Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 juli 2018

De portemonnee van... Saskia

De portemonnee van... Saskia

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee.

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Saskia

Stel je zelf voor…
Ik ben Saskia en ik werk in de zorg, 32 uur. Ik ben 47 jaar en heb een latrelatie, geen kinderen, 2 katten.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Nog niet. Ik wil dat al lang maar weet dat het aardig wat van je tijd vraagt. Ik doe nog een jaar een opleiding naast mijn werk. Daarna wil ik beginnen. Maar ook echt pas als ik wat stukken in de wachtrij heb staan. Het feit dat ik niet eerst een domeinnaam enzo ga regelen, is denk ik ook een uiting van hoe ik met mijn geld omga;-)

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€ 0. Ik heb vrijwel nooit cash op zak.


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
Ongeveer € 2350. het varieert wel wat aangezien ik onregelmatigheidstoeslag krijg i.v.m. weekend en nachtwerk. Dit is exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Inkomsten
Salaris € 1.960,00
Hypotheekrenteaftrek € 300,00
Koopsubsidie € 90,00
Totaal € 2.350,00

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Totaal: afgerond 1300
Hypotheekrente € 732,00
Spaarhypotheek € 200,00
Gas/water/licht € 75,00
Tv/internet/mobiel/ € 86,00
Zorgverzekering € 78,00
Verzekeringen (levens, huis, wa uitvaart) € 63,00
Lidmaatschap 2 verenigingen (inc reisverzekering) € 15,00
FNV lidmaatschap € 17,00
Lenzenplan € 13,00
Goedel doelen € 20,00
Totaal € 1299


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
800 per maand. Ik heb in het verleden echt een budget bijgehouden. Maar merkte dat ik steeds achter de feiten aanliep. Ik kwam er altijd te laat achter dat ik meer aan de verschillende onderdelen van mijn budget had uitgegeven dan ik had gebudgetteerd.
Boodschappen, uitgaan, kleding, alles € 800,00
Totaal € 800,00

Nu geef ik mezelf 800 voor álles. Dus eten en drinken, uitgaan, kleren, alles. Hoe ik het dan verdeel, daar kijk ik eigenlijk niet meer naar. Gedeeld door gemiddeld 30 dagen is dat 26,66 per dag. Dat rond ik af op 25. Iedere dag schrijf ik in mijn agenda op wat ik heb uitgeven in totaal in de verstreken dagen, en of ik boven of onder het bedrag zit wat ik had mógen uitgeven uitgaande van een gemiddelde van 25 per dag. Dit werkt uitstekend voor mij. Zo zie ik het meteen als ik mijn budget begin te overschrijden en kan ik ook meteen bijsturen.

Meestal kom ik onder de 800 uit. Deze maand niet maar dat komt doordat ik bijna 300 aan aanbetalingen voor de zomervakantie heb gedaan. Dat mag ik eigenlijk van mijn spaarrekening doen maar ik vind het dan een sport toch te proberen nog uit te komen met mijn 800 euro. Dat is deels gelukt, en dat vind ik dan leuk.


Hoe beheer je de financiën?
In de bovengenoemde agenda. En in excell. Ik werk jaarlijks mijn maandinkomsten en vaste uitgaven bij voor het overzicht. Ik hou ook mijn hypotheek bij met een gekleurde blokjes systeem. Ieder vakje staat voor 1000 euro, rood is lening, oranje is lening maar staat op spaarhypotheekrekening, groen is vervroegd afgelost. En ik heb aparte tabbladen waarin ik de kosten van een hobbie en de uitgaven aan de verbouwing van mijn huis bijhoud, en mijn beleggingen.

Mijn vriend en ik wonen nog niet samen. T.z.t. zal dat wel gebeuren, dan zullen we denk ik een gezamenlijke rekening openen voor boodschappen enzo maar verder de zaken apart houden. Nu stopt mijn partner af en toe wat in een fysiek spaarpotje omdat we nu al vaak samen in mijn huis zijn en ik dan meestal boodschappen doe. Dat fysieke potje (waar ik zelf ook weleens wat in stop) heeft meestal een duidelijke bestemming. Zoals een nieuwe tatoeage of iets anders waar mezelf mee wil verwennen.

En wie doet de financiën?
Ik, en dat zal straks grotendeels ook zo zijn. Behalve dat mijn partner zelfstandige is en een deel van de financiën uitbesteedt.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Ik hou 250 over per maand als ik mij aan mijn budget houd. Ik zou willen dat dat meer was. Ik vind ook dat het meer zou moeten zijn met mijn huidige werk.

Ik werk hard maar werken in de zorg wordt absoluut ondergewaardeerd. Aan de andere kant zou ik dus iets anders kunnen doen. Maar wat dan, en of ik daar blij van wordt? Ik vind het moeilijk. Ik wil in ieder geval geen vrije tijd en ook zeker geen voldoening inwisselen voor meer geld.

Uiteindelijk ben ik ook zeker tevreden, ik heb gewoon een erg goed leven. En we horen in Nederland met zn allen tot de rijksten der aarde.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Ik geef steeds minder makkelijk geld uit. Vroeger was ik daar makkelijker in. Ik moet niet gaan uitrekenen wat ik hád kunnen sparen, dan word ik echt verdrietig:-)

Ooit had ik een kleine creditcard schuld. Ik baalde daarvan en denk dat toen de kentering al is ingezet. Toen ik mijn huis kocht werd ik mij helemaal bewust van wat ik uitgeef en waaraan. En inmiddels vind ik geld uitgeven alleen leuk als het naar iets gaat waar ik minimaal echt het nut van inzie of waar ik persoonlijk nou eenmaal echt plezier en voldoening uit haal. En uiteindelijk zijn dat niet zoveel dingen. Of ze kosten geen geld.

Veel van mijn behoeften kunnen ook vervuld worden met tweedehands, zelf maken, etc. Ik heb tegenwoordig meer lol aan het kopen van een paar aandelen of aflossen op de hypotheek dan aan het kopen van nog meer kleding of rommel voor in huis. Ergens zou ik willen dat meer mensen zich bewust worden van waar ze geld aan uitgeven en of dat nou echt nodig is.

Aan de andere kant kun je niet oordelen over wat iemand belangrijk vindt. Ik geef geld uit aan tatoeages. Dat zullen veel mensen zinloos vinden. Maar je bewust zijn van wat iets kost, hoeveel uur het je bijvoorbeeld kost om dat bedrag te verdienen, en wat het jóu persoonlijk oplevert kan denk ik voor iedereen waardevol zijn.


Spaar je ook maandelijks geld?
Ongeveer 250. Dus alles wat ik "overhou". Plus dan de 200 euro op de spaarhypotheek rekening.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
Ik spaar dat op verschillende rekeningen. Eén voor grote uitgaven zoals vakanties en uitgaven aan het huis. Mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering gaat daar ook volledig heen. Eén voor extra aflossen op de hypotheek, de laatste 3 jaar was dat 1000 per jaar. En ik beleg iedere maand wat.

Hou ik over van mijn 800 euro budget dan laat ik dat op mijn betaalrekening staan, meestal voorzie ik wel een grotere uitgaaf in de komende maanden zoals een bril of een paar daagjes weg of iets dergelijks. Dat kan dan gewoon. Loopt het saldo op mijn betaalrekening teveel op dan sluis ik het alsnog door naar een van de spaarrekeningen.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Over 5 jaar wonen mijn partner en ik al een paar jaar samen. We willen samen een flinke spaarpot opbouwen en veel extra aflossen op de hypotheek. We willen proberen ervoor te zorgen dat we over 10 jaar allebei kunnen stoppen met werken. Of in ieder geval niet meer werken omdat het moet.

Met een flinke buffer en vermogen dat vrijkomt uit het huis wat inmiddels een flinke overwaarde heeft, willen we goedkoper en lastenvrij gaan wonen. Dan is het denk ik mogelijk met veel minder inkomen de periode tot het ingaan van het pensioen van mijn partner en dan een paar jaar later die van mij, te overbruggen.

Ik vind vrijheid belangrijker dan spullen en dure activiteiten.  Dus hoe eerder wij de volledige beschikking over onze tijd hebben, hoe beter. En het mes snijdt aan twee kanten, hoe zuiniger je bent zodat je meer kan sparen voor vervroegd pensioen, hoe minder je nodig hebt om van te leven in je vervroegd pensioen!

Ik zoek nog deelnemers!
Wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een berichtje achter, mail dan naar zuinigeman@gmail.com dan stuur ik een vragenlijst naar je toe. Dan komt jouw verhaal hier.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
 1. Een leuk stukje weer! Je schrijft dat je graag meer zou willen overhouden dan die 250,-. Ook ik geef mezelf maandelijks zakgeld voor alle zaken buiten de vaste lasten, en ik kan met 500 tot 600 euro meer dan gemakkelijk alles doen. De 800 euro die je jezelf geeft is wel heel ruim, als je meer zou willen overhouden. Wellicht is daar nog iets te halen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk geschreven. Ik ben dan wel benieuwd waar die 800 per maand precies aan op gaat. Ik vind dit ontzettend veel voor 1 persoon. Er zijn zat gezinnen die het daar mee moeten doen na aftrek van alle vaste lasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk interview, ik ben nieuw op je blog, maar ik blijf je zeker volgen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk geschreven. Als je een blog wil beginnen kan dat ook gewoon gratis bv bij wordpress ;-) handig misschien om te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Door het doen van dit intervieuw ben ik ook gaan nadenken over de 800 euro. Kanttekening is dus dat ik vaak boodschappen doe voor 2 en dat deels wordt gecompenseerd met het 'spaarpotje' waar partner dan aan doneert. Verder zijn we nogal van de terrasjes en cafétjes en doe ik er dus echt alles van. Een paar daagjes weg, plotselinge grote uitgaven etc. Eigenlijk heb ik gewoon een buffer op mijn lopende rekening en spreek ik mijn spaarrekening vrijwel nooit aan. Maar mezelf een limiet proberen te stellen van 20 ipv gemiddeld 25 per dag zou een leuke uitdaging zijn.
  Dank voor de tip eurominderen!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken