Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 januari 2020

Leven zonder auto (tijdelijk)

Leven zonder auto (tijdelijk)

leven zonder auto Als je al een tijdje aan het besparen bent op vaste lasten dan komt de auto ook wel eens ten sprake. Hoeveel kost het elke maand en heb je plezier/nuttigheid er van? Kosten/baten analyse. Er zijn mede bloggers die kiezen voor een oude barrel auto van een paar honderd euro en proberen zo goedkoop mogelijk auto te rijden in hun oude barrel met hier en daar een deukje.

Onze auto had ook een aantal deukjes en kwam uit bouwjaar 2004, de afgelopen 3 jaren hebben wij meer dan 4500,00 euro uitgegeven om deze benzine auto te onderhouden. Want onze oude auto was een trouwe auto en had al 220.000 km op de teller staan. Eind 2019 begon met een kleine tik bij de motor en kon het nog niet veel kwaad (garage uit de buurt), de motor begon steeds meer te tikken en ook begon de auto te stotteren bij het wegrijden als de motor koud was (dit was al een jaar).

Auto economisch total loss


Afgelopen vrijdag zijn wij bij onze vaste autogarage geweest en het was niet meer rendabel om de auto te maken. Het was ook niet meer veilig om met de auto de weg op te gaan want in de motor was er iets afgebroken en een reparatie zou veel te veel geld kosten! Het kwam er op neer dat dat de auto economisch total loss verklaard is.

Opeens autoloos


Daar sta je dan bij de garage met een auto die niet de weg op mag en eigenlijk afgeschreven is. Met pijn in het hart zei mijn vriend dan moet die maar naar de sloop. Naar wat belletjes hier en daar door de garage kwam er een opkoper gelijk langs en bood nog 400 euro waar wij 250 euro hadden verwacht.

De auto is voor 400 euro van de hand gegaan op dezelfde dag. En de auto gaat naar het oosten van Europa, waar de arbeid goedkoper is dan in het westen en krijgt in oost Europa een derde leven. Mijn lieve schoonmoeder heeft ons opgehaald bij de garage en thuis gebracht. En nu leven wij al een week zonder auto.

Auto Economisch total loss

Leven zonder auto, met het openbaar vervoer


De eerste dag leven zonder auto, was wel even puzzelen, wij hadden een afspraak om naar Zwolle te gaan om even te winkelen, want dat hadden wij afgesproken met mijn oudste zus. Dus wij gingen wij met de trein. Zelfs met 40% korting en tweedeklas reizen is de trein aan de forse kant. Het was goedkoper om met de auto te gaan. Op de terug weg hijgend de trein gehaald, dat hoort er soms ook bij, even een sprintje halen. Vriendlief moest helemaal bij komen.

Terwijl ik altijd al met de trein reis woon-werk en privé, moet vriendlief wel tijdelijk een aantal maanden met het openbaar vervoer. Het is even wennen maar gelukkig is het voor hem “tijdelijk”.

Elektrische auto


Want in onze achterhoofd van een tikkende motor hebben wij in december 2019 een andere auto besteld. Niet zomaar een benzine of diesel auto, maar een elektrische auto, geen oude sluperende benzine auto maar een elektrische zoef auto. Wij hadden al een gevoel van dat onze oude auto flinke reparaties nodig zou zijn en dat wij nog een aantal maanden konden overbruggen tot de nieuwe elektrische auto zou komen. Nu moeten wij nog 5 a 6 maanden wachten op onze elektrische auto. Vriendlief wil namelijk geen tijdelijke auto kopen. En daarom maken wij er maar een challenge leven zonder auto van.

Wij kregen 400 euro voor onze oude auto, daarmee kopen wij een elektrische laadpaal voor de elektrische auto. Zorgt die benzine sluperende auto toch nog ervoor dat er iets duurzaams voor in de plek komt.
 1. Ontzettend balen dat de auto het niet nog een paar maanden heeft uitgehouden. Wel fijn dat je hier al zoveel rekening mee hadden gehouden, en er al een nieuwe auto "onderweg" is. Als je altijd met de auto gaat, zorgt enkel met het openbaar vervoer reizen soms voor wat omdenken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen straks met elektrisch rijden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat wordt een mooie challenge totdat jullie nieuwe auto er is inderdaad! Ik woon in Limburg, en hier is het zonder auto gewoon echt niet te doen, zeker als je zo af en toe nog iets moet vervoeren. Het ov is gewoon heel slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet er alles van. Dit jaar in Limburg het Pieterpad gelopen en het OV was bar slecht.
   Alhoewel het in Drenthe en Gelderland nog slechter was.

   Verwijderen
 3. Op zich vind ik het geweldig, een electrische auto maar totdat ik weet op welke manier de ‘batterijen’ vervaardigd en later weer gesloopt worden begin ik er nogniet aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou best graag van onze auto af willen, maar ik vind dit erg afhankelijk van hoe je woont. Als je op het platteland woont is zonder auto eigenlijk bijna niet mogelijk. Openbaar vervoer is er namelijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Welk model hebben jullie gekocht?
  Ik vind de actieradius vaak tegenvallen bij de betaalbare modellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De actieradius valt nog erg tegen bij betaalbare modellen. Daar hebben wij rekening mee gehouden. Wij wonen bijna midden in het land en wij kunnen overal komen op een volle accu en op de terug weg weer een keer opladen. Het liefst hebben wij een elektrische auto waarmee je wel 400 a 500 km kan rijden op 1 accu, maar die vinden wij te duur.

   Ik reis met openbaar vervoer (trein) naar het werk en vriendlief heeft een werk bus (diesel) voor zijn werk. Onze auto word alleen op vrijdag,zaterdag en zondag gebruikt en in vakantie periode vaker. Daarvoor hebben wij besloten dat een actieradius rond de 200 km a 230km (theoretisch) voldoende is voor ons. Binnenkort lees je er meer over.

   Verwijderen
 6. Is een elektrische auto ook niet nog enorm duur? Hoe rijm je dat met "zuinigeman"? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou denken hoe kan zuinigeman nou een elektrische auto aanschaffen, terwijl ze zo zuinig mogelijk willen leven. Nou ik heb alles uitgerekend en op jaar basis is het 200 euro duurder dan onze oude benzine auto. Voor ongeveer 16 euro per maand meer hebben wij straks een elektrische auto inclusief pech service en na 24 uur een andere auto, dat hadden wij bij onze benzine auto niet. Als je elektrisch wil rijden dan kan dat ook goedkoop hoor. Als je maar goed oplet. Maar daar over binnenkort meer op mijn blog.

   Verwijderen
 7. Hoi allemaal, wij leven als gezin met 3 kleine kinderen al meer dan een jaar zonder auto.

  In https://moneytwist.nl/rijk-worden-dankzij-de-auto/ beschrijf ik hoe we tot die keuze zijn gekomen.

  Nu na meer dan een jaar kan ik je vertellen dat we niet alleen financieel rijker zijn geworden, maar ook creatiever en gelukkiger. Als gezin ondernemen we nu veel meer activiteiten en ervaren we reizen meer als een moment van samen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klopt, een elektrische auto is zeker niet CO2 neutraal, zie bijvoorbeeld: https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-groen-is-het.

  Maar wel degelijk milieuvriendelijker dan een benzine/diesel auto. Natuurlijk is het nog beter om gebruik te maken van OV of fiets

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken