Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 mei 2019

Gastblog | Beleggingsangst

Gastblog | Beleggingsangst

Ik vind dat ik een behoorlijk spaarpotje heb. Hier heb ik erg mijn best voor gedaan. Ik heb mijn hypotheek een aantal jaren geleden afgelost, heb nu al 7 jaar dezelfde kleine auto en rijd daar ongeveer 2500 km per jaar mee, de rest fiets ik of rijd ik mee met partner Georg in zijn bestelbus.

Daarnaast koop ik niet veel op het gebied van spullen en kleding. Iedere drie jaar heb ik een bespaarjaar en dan koop ik helemaal geen kleding. Verder zijn we geen ‘big spenders’. We kopen wat we nodig hebben en hebben geld over voor leuke dingen en goed en lekker eten.

Goed, dat spaarpotje dus. Waarom heb ik dat? Ik dacht dat ik begon te sparen om eerder te stoppen met werken. Ik word dit jaar 52, werk al sinds mijn 18e fulltime. Deeltijd werken was in de tijd dat ik begon niet zo gewoon als nu, dat deed allen als vrouw met kinderen. Die kinderen had ik niet en zijn er nooit gekomen dus bleef ik voltijd werken. Omdat ik mijn werk in het onderwijs leuk vind én behoorlijk ambitieus ben kreeg ik al vlot meer verantwoordelijkheden en daardoor ook meer salaris. In eerste instantie gaf ik dat ook  uit, schoenen, tassen, kleding, make-up, frutsels en weet ik veel wat. Ik vond uitgeven makkelijk. Nu vind ik dat ik genoeg spullen heb en daarnaast geen behoefte om mee te willen doen met de laatste trends. En dan houd je geld over!Sinds ik blogs lees van mensen die consuminderen, duurzaam leven, beleggen, eerder willen stoppen met werken heb ik gemerkt dat ik niet de enige ben met een spaarpotje. De blogs die gaan over beleggen lees ik met bewondering. Vooral omdat ik de materie zo ontzettend ingewikkeld vind. Ik heb vorige jaar een rekening; bij De Giro geopend, maar er tot nu toe nog niets mee gedaan. Vorige zomer wilde ik mezelf gaan bijscholen op het gebied van beleggen maar steeds weer haakte ik af na het lezen van de eerste paar bladzijden van een boek of website op dit gebied. Wil ik dan toch niet beleggen? Ik weet het niet. Heb ik nog meer geld nodig? Ik weet het niet. Wil ik echt eerder stoppen of minder werken? Ook dat weet ik niet! Wat ik wel weet is dat ik bang ben. Bang dat beleggen een fiasco wordt. Bang dat ik later toch niet voldoende geld heb. Bang om straks thuis te zijn en niet te weten wat ik moet doen met alle vrije tijd want mijn zuurverdiende (spaar)geld opmaken durf ik dan vast ook niet! Dus ik denk dat ik lijd aan beleggingsangst.

Wat ik sinds begin van dit jaar wel durf is meedoen aan crowdfunding projecten. Tot nu toe alleen met projecten waar mensen in verre landen hun bedrijven mee kunnen laten groeien of verbeteren. De rentepercentages zijn laag, mijn inleg is tot nu toe ook laag, maar het gevoel dat het me geeft is goed. En als ik mijn geld zou verliezen dan zou ik er geen moeite mee hebben, maar het eerder vervelend vinden voor de andere partij. Het zou namelijk betekenen dan hun project mislukt was. Ik ben van  plan om dit de komende jaren te blijven doen en wellicht mijn inleg te verhogen door middel van het eerder ingelegde geld, met  rente, weer opnieuw te investeren. Het is geen beleggen, maar voor mij een eerste stap.


Voor het echte beleggen moet ik misschien wel een cursus volgen, hoe moeilijk kan dit zijn?  Maar heel veel zoeken op  het wereldwijdeweb levert niet veel cursusresultaten in mijn omgeving op. Wel zijn er wat beleggersclubs actief, maar die zitten natuurlijk niet te wachten op  een leek in hun midden. 

Blijf ik voorlopig dus zitten met een flinke spaarpot die almaar groter word doordat ik nog steeds fulltime werk, niet veel geld uitgeef en dus iedere maand geld over kan schrijven naar mijn spaarrekeningen! Ik weet het, een zeer luxe positie dus waar hebben we het over? Toch zou ik in de reacties op dit schrijfsel graag horen wat u zou doen!

Stella
 1. Wij durven dit ook niet maar hebben certificaten van de Rabobank. Ze leveren 6.5 % rente op en betalen elke 3 maanden uit. Dit is defensief beleggen zoals ze het noemen. Gewoon veilig en nauwelijks een risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om te lezen dat je niet meer zo de behoefte voelt om te blijven kopen, daar herken ik mezelf heel erg in. Heb je geen mensen in je vriendenkring/ kennissenkring die jou uitleg kunnen geven over beleggen? Het hoeft natuurlijk niet, wanneer sparen voor jou prima werkt is dat ook goed. Vaak ga je pas winst maken als je je geld echt lange tijd laat staan (minimaal 10 jaar, liefst 15 a 20). Ligt er natuurlijk wel ook aan op welke manier je wilt gaan beleggen. Maar via buy en hold strategie werkt dat wel zo. Dat is de strategie die mij zelf het meeste aanspreekt.
  Zelf beleg ik ook (nog) niet. Net als jij doe ik ook aan crowdfunding, tenminste ik heb net 1 project lopen. Omdat ik eerst mijn buffer wil vullen tot een mooi bedrag en daarnaast ook net een kluswoning gekocht heb, zal dat beleggen nog wel even op zich laten wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan je ook niet helpen, ik vind het ook lastige materie. Ik weet wel dat blogger fob een mooi blog hierover heeft geschreven. ( https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/beleggen-voor-beginners/ ) wellicht ken je het al?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb eerder juist angst voor crowdfunding. Daar is het percentage aanvleningen die niet volledig terugbetalen in groter dan het aantal beursgenoteerde bedrijven failliet gaan. Plus dat je bij beleggen nog zelf kunt bepalen wanneer je uitstapt en bij crowdfunding zit je vast aan een vaste looptijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op de sites van bijvoorbeeld Lendahand en KnabCrowdfunding kun je zien dat het percentage "niet terugbetaald" helemaal niet zo hoog is en heel goed op te vangen is door in meerdere projecten te investeren (liever 25 keer €100 dan 5 keer €500). Tussentijds uitstappen kan inderdaad niet, maar de looptijden zijn te overzien (72 maanden is lang en soms is het zelfs maar 6 maanden).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Stella,

  De materie achter het beleggen is inderdaad moeilijk. Er zijn ook zoveel verschillende activa waarin je kan beleggen. Wat wellicht een idee voor jouw is om te beginnen met maandelijks eenzelfde bedrag te beleggen in een wereldwijde Exchange Trade Fund. DEGIRO heeft er voldoende waar je uit kan kiezen. Ga dan voor die ETF met lage kosten. Doordat de ETF wereldwijd is spreid je jouw risico over verschillende markten. In plaats van het hebben van één aandeel heb je dan immers honderden, zo niet duizenden, stukjes van aandelen wereldwijd. Als het in Azië dan slecht gaat en in de VS goed, dan kan je nog steeds gemiddeld een positief rendement maken. Het maandelijks inleggen zorgt ervoor dat je spreidt naar tijd en op die manier je risico beperkt. De normale mens (zoals jij en ik :-)) kan de markt gewoon niet timen. Daarmee bedoel ik dat het voor ons super moeilijk is om op de top te verkopen en op de bodem weer in te stappen en te kopen. De oplossing? Iedere maand voor een vast bedrag een ETF aanschaffen. Dan pak je de pieken en de dalen mee.

  Wil je niet in aandelen, dan zou je kunnen overwegen om jouw geld uit te lenen aan bepaalde vastgoed fondsen. Zo zijn er private fondsen die tot duizend appartementen bezitten voor verhuur aan starters. Om de appartementen aan te kopen is geld nodig (geld van mensen zoals jij en ik) en uit de huurinkomsten wordt rendement voor de beleggers betaald. Ik hoor van rendementsbedragen van 7% per jaar. Natuurlijk zitten daar ook enige risico's aan vast, beleggen is namelijk niet zonder risico. Maar als je jouw risico spreidt door niet al je geld in één potje te stoppen, dan zal je je een stuk veiliger voelen.

  Succes ermee.
  Rob de Koning  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken