Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

11 november 2018

De portemonnee van... Brigitte

De portemonnee van... Brigitte

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Brigitte


Stel je zelf voor…
Ik ben Brigitte, 35 jaar en een alleenstaande moeder van een bijna 4-jarige zoon. Ik heb een duo-functie in het ziekenhuis en werk (op papier) 25+7 uur. Van die 7u zijn er 4uur redelijk flexibel inzetbaar en die kan ik zelf indelen. In het totaal vind ik dit zelf best veel uren, omdat het alleen doen van de opvoeding en het huishouden ook de nodige tijd kost. Echter, ik geniet ook erg van mijn werk. Uiteindelijk kan ik deze functie niet doen in minder uren (idealiter zou ik 25-28u werken) en heb ik ervoor gekozen om deze duo-functie toch aan te houden. 
Mijn zoontje is deze week gestart op school, wat een enorme verandering in de kinderopvangkosten teweeg brengt. Hij wordt later deze week 4 jaar.


Ik heb ervoor gekozen om een relatief duur huis te kopen in een goede wijk, zodat hij naar een goede school kan. Ook heb ik er (2 jaar geleden) voor gekozen om mijn hypotheek in 22 jaar volledig af te lossen. Ik ben dan op mijn 55ste hypotheek vrij; mijn zoon zal rond die tijd studeren en ik wil daarna extra sparen voor mijn pensioen. Ik bouw nu ook pensioen op via mijn werkgever. 
Hoewel mijn huis duur was in aanschaf, is het in onderhoud redelijk goedkoop. En het is groot met een ruime tuin, waardoor we meer tijd thuis doorbrengen, wat ook weer scheelt in mijn portemonnee.  Door medische problemen van mijn zoontje kunnen we moeilijk naar het buitenland op vakantie; dus blijven we in Nederland en dat scheelt stiekem ook best veel geld!

Omdat ik goed kan sparen heb ik al redelijk wat kunnen aflossen op de hypotheek. Daardoor is vorige maand de rente-opslag van de hypotheek af gegaan. Dit scheelt bruto 50E per maand. Netto uiteraard minder, maar ik reken met bruto bedragen, zodat ik mezelf niet “rijk” reken en me bewust ben van de prijzen.


Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?
Porterenee.nl , lekkerlevenmetminder.nl, simpelrijkleven.nl en SoChicken.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€75,55

Ik heb altijd 70 Euro contact bij me voor noodgevallen (pinstoring etc). Dit zit in een apart vakje, waardoor ik het ook niet uitgeef aan andere zaken.


Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
€3703,33 euro. Het salaris is incl reiskostenvergoeding, vakantiegeld en 13e maand.

Inkomsten
Salaris € 3.200,00
Voorlopige teruggave € 360,00
Kind gebonden budget € 26,00
kinderbijslag € 67,33
kinderopvangtoeslag € 50,00
Totaal € 3.703,33

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Hypotheek annutieiten € 697,00
Hypotheek banksparen € 668,00
Zorgverzekering € 129,00
Overige verzekeringen € 105,00
Energie en gas € 150,00
Water € 15,00
Telefoon en internet € 71,00
Wegenbelasting € 35,00
Onderhoud CV ketel € 6,00
Kosten betaalpakket € 2,60
Buitenschoolse opvang € 168,00
Schoonmaakster en glazenwasser € 140,00
Reservering jaarlijkse lasten € 285,00
Totaal € 2.471,60

Extra uitleg:
Zorgverzekering: ruim aanvullend verzekerd, ook i.v.m. ziekte zoontje.
Overige verzekeringen: relatief dure aansprakelijkheidsverzekering voor werk.
Reservering jaarlijkse  vaste lasten: gemeentelijke belasting, levensverzekering,  AOV, eigen risico ziektekosten,
  gebouwenverzekering, beroepsmatig lidmaatschap.
Glazenwasser: hoge etages.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Boodschappen inclusief drogist € 300,00
Abonnementen: dierentuin, trein, sport, krant € 72,31
Kleding/schoenen budget zoon + zelf € 200,00
Cadeaus, kleinigheidjes en extra oppas € 50,00
Benzine en treinkartjes los € 60,00
Extra's: uiteten/ boeken/ vakantie € 150,00
Totaal bedrag € 832,31

Spaar je ook maandelijks geld? En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
Ik kan maandelijks ongeveer 350 euro sparen. Ik heb een redelijke buffer, die na vervanging van enkele apparaten en extra aflossing op mijn hypotheek geslonken is naar ongeveer 8.500 euro. Ik heb mijn buffer graag rond de 10000-12000 euro.

Daarnaast heb ik voor mijn zoon een tweetal spaarrekeningen (1 op zijn naam en 1 op mijn naam; dan kan hij op zijn 18e niet direct alles plunderen ;-) ). Hier heb ik ongeveer 5000 euro op staan op dit moment. Dit is een reservering voor dure belangrijke zaken, zoals zwemles, rijbewijs en studie.
Voor mezelf spaar ik op een aparte rekening al een aantal jaar voor een piano. Dit doel is nu bijna bereikt, na 10 jaar sparen. In januari 2019 kan ik hem gaan aanschaffen .


Hoe beheer je de financiën?
Ik heb een excelsheet voor het overzicht en check mijn bank-apps enkele keren per week. Ik heb in mijn hoofd vaak de restant bedragen zitten voor het budget aan boodschappen/kleding etc.  Voor kleding reserveer ik een bedrag, waarvan ik ook een deel weg zet. Mijn zoontje groeit best hard en is groot voor zijn leeftijd (bijna 4 jaar en ruim 110cm), dus ik moet regelmatig grotere maten ergens vandaan “toveren”. Dat gaat vaak met sprongetjes (in 1x langere armen en benen, dus “nieuwe” truien en broeken en pyjama’s, maar ook grotere voeten, dus nieuwe schoenen/gymschoenen/laarzen)

Ik heb geen partner. Financieel geeft mij dit rust. Mijn ex-partner was nogal impulsief, ook in zijn uitgaven. Ik houd zelf meer van overzicht en niet iets doen, waar geen geld voor is.  Dit kan nu prima. Het werkt goed voor mij.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Ja, ik ben tevreden met mijn inkomsten en met mijn uitgaven ook grotendeels. Ik streef er naar om mijn hypotheek wat verder af te lossen, zodat het maandelijkse bedrag daarvoor ook omlaag gaat richting de 30% van inkomen. Ik probeer jaarlijks ongeveer 2000 euro extra af te lossen. Daarmee moeten mijn vaste lasten een stuk lager zijn tegen de tijd dat mijn zoon gaat studeren.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Ik ben redelijk zuinig, ook vanwege de voetafdruk op deze planeet, die ik enigszins wil beperken: geen eten weggooien, niet onnodig veel spullen of kleren bezitten. Daarnaast kook ik graag en volg de seizoenen en aanbiedingen; dat vind ik een leuke uitdaging. Uiteten doe ik dan ook maar af en toe. 
Anderzijds bezuinig ik niet op groenten en fruit; dit is rijkelijk aanwezig in huis. En goede schoenen vind ik ook belangrijk. Nu mijn zoontje bijna 4 wordt, merk ik ook dat ik niet wil bezuinigen op cadeautjes voor hem als ik dit nuttige zaken; hij wilde bijv. Een magnetische letterdoos zodat hij met letters en woordjes kan oefenen. Die krijgt hij; maar ik wil ook dat hij kan spelen, dus hij krijgt ook een poppenkast-figuur, die hij al langere tijd wil hebben. Aan plastic-fantastic dingen geef ik daarentegen weer niets uit; dat kan hij vragen aan anderen ;-). 


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Ik verwacht dat mijn financiën er nog ongeveer hetzelfde uitzien. Mijn hypotheeklasten zullen geleidelijk wat dalen. Daar staat straks contributie van een sportclub en/of muziekles tegen over.
In mijn huidige functie zal ik niet meer gaan verdienen (zit reeds in de hoogste trede door goed onderhandelen).

Ik verwacht dat ik ook niet gemakkelijk minder kan gaan werken in de toekomst. Maar het is goed zoals het is. Door afspraken met vrienden haal /breng ik mijn zoon en hun zoon 1 dag in de week uit school en vice versa. Daarnaast heb ik nog een middag dat ik hem ophaal en we lekker met z’n tweeën zijn. Ik heb het geluk dat mijn moeder ook een middag oppast (woont ver weg, dus dit vind ik echt een geluk!!). Daardoor heb ik maar 1 middag naschoolse opvang nodig en 1x voorschoolse opvang.

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
 1. Slim dat extra vakje met 70 euro reserve. Dat doen weinig mensen, terwijl er toch regelmatig pinstoring is,of een of andere calamiteit.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goede tip, ik ga dat nood-vakje ook maar eens in werking stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie balans! Hopelijk kun je van je financiële situatie blijven genieten, want ook al Heb je hoge maandlasten, je hebt het naar mijn mening goed voor elkaar! Complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken