Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

30 oktober 2019

De hypotheek van Frederique (45)

De hypotheek van Frederique (45)

De hypotheek van Frederique (45) Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Frederique (45)


Stel jezelf voor…


Mijn naam is Frederique, ik ben 45 jaar oud. Zowel ik als mijn man hebben een fulltime baan bij dezelfde werkgever. We wonen in een heel klein dorpje in de provincie Zeeland vlak bij Goes.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Mijn man heeft in 2015 een vrijstaande jaren-dertig woning gekocht voor €165.000 euro met 550 m2 grond. Deze woning was zeer verouderd en zijn we nu al 4 jaar aan het verbouwen.
In 2018 zijn we getrouwd in gemeenschap van goederen om er voor te zorgen dat ook ik recht heb op de helft van de woning. We hebben namelijk vanaf het begin van de aankoop samen geïnvesteerd in de verbouwing en de woning.

En waarom heb je deze woning gekocht?


De rede dat we voor deze woning hebben gekozen is dat we op zoek waren naar rust en ruimte om ons heen.  Ook hadden we wat meer ruimte in huis nodig om ieder onze eigen plek te creëren voor hobby. Tevens lag de woning mooi centraal om naar ons werk te reizen. Veel privacy was ook 1 van onze voorwaarden.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Een koopwoning leek ons een logische keuze omdat deze iedere maand een stukje meer van ons zelf wordt. Ook het aanbod in woningen is een stuk ruimer in de dorpen dan in de huursector.

Welke hypotheek/schulden heb je?


We hebben heel bewust gekozen voor een lineaire hypotheek gebaseerd op 1 loon. We waren uitgegaan van de filosofie dat als we deze hoge maandlasten nu kunnen betalen we ze in de toekomst zeker kunnen betalen omdat de maandlasten iedere maand wat naar beneden gaan. We hebben deze hypotheek bij de ABN AMRO bank met NHG garantie.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


We hebben deze woning gekocht voor €165.000 euro. Mijn man kon toen maximaal €160.000 euro lenen bij de bank op basis van zijn loongegevens. De kosten koper en het verschil van €5.000 euro heb ik toen contant bijgelegd waardoor we dus gestart zijn met een hypotheek van 160.000 euro.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De waarde van de woning is inmiddels gestegen, wat overigens mede veroorzaakt wordt door onze ingrijpende verbouwing. We hebben de oude aanbouw verwijderd en een nieuwe aanbouw van 70 m2 terug geplaatst. Deze aanbouw bevat een extra slaapkamer en badkamer welke we eventueel als B&B ruimte kunnen verhuren in de toekomst om zo passief inkomen te genereren. De WOZ-waarde is dit jaar nog gebaseerd op de woning voor verbouwing dus niet erg realistisch. Volgend jaar zal deze wel een stuk naar boven gaan.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


De maandelijkse lasten zijn momenteel €639,- euro bruto. Deze worden iedere maand ongeveer €1,50 lager. De hypotheekrente vragen we per jaar terug en lossen we dan direct af.

Los je ook extra af op de hypotheek?


Ja, iedere maand en klein beetje. Op 1 januari 2018 waren de bruto maandlasten nog €775,- euro. Inmiddels hebben we de hypoheek overgesloten met een lagere rente waardoor we nu nog €639,- euro betalen. Toch reserveer ik iedere maand €775,- euro. Het verschil tussen de €775,- euro en de daadwerkelijke afschrijving los ik iedere maand extra af (sneeuwbaleffect) . Deze maand was dat dus €136,- euro. Dit lijkt maar weinig maar voelt toch prima aan.


En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Inmiddels hebben we ruim €31.000 euro afgelost.

Waarom ben je  wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


We willen vooral over een paar jaar lagere maandlasten hebben zodat ik minder kan gaan werken of een andere baan kan kiezen.

Had je een aflosplan gemaakt?


Dit is pas het eerste jaar dat we een aflosplan hebben. Volgend jaar is het plan om gewoon zo door te gaan maar vanaf 2021 willen we meer gaan aflossen omdat we dan ook klaar zijn met het aflossen van een flexibel krediet die we genomen hebben om een deel van de verbouwing te kunnen bekostigen.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Iedere maand wat te kunnen aflossen voelt heerlijk, ook al is het helemaal niet zo veel. We voelen ons iedere maand een stukje rijker. Omdat we nu ook nog bezig zijn met het aflossen van een flexibel krediet van €27.500,- blijft er geen cent over. Dit is een bewuste keuze omdat we zo snel mogelijk van het flexibel krediet af willen. Als alles volgens planning verloopt starten we op 1 januari 2021 met een volledig afgelost flexibel krediet en blijft er geld over om af te lossen op de hypotheek.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Voor het aflossen laten we niet zo heel veel maar voor het aflossen van onze flexibele krediet proberen we zo min mogelijk uit te geven en alleen het hoogst noodzakelijke uit te geven. We kopen zeer bewust. Dat is best wel een keertje moeilijk als je met zijn tweeën een fulltime job heb en er best wat geld binnen komt. Door er veel over te praten met mijn man probeer ik ons zo gemotiveerd mogelijk te houden. Ook probeer ik met minimale middelen nog zo lekker mogelijk te koken. Een keer eten bij mijn schoonvader is dan een traktatie waar ik echt van kan genieten.
Koop je bewust spullen niet of ga je bewust niet op vakantie.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Momenteel staat er nog een bedrag van €128.897,- aan hypotheek open.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Mocht je de mogelijkheid hebben om af te lossen dan zou ik dat zeker doen. Een schuld is en blijft een schuld. Als je er je maandlasten mee kan verlichten zou ik al helemaal aanraden om dit te doen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Ik weet niet wat voor lening jullie indertijd zijn aangegaan. Maar ik heb in het verleden een krediethypotheek gehad i.p.v. een lening. Hoewel indertijd wel het huis getaxeerd moest worden, was dit alles bij elkaar goedkoper als een lening. Het voordeel is dat ik het in eigen tempo kon aflossen, maar het wel behoorlijk versneld gedaan heb. Ik het de krediethypotheek nog openstaan. Staat nu nog op 1000 euro maar ik kan indien nodig hem zo weer opnemen, ik betaal er 1,05 per mnd voor. Wellicht een optie bij jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt heerlijk zeg, zoveel ruimte hebben om te leven! En dat voor zo'n bedrag... Jullie zullen extra genieten als de verbouwing en het betalen voor de lening helemaal achter de rug zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt, we kijken hier ook heel erg naar uit. Op het moment dat het flexibel krediet is afgelost vieren we echt wel een feestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi,

  it’s Gesina. I’d like to follow up on my last email I’ve sent you since I haven’t heard from you. Thank you for downloading my picture. Would you mind writing the name Sabine Stiel and website https://www.roboadvisor-portal.com/ in the description please? and give me some credit? I’d really appreciate it.

  https://www.zuinigeman.nl/2019/10/hypotheek-van-frederique-45-jaar-vrijstaande-jaren-dertig-woning-in-zeeland.html

  Thank you.

  Looking forward hearing from you.

  Best
  Gesina

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken