Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 februari 2018

De portemonnee van... P (anoniem)

De portemonnee van... P (anoniem)

Voor deze nieuwe rubriek zoek ik iemand die zijn of haar portemonnee wil delen. Zoals; Wat je maandelijkse uitgaven en inkomsten zijn? Wat je maandelijks kunt sparen? Wie beheert de financiën? Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... P (anoniem)

Stel je zelf voor…
Ik ben P. , 39 jaar, ik woon in de Randstad en werk 28 uur per week als arts in de sociale geneeskunde. Ik heb een behoorlijk goed salaris, vind ik, van circa 23 euro per uur netto. Dat is natuurlijk ook de reden dat ik parttime kan werken en toch best goed verdien.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Nee, deze heb ik niet.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€ 54,30. De 50 euro zit er altijd in, voor als ik bijvoorbeeld zou stranden met het openbaar vervoer en een taxi moet nemen om op tijd op mijn werk te komen. Hoewel je trouwens steeds vaker ook in een taxi kunt pinnen. Voor de rest pin ik meestal.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
€ 2890 zijn mijn netto-inkomsten per maand.

Inkomsten € 2760 salaris (met de vakantie- en de eindejaarsuitkering gemiddeld over de maanden heen)
€ 130 bijbaantje

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?

Hypotheek (inclusief aflossing) € 480,00
Gemeentebelasting € 48,00
Gas/water/licht € 55,00
TV en internet € 27,00
Ziektekostenverzekering € 149,00
Levensverzekering € 18,00
Verzekeringen huis en aansprakelijkheid € 24,00
Goede doelen € 250,00
Giften voor studie nichtjes/neefjes € 105,00
Totaal € 1.156,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?

Boodschappen € 375,00
Openbaar vervoer & fiets € 34,00
Zakgeld € 180,00
Vakantie € 80,00
Kleding en kapper € 38,00
Lidmaatschap vakbond € 16,00
Mobiele telefoon € 12,00
Totaal € 735,00


Hoe beheer je de financiën?
Ik heb nog de oude YNAB app (deze is helaas niet meer te krijgen), waarvoor je eenmalig 40 dollar of zo betaalde. Tegenwoordig is er nog wel zo’n YNAB app, maar dan moet je maandelijks blijven betalen. Met deze app kan ik mijn uitgaven plannen én mijn werkelijke uitgaven bijhouden. Ik kan de informatie op mijn laptop en op mijn telefoon bijwerken en bekijken. Daarnaast heb ik ook een excelsheet waarin ik een planning maak voor het hele jaar, inclusief de uitgaven die maar een of twee keer per jaar voorkomen, zodat ik weet wanneer ik die zal moeten gaan betalen. Tenslotte heb ik een andere spreadsheet waarin ik mijn spaargeld en beleggingen bijhoud - die werk ik eens per drie maanden bij.

Ik woon samen. We delen de kosten voor het huis en voor boodschappen doormidden, en boeken allebei het benodigde bedrag maandelijks over naar een gezamenlijke rekening. Verder houden we onze financiën gescheiden. Dus ik heb een eigen spaarrekening, deposito’s, en beleggingen. En hij ook.

En wie doet de financiën?
Onze eigen financiën doen we dus allebei zelf. Wat de gezamenlijke financiën betreft, is veel geautomatiseerd, maar ben ik wel degene die het meeste een oogje in het zeil houdt en iets gaat zeggen als we iets moeten gaan veranderen. Als er dan een beslissing genomen moet worden over een gezamenlijke uitgave, dan doen we dat weer samen.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Ik ben behoorlijk tevreden met de inkomsten, natuurlijk. Ook mijn partner verdient voldoende geld om aan zijn helft van de gezamenlijke kosten te voldoen en dan zelf ook nog een mooi bedrag over te houden.

Over de uitgaven ben ik over het algemeen wel tevreden, behalve met de boodschappen. In deze categorie zitten voor ons ook de uitgaven aan etentjes met z’n tweeën en aan snelle happen, maar dat is wel een categorie waar ik vind dat we eigenlijk minder uit zouden moeten geven. Ook weet ik dat ik binnen mijn zakgeld vrij gemakkelijk geld uitgeef aan cadeautjes voor anderen. Da’s allemaal leuk en aardig, maar het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Ik heb in het verleden een tijd lang echt al mijn geld uitgegeven wat er binnenkwam. En dan nog een beetje extra. Toen eindigde ik dus maandelijks met een lege bankrekening en met een schuld. Die tijd was zo’n tien jaar geleden voorbij, ik was het zat. Dat was voor mij de grote ommekeer.

Over het algemeen vind ik het nu meestal vrij gemakkelijk om weinig geld uit te geven. Maar de boodschappen/etentjes en het zakgeld zijn nog zeker wel aandachtspunten.


Spaar je ook maandelijks geld?
Ja. Ongeveer 1000 euro per maand kan ik gemiddeld opzij zetten, dus dat is ongeveer 35% van mijn inkomen. Ik probeer een verhouding te houden van 25% spaargeld (spaarrekening en deposito’s), 25% obligatiefondsen en 50% aandelenfondsen (indexfondsen). Als ik geld ga inleggen, kijk ik elke keer waar ik dat moet doen om zoveel mogelijk op deze verhouding uit te komen.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
Om over een paar jaar te kunnen stoppen met betaald werk. Natuurlijk is datzelfde spaargeld ook beschikbaar voor als ik toch plotseling geld voor iets anders nodig zou hebben, maar mijn hoofddoel is dus dat ik over een paar jaar mijn baan op kan zeggen. Ook al is mijn baan best leuk, werk is toch werk en neemt tijd in beslag die je ook aan leukere dingen zou kunnen besteden. Bovendien is het best mogelijk dat mijn specifieke werk over een paar jaar verdwijnt of veel minder leuk wordt. Daarom vind ik het extra belangrijk dat ik de vrijheid zal hebben om mijn baan kwijt te raken of op te kunnen zeggen.

Momenteel heb ik al ongeveer de helft van het bedrag wat ik hiervoor nodig denk te hebben, en het groeit natuurlijk jaarlijks aan. Ook mijn vriend heeft een hele mooie buffer. Daardoor zijn we nu in een heel andere positie dan tien jaar geleden. Mocht nu een van ons zijn baan kwijtraken of zelfs arbeidsongeschikt raken, dan zijn de financiën gewoon geen groot probleem. Tien jaar geleden had ik dan wél meteen een groot probleem gehad...

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Over vijf jaar … hoop ik inderdaad geen betaalde baan meer nodig te hebben. Het kán zijn dat ik op dat moment nog wel werk, maar dat zou dan voor 18-20 uur per week geworden zijn, en dat geld zou ik dan niet echt nodig hebben en dus kunnen besteden aan extraatjes en goede doelen.

Ik ben geen reislustig type, dus ik ga niet vele verre reizen maken als ik niet meer hoef te werken. Ik zie wel voor me dat ik dan bijvoorbeeld meer vrijwilligerswerk ga doen, mijn hobby’s weer ga oppakken, vaker op mijn nichtjes en neefjes ga passen (zolang die dat nog nodig hebben), cursussen ga volgen, enzovoort.
Ik zoek nog deelnemers!
Wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Laat dan ook een berichtje achter of mail dan naar zuinigeman@gmail.com dan stuur ik een vragenlijst naar je toe. Dan komt jouw verhaal hier.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken