Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 juni 2019

Gastblog | Dikke meevaller!

Gastblog | Dikke meevaller!

Mijn 3 maanden verlof naderen nu snel. Heerlijk! Als het goed is heb ik dan ook mijn opleiding helemaal af, ik heb eind juli mijn eindassesment en dan is het klaar. Dat is geen toeval. Ik heb het zo gepland en omdat ik geen vertraging in de opleiding heb opgelopen tot nu toe (nog even duimen voor de echt goede afloop) komt het allemaal goed uit. Eerst gaan we op vakantie, zoals eigenlijk altijd in augustus, en daarna kan ik nog 2 maanden doen waar ik zin in heb.

Ik was mij op meerdere manieren aan het voorbereiden op mijn vrije tijd. Dingen bedenken die ik kan doen, zonder dat ik daar heel veel geld voor uit hoef te geven. Sparen, ik was van plan dit jaar geen extra aflossing op de hypotheek te doen en het geld wat ik daarvoor normaal gebruik voor mijn verlof te gebruiken, maar daarnaast ook extra sparen, en een voorraad houdbare boodschappen aanleggen.

Ik had namelijk berekend dat ik genoeg verlof had voor 2 maanden, en de derde was dan onbetaald verlof. We hebben bij mij op werk de afspraak dat extra werken uitbetaald moet worden. Je mag geen overuren sparen. Dus daarmee zou ik in de laatste weken/maanden voor mijn verlof, als mijn opleiding op zn eind liep, ook nog wat extra mee kunnen sparen.

Wat is nou die dikke meevaller? Ik heb toch 3 maanden betaald verlof! Een paar weken geleden heb ik de balans nogmaals opgemaakt, omdat ik het onbetaalde verlof administratief goed officieel moet aanvragen en vastleggen. Maar kwam erachter dat er toch nog een andere optie bleek te zijn. Ik ben er bij mijn eerste berekeningen vanuit gegaan dat ik regelmatig een dagje verlof op zou nemen in de laatste pak m beet 9 maanden, ivm mijn opleiding die veel van mijn tijd en energie vroeg. Ook zou ik dan dus niet extra werken. Dat zou ik pas gaan doen als de grootste druk eraf zou zijn, namelijk in de maanden juni en juli. Wat blijkt, ik heb veel minder verlof opgenomen dan ik dacht de laatste 9 maanden. En ik heb zelfs nog extra gewerkt en dat ook laten uitbetalen zoals nou eenmaal de regel is. Toen ik eind mei zag dat ik wéér flink wat overuren had opgebouwd (ruim 30 uur!) en die dus moest laten uitbetalen, bedacht ik dat dit wel een vreemde situatie was. Nu weer flink wat uren laten uitbetalen en tegelijk met het papierwerk bezig zijn om binnenkort een maand onbetaald verlof te nemen. Beetje tegenstijdig.

Een maand onbetaald verlof betekent een maand geen salaris, maar ook een maand geen pensioen opbouw. Dit vrijwillig inleggen kost namelijk zo'n 400 euro. Dat vond ik teveel gezien het gebrek aan inkomen. Daarnaast moet je heel goed laten vastleggen dat je goed verzekerd blijft voor arbeidsongeschiktheid.  Verder is gewoon ziek zijn in zo'n maand echt voor eigen risico. Tijdens verlof kun je je ziek melden als je echt ziek bent en niks kan. Dan krijg je je verlof terug. Het is mij nog nooit overkomen maar het kan. In onbetaald verlof is er gewoon even geen dienstverband en valt er dus niets terug te krijgen.

Ik heb mijn manager voorgelegd dat ik in de nieuwe situatie eigenlijk wel volledig betaald verlof kan nemen omdat ik meer verlofuren over had dan ik had gedacht, mits ik bij wijze van uitzondering mijn overwerk mag gebruiken om het tekort aan te vullen. En hij ging akkoord. Ik ben hier heel blij mee natuurlijk! En het voelt ook als waardering voor het vele werken. Want laten we wel wezen, al dat verlof dat ik over heb, en al die overuren die komen er niet zomaar. Ik heb eigenlijk gewoon heel hard gewerkt. (geef mezelf een schouderklopje)

Wat betekent dit financieel? Ten eerste zou ik dus toch extra kunnen aflossen op de hypotheek eind dit jaar. Ik twijfel hier nog over, we zijn namelijk ook op zoek naar een meneer/mevrouw die onze badkamer wil verbouwen. En wij gaan uit van een flinke kostenpost. Misschien kan ik het beter nog even vasthouden tot ik weet wat dat allemaal gekost heeft. Bovendien moet ik de nieuwe erfpacht nog vastleggen en dat kost ook geld om dat je daarvoor naar de notaris moet. En ook komt begin volgend jaar mijn hypotheekrente vrij en zal waarschijnlijk meer dan gehalveerd gaan worden, dus de besparing van die extra aflossing neemt daarmee ook af. Als het geld dus niet naar een verbouwing of notaris gaat wil ik het misschien liever beleggen.

Ten tweede kan ik de voorraad die ik heb opgebouwd gaan gebruiken. Echter, ik merk dat ik het eigenlijk wel heel tof vind om zo'n voorraad te hebben, en ik ben van plan dit voort te zetten. Het werkt ook besparend, ik koop voorraadspullen namelijk altijd in de aanbieding. Alleen al de houdbare spullen die nu in de kast liggen, die ik met minimaal 25 procent korting, en soms wel 50% korting  heb gekocht, hebben mij zeker 40 euro bespaard . En dan heb ik nog een heel bescheiden voorraadje, feitelijk past het op 2 bescheiden plankjes. Alleen een paar flessen wijn en wat speciaalbier staan in de schuur.


Ten derde kan ik nu in mijn verlof eigenlijk best wel veel leuke dingen doen die lekker veel geld kosten. Kan mij het schelen. Geintje. Er is geen ten derde.

Al met al heb ik hierdoor ontdekt, dat ik meer aankan dan ik van te voren had gedacht. Het is een pittig jaartje geweest, maar hé, ik leef nog. En vind mijn werk zelfs nog leuk;-) En ik vind het heel fijn dat dit soort dingen zo prettig te regelen zijn bij mij op het werk, en met mijn manager. Ik heb ook een team om mij heen dat het elkaar gunt. Erg prettig. Tenslotte heb ik een goede gewoonte opgepikt, namelijk het bewust aanhouden van een voorraad en daarmee geld besparen. We gaan zelfs een vrieskast kopen, die zijn tegenwoordig niet duur en hij past in de gangkast. Dat gaat nog meer besparing opleveren, en ook gemak. Het voelt net als een klein supermarktje in eigen huis.  Achteraf ben ik dus blij dat ik dacht een maand zonder salaris te moeten gaan leven, het heeft mij veel positiefs opgeleverd!

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.  

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken