Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 januari 2020

De hypotheek van R (33) en I (35)

De hypotheek van R (33) en I (35)

De hypotheek van R (33) en I (35) Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... R (33) en I (35)


Stel jezelf voor…


Wij zijn man R 33 jaar en vrouw I 35 jaar. R werk volledig als rietdekker en I werkt tijdelijk volledig in het onderwijs. Wij wonen samen met ons samengesteld gezin. Twee meiden van bijna 8 jaar oud en een jongen van 5 jaar oud.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Vorig jaar (2019) hebben wij in het noorden van het land een twee-onder-een-kap woning gekocht.  Ruim huis, ruime tuin met voor uitzicht op het kanaal en achter uitzicht op het land.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Wij hebben voor deze woning gekozen omdat wij allebei meer ruimte wilden. We woonden allebei in een rijtjeswoning en wilden graag samen een huis kopen met meer ruimte, eigen oprit, garage en grote tuin. Hiervoor moesten we verhuizen uit onze woonplaats, maar dat was het zeker waard. We wonen nu op 10 min rijden afstand van onze oude woonplaats.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Een huurwoning wordt nooit voor jezelf en voelt ook niet van jezelf.  Je bouwt geen eigen vermogen op en huren is echt ontzettend duur. Er zijn bij ons ook weinig particuliere huurwoningen te huur. Wij hebben allebei altijd gekocht, dus huren was geen optie.

Welke hypotheek/schulden heb je?


We hebben een annuïteitenhypotheek bij Allianz met NHG.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het hypotheekbedrag bedraagt 168.500 euro. De kosten koper hebben we met eigen middelen gefinancierd. De hypotheekrente percentage is 2,22% en de rente staat voor 30 jaar vast.  De rentevaste periode loopt na 20 jaar af.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De WOZ waarde was vorig jaar 105.000, dus de waarde van ons huis is hoger.  We hebben de woning ook helemaal opgeknapt, dus hij is sowieso in waarde gestegen.


Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


We betalen onze hypotheek bruto 641 euro per maand. Wij ontvangen jaarlijks de aftrek terug. Omdat wij een annuïteitenhypotheek hebben, ontvangen we jaarlijks minder terug van de belasting omdat we steeds meer aflossen en minder rente terugkrijgen. We blijven 641 euro bruto betalen, maar de aflossing en rentes verschillen per jaar.

Omdat we altijd bruto betalen en jaarlijks de rente terugkrijgen, merken we niet zozeer dat het fiscale voordeel terugloopt.


Los je ook extra af op de hypotheek?


Wij zijn net in het nieuwe jaar begonnen met extra aflossen. Dit kan bij Allianz vanaf 500 euro inleg. 

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


We wonen pas sinds 2019 in onze woning, dus nog niet veel. We hebben nu bijna 3000 euro afgelost.  Dit is alleen het bruto maandbedrag, dus nog geen extra aflossing.

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Wij willen graag eerder dan 30 jaar hypotheekvrij zijn. Ook omdat we jaarlijks minder belastingaftrek krijgen, dus meer gaan betalen. We zien ons huis ook als een pensioenpotje.


Had je een aflosplan gemaakt?


We willen elke maand geld wegzetten voor de aflossing en per 500 euro extra aflossen. Het fiscale voordeel wat we jaarlijks terugkrijgen willen we hier ook voor gebruiken.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


We zijn net begonnen, maar het voelt nu al goed. We zijn vastberaden om het vol te houden. We houden het lange termijn doel voor ogen. 

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Niks. Als we ons salaris krijgen. Zorgen we er eerst voor dat de buffer wordt aangevuld, dan de vakantiebuffer en dan de aflossingsbuffer. Hierin schuiven we wat met de bedragen.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Het bedrag op dit moment is 165.845 euro.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Gewoon doen en volhouden. Het is toch een grote schuld, waar je zsm vanaf wilt.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Je eerste plaatje klopt niet. Daar staan nog de letters en de leeftijden van de vorige (M) en (D)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Ik las je reactie gisteren ochtend al, maar ik kwam uit de nachtdienst en ben eerst gaan slapen. Ik heb het net aangepast. Bedankt!

   Verwijderen
 2. Met twee voltijdbanen, deels tijdelijk, zou je zeggen dat aflossen goed moet komen! 168.500 hypotheek lijkt me heel netjes. Veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! We hebben bewust een lagere hypotheek genomen, zodat we eerder van de hypotheek af zijn. We doen ons best.

   Verwijderen
 3. Klopt de WOZ-waarde van €105.000. Moet dit niet €205.000 zijn? Aangezien ze aangeeft dat de waarde van het huis hoger is dan de hypotheek. Maar wat een mooi bedrag voor een tweekapper!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Foutje! Maar inderdaad een mooi bedrag voor dit huis!ook erg blij mee. Zitten ruim onder onze "tophypotheek" zodat de lasten mooi laag blijven.

   Verwijderen
 4. Leuk verhaal. Kan de onze zijn, alleen met andere bedragen! Wij lossen nog niet extra af, maar ben er vanaf deze maand wel extra voor aan het sparen. Mochten we het geld niet nodig zijn, dan los ik het eind van het jaar af, mochten we om wat voor reden dan ook, echt een onvoorziene kost, het geld nodig zijn, dan los ik niet af. We hebben nog even tijd en hoeven niet perse binnen nu en 5 jaar hyptheekvrij te zijn. Wel als de rentevaste periode afloopt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker doen! Wij zijn inmiddels al lekker op weg en hebben al bijna 4 eu minder hypotheek kosten. Klinkt weinig...maar dat loopt natuurlijk alleen maar meer op. Succes met aflossen!

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken