, enkel glas vervangen voor hr++ glas en de houten kozijnen vervangen voor kunststofkozijnen. Zuinigere apparaten in onze woning, koken op inductie in plaats van op gas. Isoleren en het opspeuren en opvullen van tocht gaten in onze woning. Ondertussen sparen wij vrolijk door om de komende jaren geld te investeren in onze woning en tuin. In de tuin wil ik graag een eigen moestuin zodat ik zelf groenten, fruit en kruiden kan kweken.

Vorige maand hebben wij nog een extra winddeel gekocht voor 157 euro, klein bedrag maar toch een kleine belegging. Langzamer hand gaan wij ook werken aan extra aflossen op de hypotheek en een noodbuffer opbouwen voor onverwachtse gebeurtenissen.

Laat jij je geld staan op de spaarrekening? Of heb jij ook alternatieven voor je spaargeld?

 1. Hoe werkt dat met die winddelen en wat levert het op?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 1 winddeel levert ongeveer 500kWh aan stroom op. Ligt natuurlijk aan de wind, het ene jaar levert het meer dan 500kWh aan stroom op en de andere keer levert een winddeel minder dan 500Kwh aan stroom op. Heb even gekeken, mijn eerste 2 winddelen leverden vorig jaar 1,04MWh op Ik heb nog 2 verschillende winddelen, deze brachten 463kWh en 443kWh uur op. Daarnaast mag je voor maximaal 85% van je energieverbruik winddelen aanschaffen. Ik vind het gewoon leuk dat wij ongeveer 85% zelf onze energie opwekken en rond de 15% afnemen van onze energieboer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De spaarrekening is voor nood. Dus een lek dak. Een dode auto.
  En voor grote rekeningen, eigen risico, apk, gemeentelijke aanslag.
  En ook een pak geld om zes maanden zonder inkomen te kunnen.

  Daarnaast zetten we daar geld neer dat we gaan gebruiken om het huis op te knappen. Momenteel staat er 5000 euro voor de achtertuin klaar. En met 300m2 tuin gaat dat straks heel hard, ook al doen we alles zelf.

  Beleggen , winddelen, investeren in duurzaamheid.. allemaal mooi maar eerst de leergeld buffer, de noodbuffer, de grote rekeningen reservering vol. En dan sparen voor de rest. Zo kijken wij ertegen aan.

  Geld dat je belegt moet je nooit van uitgaan dat het niet verdwijnt. Geld waar je een badkamer van koopt kun je niet gebruiken als je dak lekt. En je kunt niet eten van een winddeel. Vloerisolatie betaalt geen gemeentelijke aanslag..

  Er zit een verschil tussen spaargeld en gespaard geld. En dan is er nog "overschot".
  Ons overschot geven we naar eigen inzicht een bestemming die voor ons het meeste haast heeft.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tip5!


  Laat Robeco voor je vrienden werken

  Laat je vrienden en familie kennis maken met Robeco.

  Nodig ze uit en geef ze direct €25,- startgeld op hun rekening.

  En jij? Jij ontvangt €25,- voor elke vriend, kennis of familielid die een rekening opent en start met beleggen.

  Deel onderstaande link met je vrienden en familie en verdien €25,- per geopende rekening.

  Link om te delen
  http://www.robeco.nl/beleggen/acties/rendementomtedelen.html?382663

  Desgewenst kun je bijv. de bonus van €25 of meer inleggen in het offensief profiel en zien wat het doet?

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken