Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 januari 2020

De hypotheek van Monique (42) & Rembrand (45)

De hypotheek van Monique (42) & Rembrand (45)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Stel jezelf voor


Ik ben Monique, 42 jr, getrouwd met Rembrand, 45, en moeder van 4 kids tussen de 7 en 18 jaar. Ik werk parttime als verpleegkundige en evenementenhulpverlener (2-3 dagen pw). Mijn man werkt als ZZP’er in de zorg ongeveer 3 dagen per week.

In 2000 kochten we ons eerste huis, een tussenwoning in het oude centrum van Woerden. We konden toendertijd alleen maar een spaarhypotheek krijgen en alleen als mijn moeder garant wilde staan. In de 13 jaar dat we daar gewoond hebben, is de schuld hetzelfde gebleven. Het was toen ook vaak gewoon overleven financieel gezien dan. We hadden onszelf woekerpolissen aan laten smeren en een veel te dure levensverzekering en we zijn toen ook nog zo stom geweest om een keuken op afbetaling te kopen met 10% rente. Dat zou ik nu niet meer bedenken. Eerst sparen, dan kopen.

Middenin de kredietcrisis hebben we ons huis met verlies verkocht, het stond flink onder water. We bleven achter met 35.000 euro schuld. Gelukkig heeft mijn zwager dit toen voorgeschoten, zodat we verder konden zonder BKR registratie. In de jaren daarna hebben we heel sober geleefd (lees: 50 euro boodschappengeld per week voor een gezin van 6!!!) en alles terugbetaald.

Wat voor type woning heb je gekocht?


In december 2015 kochten we ons tweede huis in Alkmaar. Een tussenwoning met 5 slaapkamers (voor elk kind een eigen kamer, zo fijn) en een voor- en een achtertuin.


En waarom heb je deze woning gekocht?


Wij hebben deze woning gekocht, omdat de vraagprijs haalbaar was. We waren niet in de luxe positie om een huis uit te kunnen kiezen, maar we hebben er gewoon een heel fijn thuis van gemaakt. Het is lekker centraal, scholen zijn dichtbij, een mooi park in de buurt.

We hadden geen spaargeld, omdat we die tussenliggende jaren die enorme schuld moesten terugbetalen. En in die tussenjaren hebben we in een vakantiehuisje gewoond en daarna een tijd het huis van mensen kunnen huren die op reis gingen. We waren zo ontzettend blij en opgelucht, dat het gelukt was om weer een eigen huis te kopen!

Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Voor een sociale huurwoning stonden we te kort ingeschreven. Vrije sector konden we niet betalen. En we waren het zat om continu te moeten verhuizen met 4 kinderen. Wat een stress en onzekerheid als je geen vaste plek hebt waar je gewoon kunt blijven!

Welke hypotheek/schulden heb je?


Annuïteitenhypotheek. We hadden nog 1 schuld bij mijn moeder, die konden we door een meevaller in 1 keer afbetalen deze maand. Dus nu gaan we die 200 euro per maand sparen die we anders aan haar overmaakten. Dat voelt goed. Buiten de hypotheek zijn we schuldenvrij nu.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


171.614 euro. We hadden geen eigen geld. Het rentepercentage staat op 2,44% tot 1-12-2025.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Deze keer is de waarde van het huis gelukkig hoger dan de hypotheek.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


We betalen ongeveer 650 euro per maand nu. Dat is bruto.

Los je ook extra af op de hypotheek?


Het maandbedrag is al minder geworden, omdat we door de hypotheekvorm al wat afgelost hebben en ook nog zelf extra afgelost hebben.


En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


De eerste jaren lukte dat nog niet, omdat er ook renovaties nodig waren. In 2018 zijn we begonnen met 2300 euro aflossen op het kleinste hypotheekdeel, we hebben als doel in ieder geval ‘de kleine hypotheek’ van oorspronkelijk 21.000 euro af te betalen voor de rentevast periode afloopt. Dit jaar is het gelukt om 3500 euro af te betalen. Als ik zie wat sommige mensen hier wel niet kunnen afbetalen, is dat maar een schijntje, maar ik word er blij van dat we dit kunnen doen met 4 opgroeiende kinderen.


Waarom ben je wel gaan aflossen op je hypotheek?


Ik wil nooit meer zoveel zorgen en stress hebben over geld en zoveel onzekerheid over het dak boven je hoofd. Ik zie de hypotheek ook echt als een schuld en ik ben nu sinds een klein jaar ongeveer weer heel bewust aan het sparen geslagen, geïnspireerd door de boeken en columns van Marieke Henselmans en de blogjes die ik volg zoals deze en Porterenee.

Had je een aflosplan gemaakt?


Eerst die kleine hypotheek voor 2025 en dan zien we wel weer verder. Dus geen echt strak aflosplan.

aflosplan

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het voelt alsof we langzaam maar zeker onze vrijheid kopen. We kijken regelmatig op de site van de hypotheekverstrekker om te zien hoe we ervoor staan en dat motiveert best wel dat je dat enorme bedrag ziet slinken. Ik begin het sparen leuk te vinden, heb allemaal spaarpotjes gemaakt en denk 3 keer na voor ik iets koop.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We kopen maar heel af en toe kleding, ik doe weinig impulsaankopen meer, we hebben net een aparte boodschappenrekening geopend, we willen kijken of we het redden voor 100 euro per week. Verder geven we niet om dure spullen en is voor ons de qualitytime met elkaar het meest belangrijk. Wij hebben nooit geen oppas of kinderopvang nodig gehad, omdat we het samen oplossen. Af en toe even puzzelen, maar dit scheelt een hoop. En nu dat mijn man zelfstandige is, gaat dat ook makkelijker.

Vorig jaar zijn we niet op vakantie geweest, maar dat vonden we eigenlijk wel een beetje saai. Dus dit jaar gaan we wel, ik ben lid geworden van een huizenruilsite, waar je voor de vakantie met gelijkgestemden van huis kunt ruilen. Ik hoop dat het lukt om naar Denemarken of Zweden te gaan!


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


149.152 euro, we hebben nu 13,1 % afgelost.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Spaar eerst een buffer en zorg dat je schulden afbetaald zijn, buiten de hypotheek om, en ga dan sparen om af te lossen als je dat wilt. Als je maandlasten dan minder worden, geeft dat meer lucht en minder stress. Je kunt makkelijker sparen voor leuke dingen of reizen. Als je aflost, hoef je je ook geen zorgen te maken als de huizenmarkt instort.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Wow Monique, wat knap! 4 kinderen opvoeden, je relatie goed houden onder financiële stress en dan nu ook nog aflossen! Ik heb daar veel respect voor.
  Hou dat positieve vast!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben wel heel benieuwd naar het huishoudboekje dat hierbij hoort. Vier kinderen onderhouden met allebei parttime werken... En qua aflossen geldt ook wel echt dat alle beetjes helpen, dus laat je vooral niet demotiveren door de hoge bedragen van anderen. Ik vind dit heel knap. En wat goed dat jullie voor zo weinig geld een huis met 5 slaapkamers konden kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie zijn van ver gekomen, knap! Fijn om te zien dat jullie er nu beter voor staan. Ook al een mooi bedrag op de hypotheek afgelost. En dat met beiden slechts 3 dagen per week werken. Vergeet niet dat de mensen die veel (sneller) aflossen, vaak ook meer werken. Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje wat een verhaal Monique! Neem mijn petje voor jullie af! Doorzetters! Fijn dat jullie ook genoeg vrije tijd hebben door part time te gaan werken. Doen wij hier ook hoor, we werken samen 36 uur en dat voelt heel fijn. Succes, jullie komen er wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed dat jullie, ondanks de lasten/schulden in het verleden, nu proberen af te lossen. Grote beetjes, kleine beetjes, dat maakt niets uit. Uiteindelijk koop je er een stukje vrijheid mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken