Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

7 augustus 2019

De hypotheek van Mara

De hypotheek van Mara

personal finance verhaal hypotheek mara Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Mara


Stel jezelf voor…


Ik ben Mara, 34. Ik werk fulltime als event coördinator. Woonachtig in 1 van de grote steden, eind 2016 heb ik een appartement gekocht aan de rand van de stad (beter betaalbaar). Ik heb een zoon van 10 die 50/50 bij mij en z’n vader woont, mijn huidige partner woont sinds een jaar bij mij.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Een ruim appartement in een klein appartementencomplexje.

En waarom heb je deze woning gekocht?


De locatie vlakbij mijn ouders, school van mijn zoon en de snelweg. Bovendien is het appartement erg praktisch ingedeeld met een ruime woonkamer en veel licht.Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Huren vond ik een beetje zonde. Ik heb lang als ZZP’er gewerkt, toen was het lastig om een hypotheek te krijgen. Toen ik in loondienst ging ben ik gelijk op zoek gegaan naar een koopwoning.


Welke hypotheek/schulden heb je?


Op dit moment heb ik nog een hypotheekschuld van € 34.000,-  Dit is een annuïteitenhypotheek bij MUNT. Bij MUNT mag ik onbeperkt aflossen.Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke hypotheekbedrag was € 93.000,-. Ik had wat spaargeld en wat geld van de verkoop van mijn bedrijfje, in totaal heb ik bij aankoop € 36.000,- eigen geld ingelegd.
De rente op mijn hypotheek bedraagt 2,23% en staat tot eind 2036 vast.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Mijn huis is ruim meer waard dan de hypotheek.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Bruto is € 140,- per maand. Netto weet ik niet, alles wat ik weer terugkrijg stort ik in de hypotheek.


Los je ook extra af op de hypotheek?


Ik los (fanatiek) af. Een aantal maanden na aankoop van mijn huis ben ik gaan lezen over aflossen. Ik had nog wat spaargeld waar ik toch bijna geen rente op kreeg, dat heb ik (op een buffertje na) in de hypotheek gestort. Het is een beetje een hobby geworden om elke keer als ik extra heb afgelost te zien hoeveel m’n maandlasten dalen.

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Op dit moment heb ik € 58.500,- afgelost op de hypotheek.

Waarom ben je  wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?Het staat me tegen om 30 jaar rente te betalen + de dalende maandlasten zijn erg fijn.


Had je een aflosplan gemaakt?


Nope, geen vast omlijnd plan. Ik wil wel graag binnen 2 jaar klaar zijn met aflossen. Op dit moment heb ik de luxe dat ik maandelijks € 1.000,- extra kan aflossen. Ook gaan alle extra’s (bonussen, belastingteruggave, vakantiegeld) naar de hypotheek. Zo lang ik daar geen dingen echt voor hoef te laten vind ik dat prima.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Lekker, in controle. Volhouden is makkelijk, volgens het pay-yourself-first-principe. Ik weet wat ik aan vaste lasten kwijt ben, als er bijzondere dingen heb hou ik daar iets extra voor vrij, alles wat ik niet nodig heb gaat zodra ik m’n salaris heb naar hypotheek en spaarrekening.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Zo min mogelijk. Ik probeer wel goed op de dagelijkse boodschappen te letten en niet enorm veel kleding te shoppen.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€ 34.000,-

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?Ik denk dat alle kleine beetjes helpen, ieders situatie is natuurlijk anders, maar probeer eens een keer wat extra te storten en zie wat het doet met je maandlasten. Ik word heel blij van het idee dat ik niet altijd fulltime hoef te blijven werken om m’n huis te betalen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Met een last van 140 euro bruto per maand hoef je NU eigenlijk al niet meer fulltime te werken om je hypotheek te kunnen betalen. Ik ben benieuwd hoe het voor je gaat voelen als je over circa twee jaar hypotheekvrij bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap, in nog geen 3 jaar tijd bijna €60.000 afgelost in je eentje! Wat een heerlijke lage hypotheeklasten nu :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, netjes hoor! Ik zie niet staan wanneer ze het huis heeft gekocht, daar ben ik wel benieuwd naar? Maar sowieso echt heel goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Slim zo een annuïteitenhypotheek en tegelijkertijd extra aflossen. Mooi laag bedrag wat te overzien is ook als je kind groter wordt en misschien meer gaat kosten. Ook goed van je dat je meer gekeken heb wat is betaalbaar in welke omgeving. Je komt er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed van je! Fijn he. Ik heb ik 2013 gekocht en heb nu nog 15000 om af te lossen. Nog twee jaar. Ik denk erover om te verhuizen en dan heb ik wel weer een hypotheek maar omdat de rente nu zoveel lager is maakt het weinig verschil voor een nieuwere woning in een betere buurt. Ik betaal nu nog 131 p maand. In januari wordt dat 82 euro. (Na mijn 10% aflossing)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat een heerlijk laag bedrag aan maandlasten voor de hypotheek zeg! Daar kun je zelfs niets voor huren.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken