Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 december 2019

De hypotheek van Anne (29) en Koen (32)

De hypotheek van Anne (29) en Koen (32)

Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Anne (29) & Koen (32)


Stel jezelf voor…


Wij zijn Anne (29) en Koen (32) en we wonen in Haarlem samen met onze kat. We wonen ondertussen bijna 2,5 jaar in dit huis, wat we in 2017 hebben gekocht. Zowel Koen als ik werken in Amsterdam, hij fulltime en ik werk 32 uur per week.

Wat voor type woning heb je gekocht?


We wonen in een rijtjeswoning met een kleine tuin in een rustige wijk.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Koen zijn werk verhuisde van Den Haag naar Amsterdam en mijn contract liep af, dus heb ik ook in die omgeving werk gezocht. Vervolgens zijn we gaan kijken naar woningen. We hebben denk ik een week in Amsterdam gekeken en toen zijn we gaan kijken in Haarlem, omdat dat nog een stuk betaalbaarder was. Uiteindelijk hebben we een huis gevonden wat minder dicht bij het centrum lag dan we wilden, maar het huis was wel al helemaal gerenoveerd. En aangezien we beide niet de handigste zijn, was dit wel een eis voor ons. Uiteindelijk hebben we alleen een nieuwe vloer gelegd en wat muren geschilderd.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


We kregen onder andere een verhuissubsidie van het werk van Koen, omdat we vanwege zijn werk moesten verhuizen. Verder is huren in Haarlem ook prijzig, dus dan liever een huis wat langzaam van ons zou worden.

Welke hypotheek/schulden heb je?


We hebben een annuïteitenhypotheek van €214.178,55 zonder NHG (want startbedrag was te duur). Ik had een kleine studieschuld, maar het laatste beetje daarvan heb ik begin dit jaar afgelost.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


We zijn gestart met €288.860,- tegen een rente van 2,19% voor 10 jaar vastgezet. We konden nog 101% lenen en dit hebben we gedaan om de kosten koper gedeeltelijk van mee te financieren. Ondertussen is onze hypotheekrente gedaald naar 1,59%. We houden zelf een  Excelbestand bij om te zien wanneer we weer een stukje in rente omlaag gaan en moeten bellen, de renteverlaging gebeurt namelijk niet automatisch. Onze rentevaste periode loopt af in het najaar van 2027 en dan willen we de hypotheek ook af  hebben gelost of naar een ander huis te zijn verhuisd.


Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


De waarde van ons huis is in de afgelopen 2,5 jaar gestegen. Overigens, toen we voor ons huis tekenden en zagen dat de vorige eigenaars vier jaar daarvoor het huis hadden gekocht voor €140.000,- schrokken we wel even. De WOZ-waarde ligt hierdoor ook nog lager dan voor wat we het gekocht hebben, maar maakt elk jaar wel grote sprongen omhoog.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Onze maandelijkse lasten zijn momenteel €802,76 bruto. De hypotheekrenteaftrek krijgen we jaarlijks terug en gebruiken we om extra af te lossen.

Los je ook extra af op de hypotheek?


Ja! Het verschil tussen de maandelijkse lasten toen we net de hypotheek hadden afgesloten en nu, gebruiken we om extra af te lossen, net zoals de hypotheekrenteaftrek. In totaal proberen we minimaal €20.000,- extra per jaar af te lossen.


En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


€74.681,45

Waarom ben je wel of niet gaan aflossen op je hypotheek?


Toen ik het totaalbedrag zag dat we zouden betalen over de looptijd van 30 jaar schrok ik! Ze zeiden zo mooi 2,19% rente, maar dat komt in totaal uit op bijna € 400.000,- wat we moeten betalen over de gehele looptijd. Dacht het mooi niet.

Had je een aflosplan gemaakt?


We hebben een grof plan, in principe houden we de 10 jaar aan. Elk jaar gaan we er voor zitten om te kijken hoeveel we het komende jaar precies willen aflossen. We hebben een Excelbestand waarin we kunnen spelen met de bedragen om te zien hoeveel jaar/maanden we nog moeten en wanneer we weer een renteverlaging kunnen aanvragen.


Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Heerlijk! De lasten zijn al zoveel omlaag gegaan, het geeft een gevoel van vrijheid! Ik wil op ten duur ook het liefst 24 uur gaan werken, dat vooruitzicht is heerlijk!

Welke dingen laat je voor het aflossen?


We hoeven niet heel veel te laten voor het extra aflossen. We zijn ons ervan bewust dat we het financieel goed hebben en dat we het geluk hebben dat we allebei kunnen werken. Ook hebben we nog geen kinderen, waardoor het juist een fijn idee is dat het aflossen ons dan extra vrijheid kan geven.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€214.178,55. We hebben net de 25% aangetikt qua aflossen en in 2020 willen we sowieso onder de twee ton uitkomen. 

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Begin! Ook al zijn het kleine beetjes, het is zo fijn om de maandelijkse lasten omlaag te zien gaan. De lastenverlaging geeft zoveel ruimte en vrijheid.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...

Lees ook eens andere verhalen


Hier onder vind je de vorige delen in de serie de hypotheek van...!

De hypotheek van... Ontsladebaas
De hypotheek van... E (anoniem)
De hypotheek van... Esther
De hypotheek van... Simpelrijkleven (Janine)
De hypotheek van... TwoPennies
De hypotheek van... The Budget Life
De hypotheek van... V (anoniem)
De hypotheek van... T (anoniem)
De hypotheek van... S & T (anoniem)
De hypotheek van... D (anoniem)
De hypotheek van... B (anoniem)
De hypotheek van... Anna
De hypotheek van... Lara
De hypotheek van... Caroline
De hypotheek van... Ikkelien
De hypotheek van... P
De hypotheek van... M en L
De hypotheek van... Suzanne (financefitgirl)
De hypotheek van... Mr FinVrij
De hypotheek van... L en W
De hypotheek van... Barry (BespaarBalans)
De hypotheek van... Andre
De hypotheek van... Harm
De hypotheek van... Kris (39) en Barbara (42)
 1. Jullie zijn al goed bezig, lekker! Fijn ook dat jullie zoveel extra kunnen aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hoe jullie bezig zijn. Hoe eerder je begint met aflossen hoe meer je er profijt van heb. Veel succes met het aflossen het is een kwestie van volhouden. En als het gelukt is profijt in de rest van je leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg. Goed bezig.
  Lekker zoveel kunnen aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed zeg! Netjes hoor, mooi zo doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken