Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 september 2019

De hypotheek van Nic

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Nic (48)


Stel jezelf voor…


Mijn naam is Nic (48). Ik ben 25 jaar samen met manlief (46). We hebben twee kinderen een zoon van 20 jaar en een dochter van 14 jaar. We wonen in een dorp naast Amsterdam. Ik werk al heel lang (bijna 28 jaar) voor de overheid. Eerst jarenlang bij de gemeente waar ik woon, sinds dit jaar ben ik overgestapt naar een grotere gemeente in het Gooi. Manlief is werkzaam in de cyber security.

Ik heb geen eigen blog, maar lees wel graag blogs van anderen, zoals Zuinigeman, Zuinigaan, etc. Hoewel ik niet actief zuinig leef, vind ik het wel leuk om erover te lezen. 

Wat voor type woning heb je gekocht?


We kochten ons eerste huis in 1996 in Amsterdam Zuidoost. In 2001 kochten we ons huidige huis, een middenwoning uit 1979 van 115m2.  De woningmarkt was een gekkenhuis. We hebben nog in de tuin een bod gedaan, anders was het aan onze neus voorbij gegaan. We hebben alles opgeknapt (keuken, badkamer, wc, vloeren, trap) en een dakkapel geplaatst. Ons oude huis leverde veel winst op en wat over was na de verbouwing (ongeveer EUR 35.000,00) hebben we afgelost op de hypotheek. Dit kon omdat de hypotheek via mijn werkgever liep en er geen beperkingen waren voor extra aflossingen.


En waarom heb je deze woning gekocht?


Ik wilde heel graag terug naar het dorp waar ik was opgegroeid en waar mijn ouders ook nog woonden. Zoon kon naar mijn oude basisschool, hij zat al op een kinderdagverblijf in dit dorp.
De basis van het huis was ook heel erg naar onze zin. Vrij uitzicht aan de achterzijde, veel groen, een rustige buurt maar toch binnen 10 minuten in hartje Amsterdam.

Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


In 1996 hebben we besloten om een huis te kopen. We vonden dat verstandiger dan huren. Het was ook niet gemakkelijk, zo niet onmogelijk, om een betaalbare eengezinswoning te huren. De keus voor kopen was dus al gemaakt voor we ons huidige huis kochten.

Welke hypotheek/schulden heb je?


We hebben eerst jarenlang een hypotheek gehad via mijn werkgever. Voor de geboorte van dochter ging de rente zakken (van 5,1% naar 4,4%, beiden voor 30 jaar) en zijn we overgestapt naar Hypotheken voor Overheidspersoneel (HvO). We hebben een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij met NHG.

Recent hebben we geprobeerd de rente te middelen. Dit was echter niet mogelijk. De boete bij oversluiten is enorm, dus ook geen optie.Verder hebben we geen schulden.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Bij het afsluiten van de hypotheek was het bedrag EUR 243.500,00 incl. kosten koper. We hebben binnen een half jaar een bedrag van EUR 35.000,00 afgelost, uit de overwaarde van het oude huis. Het hypotheek bedrag was daarna jarenlang EUR 208.500,00. Het spaardeel bedraagt EUR 125.000,00. De rentevast periode loopt nog 15 jaar. De hypotheekrente aftrek nog 13 jaar. Het spaardeel komt vrij over 12 jaar.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


In juni 2019 is het huis van twee buren verder verkocht voor 399.500,00 kk. Wij hebben dan ook nog een open haard “extra”. De WOZ waarde was vorig jaar 389.000,00.Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


We betalen netto EUR 649,00 (inclusief spaardeel en ORV minus hypotheekrente aftrek).

Los je ook extra af op de hypotheek?


We hebben jarenlang niets extra afgelost, daar heb ik wel een beetje spijt van. We leven ruim en makkelijk, gaan graag op vakantie, een dagje weg of uit eten. Sinds vorig jaar zet ik af en toe geld weg om extra af te lossen.

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Totaal hebben we nu EUR 3500,00 extra afgelost, naast de eerste aflossing dan van EUR 35.000,00.


Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Eerst vonden we het niet zo nodig. We konden het goed betalen en ons huis heeft nooit onder water gestaan. Er was altijd wel een reden te vinden om het niet te doen. Vorig jaar hebben we ons bedacht en zijn wel extra gaan aflossen. Tot we in de herfst van 2018 een nieuwe badkamer en aparte wc aanschafte en lieten installeren. Nu sparen we weer even flink om in het najaar weer extra te gaan aflossen.

Had je een aflosplan gemaakt?


Nee maar achteraf hadden we dat wel moeten doen. Dan was het allemaal niet zo vrijblijvend geweest.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Ik heb een bestandje gemaakt met vakjes van EUR 500,00 (we kunnen alleen aflossen in porties van EUR 500) en het is leuk om er eentje in te kleuren bij een aflossing. Vanaf oktober wil ik EUR 500,00 per maand gaan aflossen.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Toen we in 2002 het bedrag van de overwaarde afloste op onze hypotheek, begrepen veel mensen dat niet. We hadden ook een bootje kunnen kopen, of een grote auto. Toch voelde het aflossen toen als de beste keuze. Als we in oktober weer gaan aflossen, hoeven we hier niets voor te laten maar verdeel ik het spaarbedrag over de posten aflossing en sparen. Ook wil ik extraatjes etc op de aflosrekening zetten.

tijd is geld

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Het saldo is nu nog EUR 205.000,00.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Ik ben een goed voorbeeld van hoe het beter kan. Destijds was de rente van 5,1% voor 30 jaar vast, enorm goed en ook de 4,4% die we later kregen voor opnieuw 30 jaar. Achteraf bezien niet slim, maar het voelde toen zo veilig. Ik klaag dus ook niet, het is zoals het is.

We hadden al een grote portie van de hypotheek kunnen aflossen, maar het is voor ons gelukkig nog niet te laat om te beginnen met aflossen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
  1. Goed dat je een deel van je winst van het andere huis al in dit huis gestoken heb. Wat je ook kan helpen is berekenen hoe je, je aflossingsvrije hpotheek kan aflossen en in welke termijn. Ik heb dit indertijd gedaan en in kleine stapjes op deze manier afgelost. Wel heb ik er voor gezorgd dat ik een buffer heb. Daarnaast ben ik gaan kijken hoe en waarop ik kan bezuinigen. Ondertussen kunnen we het met een stuk minder geld doen per maand. Is de buffer vol en hebben we behoorlijk afgelost. Onze levensstijl is wel anders geworden, maar heeft niet aan kwaliteit ingeleverd omdat we meer dan tevreden zijn met minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor de spaarhypotheek is het overigens wel fijn dat je een hoge(re) rente hebt, want die krijg je ook op het spaargedeelte.

    Veel succes met aflossen!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken