Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

2 december 2018

De portemonnee van... Renée Lamboo

De portemonnee van... Renée Lamboo

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Renée Lamboo


Stel je zelf voor…
Ik ben Renée (33) en run sinds een jaar PorteRenee.nl. Daarnaast werk ik als freelance journalist voor bijvoorbeeld het FD en geef ik cursussen en workshops over geld, bijvoorbeeld over sparen. Hoeveel uur ik werk is lastig om te zeggen. Dat varieert per week. Ik kan mijn week zelf indelen. Als ik veel andere verplichtingen heb, werk ik bijvoorbeeld maar 20 uur. Heb ik meer klussen of gewoon meer tijd, dan soms 32 uur.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Jazeker. 2 zelfs! Ik run PorteRenee.nl en How2Spendit.nl. Gaat dat volgen :)

En welke financiële blogs volg je graag?
Ik ben fan van businessinsider.nl, The Financial Diet maar check ook af en toe kleinere blogs zoals Lekker Leven Met Minder.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€4,- Ik heb eigenlijk nooit cash geld in mijn portemonnee.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
Ook dat varieert enorm. In een slechte maand €2000 netto tot in een heel vette maand €6000

Inkomsten
Ik verdien geld met advertenties op mijn blog, schrijf content samen met merken (meestal financiële instellingen). Ik krijg betaald voor het schrijven van artikelen over geld voor andere media. Ik bracht eind oktober mijn eerste boek Duur Huis, Nooit Thuis uit (al heb ik daar nog geen euro voor ontvangen :)) Daarnaast geef ik soms een lezing of een workshop. Op toeslagen heb ik geen recht. Gelukkig maar, misschien.


Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Vaste lasten van Renée Lamboo
Hypotheek € 500,00
Boodschappen € 450,00
Benzine € 300,00
Schoonmaakster € 300,00
Kinderopvang € 250,00
Water, gas, licht € 160,00
BSO € 100,00
Wegenbelasting € 66,00
Autoverzekeringen € 60,00
Internet € 37,50
Verzekeringen overig € 35,00
Goede doelen € 25,00
Telefoons € 20,00
Krant € 14,50
Totaal € 2.318,00
Zorgverzekering voor hele jaar vooruit betaald. Iedere euro korting is er weer één.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Boodschappen: 450 euro. Zakgeld doe ik niet aan. Ik geef gewoon uit wat nodig is en wat ik écht graag wil. Brandstof zie hierboven: 300 euro. Uitjes: ai, mijn zwakke punt. Zeker uit eten gaan. Hoe gek ik ook op sparen ben, daar geef ik zo zeker 250 euro aan uit. Ik geniet er ook enorm van.
Uitjes en uit eten gaan € 250,00
Totaal € 250,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?
Zijn er niet echt. Ja, behalve bepaalde belastingen.

Hoe beheer je de financiën?
Ik heb een Google drive bestandje waarin ik al mijn vaste lasten heb staan. In mijn facturatiesysteem kan ik precies zien welke facturen ik uit heb staan, en welke betaald zijn. Af en toe werk ik even met een schriftje om weer scherp te krijgen waar mijn geld iedere maand ook alweer naartoe gaat.


Als je een partner hebt, hebben jullie een gezamenlijke rekening of allebei een eigen rekening of eigen rekening en een gezamenlijke rekening?
Mijn man en ik zijn allebei zzp'ers. We hebben allebei een rekening waarop onze honoraria uitbetaald worden. We hebben twee spaarrekeningen. Een bij een spaarbank en een bij onze eigen bank, waar we ook onze lopende rekeningen hebben. We hebben één aparte rekening waar onze vaste lasten vanaf worden geschreven en één rekening waar we variabele kosten van doen, zoals boodschappen en benzine. Dit om te voorkomen dat we teveel geld opmaken en de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden.

En wie doet de financiën?
Ik doe het meeste omdat we met elkaar de afspraak hebben dat we van mijn inkomen alle rekeningen betalen. Wat mijn man verdient proberen we dan volledig weg te zetten. Al gaat er ook wel eens wat van dat spaargeld af, hoor. zo had ik de laatste tijd veel problemen met mijn oude autootje. Toch maar gekozen om het te laten maken.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Hartstikke tevreden. We verdienen genoeg om ongeveer alles te doen wat we willen. Dat betekent niet dat we al ons geld uitgeven, hoor. Zeker niet. We houden iedere maand geld over. De ene maand meer dan de andere maand, ook omdat we (vooral ik) een nogal variabel inkomen hebben. Uitgaven: dat uit eten gaan, hé? Dat is wel een dingetje. Mijn zoontje is vandaag 5 jaar geworden en die zei meteen: gaan we dan sushi eten? Nou, dan snap je hoe horeca onze hobby is.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Aan sommige dingen geef ik heel makkelijk uit. Bijvoorbeeld dat uit eten gaan. Met andere uitgaven heb ik meer moeite. Des te minder ik plezier heb aan iets, des te minder ik er geld aan uit wil geven. We gaan dus gerust met elkaar een weekend weg. Terwijl ik op boodschappen altijd probeer te besparen. Ook kleding voor de kids probeer ik altijd goedkoper op de kop te tikken. Mijn twee zoontjes krijgen het namelijk voor elkaar om binnen nog tijd gaten op hun knieën te hebben. Dus wil ik daar niet zoveel geld aan uitgeven.


Spaar je ook maandelijks geld?
Dat verschilt, omdat inkomsten en ook uitgaven variëren. De ene maand gaat er 250 euro 'maar' naar de spaarrekening. De andere maand kunnen we 3000 euro sparen. Dat natuurlijk supergaaf is.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
We spaarden ooit voor een flinke aanbetaling op ons huis. Lees dat hele verhaal hier. We sparen nu voor alles wat we ooit willen. We hebben ons huis net te koop gezet en willen iets gaan kopen richting Randstad. We kunnen een flink bedrag meenemen uit het huis. Een beetje overwaarde, veel spaargeld en aflossen. Dat is superfijn. We willen een nieuw huis waarschijnlijk nog een beetje opknappen. En daarna weer lekker door met aflossen.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Ik hoop en geloof dat we dan met zijn viertjes in een heerlijk huis wonen, waar we wat langer willen blijven dan we tot nu toe ergens deden. We willen de hypotheek weer verder afgelost hebben. Ik ga er vanuit dat we dan wel weer 60.000 euro minimaal extra af hebben gelost. Afhankelijk van het huis dat we gaan kopen, hebben we dan nog zo'n 140.000 hypotheek hebben op een woning ter waarde van 330.000 euro ongeveer. We willen als freelancers blijven werken om lekker veel vrijheid te behouden. Onze kids zitten dan beide op school, waardoor we weer wat extra vrijheid hebben gekregen. Heerlijk. Ik wil die fijne balans tussen werken, geld verdienen en genieten vooral behouden.

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
De portemonnee van... Karin
De portemonnee van... Anne
De portemonnee van... Renée Lamboo
  1. Leggen jullie ook al geld apart voor jullie pensioen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk interview en leuk om te lezen hoe Renee's financiën in elkaar zitten, daar was ik ook wel benieuwd naar! Grappig ook dat we bijna hetzelfde bedrag aan hypotheek betalen (wij 9,20 meer op dit moment). Maar wel een totaal andere waarde van het huis (maar zo'n 175.000 op dit moment). En de verhuissituatie is herkenbaar, ook wij zijn op zoek naar een ander huis, dus daarvoor zoveel mogelijk aan het sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om te lezen! Het lijkt me best lastig als je inkomsten elke maand zo enorm verschillen. Dat uit eten gaan een zwak punt is herken ik ook heel erg. Zeker met lunch geef ik makkelijk geld uit, dat is soms best jammer want die euro's kun je maar 1x uitgeven... Hopelijk staat er bij ons ook binnenkort een hypotheek op de begroting :)

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken