Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

7 oktober 2018

De portemonnee van... Van her naar HOT

De portemonnee van... Van her naar HOT

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Van her naar HOT

Stel je zelf voor…
Ik ben J, 26 en ik woon samen met J (30) in de Randstad in een koophuis. We werken beiden full time.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Ja, sinds begin augustus blog ik op Van her naar HOT!

En welke financiële blogs volg je graag?
Het zijn er een boel, maar een aantal favorieten zijn (naast deze blog en vooral deze rubriek) Lekker Leven met Minder, Simpel en Rijk Leven, PorteRenee, Two Pennis, Struikelen.com en nog veel meer. Mede-nieuwkomer Curvy Wallet vind ik ook erg leuk.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€1,35 – ik heb nooit veel cash geld want dat verdwijnt altijd in het niets. Als ik pin kan ik tenminste precies terugvinden waar ik het aan uitgegeven heb.


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
Mijn salaris is niet helemaal regelmatig, dus hoeveel ik precies verdien weet ik pas aan het einde van de maand (dit komt onder andere door een onkostenvergoeding per dag). Ook werk ik pas sinds mei bij mijn huidige baan en ga ik vanaf eind deze maand weer iets omhoog qua salaris. Voor 40 uur komt ik deze maand rond de €1950 uit denk ik.

Wat zijn jullie gezamenlijke vaste en variabele lasten per maand?
Wij maken beiden €1000 per maand over naar onze gezamenlijke rekening. Daarvan betalen we alle vaste lasten voor het huis plus de boodschappen en we sparen daarvan. Voor het overzicht geef ik verder alleen mijn eigen uitgaven aan.

Hieronder onze gezamenlijke vaste lasten.
Hypotheek € 606,00
Gemeentelijke heffingen € 92,00
VVE € 77,00
Gas + licht € 75,00
Internet € 28,00
Water € 12,00
Netflix + NPO Plus € 14,00
Volkskrant € 13,00
Verzekeringen € 15,60
Bankrekening € 2,40
Totaal bedrag € 935,00

Hieronder onze gezamenlijke variabele lasten.
Boodschappen € 350,00
Sparen € 695,00
Over € 20,00
Totaal € 1.065,00

Bij elkaar € 2000,00 waarvan Van her naar HOT de helft mee betaald.


Wat zijn jouw eigen vaste en variabele lasten per maand?
Hieronder mijn eigen vaste lasten.
Zorgverzekering € 155,00
Telefoon (vanaf oktober €21) € 42,00
Totaal € 197,00

Hieronder mijn eigen eigen variabele lasten.
Sparen € 250,00
Vrij te besteden € 200,00
Vakantie sparen € 150,00
(lease)auto € 60,00
Beleggen € 50,00
Cadeaus € 25,00
Sport € 15,00
Totaal € 750,00
Totaal geef ik zelf €1947 uit per maand uit.

Hoe beheer je de financiën?
Schriftje, app, Excelbestand – ik heb ze allemaal. De app vooral voor het bijhouden van dag tot dag van mijn vrij besteedbare budget, hiervoor gebruik ik nu Spendee (gratis). Het schriftje is voor het uitwerken van plannen/doelen en het Excelbestand voor maand- en jaaroverzichten.

Verder check ik minimaal een keer per dag mijn mobiel bankieren app. Daarop kan ik ook onze gezamenlijke rekening zien en bijhouden hoe we bijv. met ons boodschappenbudget zitten. Beiden hebben we ook onze eigen rekening.


En wie doet de financiën?
Ik hou de overzichten bij en doe het dagelijks beheer, plannen maken en (spaar)doelen stellen doen we samen. Wel neem ik vaak het voortouw, maar ik ben ook meer van de overzichten en alles precies bijhouden. Daarom heb ik ook een blog en hij niet ;)

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Tegenwoordig ben ik wel tevreden, al zou ik graag meer verdienen zodat het sparen wat sneller gaat. Ik ben niet zo geduldig… Qua uitgaven zou ik graag nog iets meer aan leuke dingen willen kunnen uitgeven. Het hoeft natuurlijk niet, maar meer ruimte maakt het soms juist makkelijker om binnen budget te blijven. Ik merk bij mezelf vaak dat als ik over budget ga, er meteen geen houden meer aan is. Niet zo handig.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Om te zeggen dat ik een gat in mijn hand heb is zacht uitgedrukt. Mijn ouders verdienden altijd allebei goed en ik ben lang enig kind geweest. We gingen meerdere keren per jaar op vakantie, ik kreeg grote cadeaus voor mijn verjaardag en van de Sint en ik droeg dure kleding. Geld was er gewoon en dat beeld neem je mee als je opgroeit – ook al ben je op een gegeven moment gewoon een armetierige student. Sinds ik begin dit jaar bewust met mijn uitgaven aan de slag ben gegaan gaat het al een stuk beter. Toch zal ik shoppen altijd leuk blijven vinden en streef ik ook naar een inkomen waar ik niet steeds na hoef te denken over wat wel en niet kan. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het geld alle kanten oprolt!


Spaar je ook maandelijks geld?
Ja, netjes aan het begin van de maand volgens het ‘pay yourself first’-principe. Samen sparen we bijna €700 per maand op onze gezamenlijke rekening. Dat is voor een volgend huis. Zelf spaar ik nog eens rond de €250 per maand (soms wat meer en toen mijn inkomen lager was wat minder). Sinds begin dit jaar heb ik mijn noodgevallenpotje (€1000) gevuld en voor het einde van het jaar heb ik ook het eerste doel voor mijn buffer gehaald, €2800. Daarnaast spaar ik voor vakanties €150 per maand.

De eerste helft van dit jaar hebben we vooral hard gespaard om de leningen die we voor ons huis bij familie hadden versneld af te lossen. Alles bij elkaar hebben we dit jaar zo’n €5000 terugbetaald. Daar ben ik wel trots op. Ook is het heel fijn dat alles wat we nu sparen echt voor onszelf is.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Over vijf jaar zijn we verhuisd naar een grotere woning waar ruimte is voor kinderen. Ons huidige appartement is fijn en heel betaalbaar, maar wel klein (want een één kamer appartement). In het ideale geval lukt het ons dit appartement aan te houden en te verhuren,  maar daar hebben we nu nog geen concrete plannen voor. Sowieso wil ik dan bezig zijn met het versneld aflossen van onze hypotheek.

Verder heb ik dan al een rondreis langs de westkust van Amerika gemaakt met een goede vriendin en zijn we samen naar Azië geweest. Misschien hebben we nog wel een grote reis gemaakt – ik zou nog graag wel meer van de wereld zien voordat we meer verplichtingen hebben. De financiën staan er tegen die tijd in ieder geval goed voor. We hebben allebei onze buffers gevuld (tot minimaal drie keer onze maandlasten en liefst drie keer ons maandinkomen) en zijn hopelijk nog wat meer gaan verdienen.

We zullen het zien – wie weet wat de toekomst brengt!

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
  1. Bedankt nog, heel leuk dat ik mee mocht doen aan deze rubriek! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen! En jullie zijn zo te zien al een behoorlijk eind gekomen; als je eigenlijk gewend bent dat er altijd genoeg is en je moet dan ineens alles zelf rooien, dan kan dat best een omschakeling zijn. En toch sparen jullie stevig en bouwen jullie echt wat op. Mooi hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ook amper nog muntgeld in mijn portemonnee. Mooie toekomstplannen!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken