Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 juni 2019

De portemonnee van X & Y

De portemonnee van X & Y

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... X & YStel je zelf voor…


Hoi ik ben X en woon samen met mijn vriendin Y en zoontje Z in een koophuis. X werkt 40 uur per week als Business Manager in de technische detacheering en Y werkt 2 dagen per week in Loondienst voor de klas en 2/3 dagen per week als ZZP-er in het onderwijs

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee

En welke financiële blogs volg je graag?


Mr. FOBZuinigeman, Geldnerd en Fire the Boss.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€10.00


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Salaris X € 3.737,00
Bonus X € 2.500,00
Salaris Loondienst Y € 1.135,00
Salaris ZZP y € 1.350,00
Vooraftrek belasting € 235,00
Totaal € 8.957,00

Totaal per maand € 6457,- + variable kwartaal bonus. Salaris X Incl. vakantiegeld en aftrek auto van de zaak. Bonus X ongeveer € 2500/3500 per maand (per kwartaal uitbetaald). De inkomsten van Y uit haar zzp werk liggen een stuk hoger dan hierboven aangegeven maar we houden bewust Y haar salaris gelijk aan toen ze nog full time in loondienst was. Deze extra inkomsten worden gebruikt als buffer en inleg voor een extra pensioen voor Y en de aanschaf van een nieuwe auto.

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Gas en Elektra € 100,00
Water € 20,00
Hypotheekrente € 611,00
Allianz Levensverzekering Y hypotheek € 18,00
Levensverzekering X hypotheek € 17,00
Verzekeringen (inboedel, opstal, wa) € 33,00
Uitvaart verzekering X € 7,00
Uitvaart verzekering Y € 11,00
Sport school € 180,00
Postcode loterij € 13,50
Netflix € 11,00
Spotify € 10,00
Kinder Alimentatie € 900,00
Oppas € 97,00
Totaal € 2.028,50


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Boodschappen € 1.000,00
Zakgeld X € 245,00
Zakgeld Y € 225,00
Totaal € 1.470,00

Y heeft haar auto op de zaak staan. Omdat deze auto ouder is dan 15 jaar betaald ze hier geen bijtelling voor en worden alle kosten door de zaak betaald (benzine, onderhoud, wegenbelasting en verzekering) Ook betaald haar bedrijf onze Ziggo rekening.
X heeft een auto van de zaak die ik wel bijtel.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Alle verzekeringen betaal ik sinds dit jaar in een keer.
Verzekeringen (inboedel opstal, wa) € 396,00
Zorgverzekeringen (max eigen risico) € 2.328,00
Totaal € 2.724,00


Hoe beheer je de financiën?


Alle inkomsten worden op de gezamenlijke rekening gestort. Daarvan betalen we ons zelf zakgeld uit, betalen we alle rekeningen en schrijven we over naar de diverse potjes, beleg- rekeningen en spaarrekeningen.

En wie doet de financiën?


X houd dit bij in Excel.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja wij zijn erg tevreden met onze inkomsten. X heeft per kwartaal altijd een behoorlijke bonus. Dit is erg fijn om eventuele tegenvallers op te vangen of af en toe wat extra te doen zonder dat het ons financiële plan in de weg zit. Wij proberen maximaal te sparen en beleggen om uiteindelijk eerder te kunnen stoppen met werken. Het liefst willen we dit doen in een warm land.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Alles vloog hier altijd de deur uit en ondanks ons hoge inkomen bleef er maar weinig over. 3 jaar geleden hebben wij dan ook het roer omgegooid en ben ik gaan kijken wat er nu allemaal in en uit ging. Deze inzet werd beloond met een besparing van ruim 900,- per maand! Toen waren we los..(-; Wij hebben toen een 10 jaren plan gemaakt.. door steeds meer kennis van geld op te doen en steeds handiger te zijn met op de kosten letten hebben we ons 10 jaren plan al 4x naar boven aangepast. We hebben inmiddels echt plezier in het sparen, beleggen en minder uitgeven.

We proberen zo min mogelijk uit te geven aan onzin. Maar geven weer relatief veel uit aan vakanties. Reizen is onze grootste passie.

Deposito Sparen Dela 2.75% € 408,00
Beleggen € 432,00
Aflossing Hypotheek € 366,00
Sparen kind Dela 2,75% € 100,00
Beleggen kind € 100,00
Gewone spaarrekening € 423,00
Alle bonussen en belasting teruggaaf € -
Totaal € 1.829,00

POTJES


Gemeente belastingen / waterschap € 95,00
Vervanging huishoudelijke apparatuur € 46,00
Nieuwe Ketel € 31,00
Onderhoudketel + algemeen onderhoud € 108,00
Vakantie € 450,00
Eigenrisico zorg € 41,00
Onvoorzien € 70,00
Totaal € 841,00

Standaard sparen wij bij de Dela tegen 2.75% rente € 408,- per maand. Dit bedrag probeer ik ook ieder jaar te indexeren. (dit staat vast tot 2026) Daarnaast beleggen wij maandelijks automatisch € 423,-. Zodra de beurs een flinke correctie ondergaat zullen wij dit bedrag gaan verhogen naar minimaal € 1000,- . Wij sparen en beleggen ook nog voor de kinderen € 100,- sparen tegen 2.75% en € 100,- beleggen per maand. Daarnaast vul ik ieder maand alle potjes met de bedragen die hierboven genoemd zijn. Dit zie ik meer als reserveringen dan als sparen. Wat er dan nog overblijft gaat op de gewone spaar rekening wachten op een flinke correctie van de beurs.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Financiële vrijheid en een woning in het buitenland.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar hopen wij zover te zijn dat we voldoende middelen hebben opgebouwd om al een flink deel van onze vast lasten te kunnen betalen vanuit ons rendement. Daarnaast zullen we dan serieus gaan kijken naar een tweede woning. Waarschijnlijk eerst voor vakanties en verhuur maar uiteindelijk om zelf in te wonen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.


Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo (porterenee)
 1. Reacties
  1. Hoi, dat komt omdat X het verschil overmaakt aan een gezamelijke spaarpot met vrienden die gelinked is aan mijn prive rekening.

   Verwijderen
 2. Wauw, dat is een mooi inkomen zeg. En de vaste lasten zijn ook niet hoog. Dan kun je vast heel goed sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig en mooi dat je het roer hebt omgegooid!! Persoonlijk zou ik de uitvaartverzekeringen en de postcodeloterij er uit gooien. In het eerste onfortuinlijke geval heb je zelf genoeg geld om het op te vangen. Tjsa, en het tweede geval, daar is op internet genoeg over te vinden. Dat kan kanstechnisch niet uit! Het gaat om kleine bedragen, maar zijn toch weer financiële lekken in mijn ogen. Die bedragen kun je dan beter structureel extra beleggen en nog een mooi extra potje mee opbouwen! Is jullie hypotheek volledig aflossingsvrij? En daar lossen jullie dan zelf op af? Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,
   Die loterij is idd een dingetje.. Y durft het niet aan om deze op te zeggen (-:. De verzekering zal ik idd is naar kijken. Dank voor de tip.
   Totaal betalen wij 977 bruto aan hypotheek. Die 320k hoog is en waar wij inmiddels 20k van hebben afgelost. 150k is aflossingsvrij. Heb er al vaak over nagedacht wat te doen met de hypotheek.. maar extra aflossen levert niet zo veel op. Het aflossingsvrije deel lossen we mochten we tzt daar nog wonen wel in 1x af. Denk dat zodra de kinderen het huis uit zijn wij kleiner gaan wonen. Vooralsnog hebben we nu bijna 200k overwaarde dus maak mij hier allemaal nog niet zo druk over.

   Verwijderen
 4. Dank je voor je uitleg! Dan betalen jullie erg weinig gemeentelijke belastingen per maand met zo'n duur huis. Waar beleggen jullie? Indexbeleggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Of het weinig is weet ik niet. De woz waarde is een stuk lager dan de verkoopwaarde. Dit jaar was de woz 290k en mijn buurman 2 huizen verder op heeft zn huis verkocht voor 498k. Onze gem bel zijn al 3 jaar op rij gedaald dat wel. Op dit moment beleggen we nog bij ING.. daar laten we ING in etf en fondsen beleggen. Dit had ik al zo opgesteld voordat ik bewust was van het effect van de kosten. Zou graag over willen naar de Giro.. maar weet niet goed hoe en wanneer. Opzich gaat het op dit moment bij ING wel goed (12%) wat het ook weer niet makkelijker maakt. Mocht iemand tips hebben hoor ik het graag.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken