Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

4 november 2018

De portemonnee van... Mijke

De portemonnee van... Mijke

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Mijke


Stel je zelf voor…
Ik ben Mijke, 35 jaar en werk 24 uur per week als wijkverpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie. Ik ben alleenstaand moeder van 2 zoontjes.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?
Nee

En welke financiële blogs volg je graag?
Geen


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?
€1,75. Ik pin bijna alles, wel heb ik thuis nog een reservepotje met €50 en wat losgeld voor onverwachte dingen.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?
Totaal €2790 netto per maand
Salaris € 1.800,00
IB/PVV € 357,00
Zorgtoeslag € 40,00
Kindertoeslag € 429,00
kinderbijslag per maand € 164,00
Totaal € 2.790,00
Salaris, waarvan ook ORT en soms een extra dienst Ik krijg geen kinderalimentatie, ik heb geen zin om dat af te dwingen en ik kan zo prima rondkomen.

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?
Hypotheek € 574,00
Zorgverzekering € 91,00
Gas/Water/elektriciteit € 87,00
verzekeringen Inclusief uitvaart € 62,00
Kinderopvang (10 uur per week) € 30,00
Mobiel € 11,00
Internet + netflix € 45,00
Wegenbelasting € 34,00
Zakgeld zoon € 20,00
Totaal bedrag € 954,00


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?
Boodschappen € 200,00
Tanken € 10,00
Cadeautjes/overig € 40,00
Totaal bedrag € 250,00

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?
ANWB € 98,00
Bibliotheek € 44,50
Waterschap € 360,00
Gemeentelijke belastingen € 620,00
Totaal bedrag € 1.122,50
Hoe beheer je de financiën?
Sinds vorig jaar heb ik een excel bestand gemaakt met alleen inkomsten en vaste lasten. Ik heb mijn uitgaven vrij strak ingepland maar ga er wel eens overheen.

Mijn zoon moet volgend jaar een beugel, ik zal dus de verzekering moeten uitbreiden. Ik laat het bedrag per jaar afschrijven omdat je dan 2% korting krijgt. Ook staat mijn eigen risico op €885 zodat het goedkoper is, ik moet nog uitzoeken of dat voor volgend jaar ook gunstig is.


En wie doet de financiën?
Ik doe alles zelf, ook de aangifte bij de Belastingdienst.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?
Ik ben redelijk tevreden over mijn inkomsten. Ik ben net 4 uur minder gaan werken dus ik ben benieuwd hoe dat precies uitpakt met mijn salaris. Er is genoeg werk in mijn vakgebied dus ik kan makkelijk een extra dienst doen en laten uitbetalen, maar ik ben ook graag thuis bij de kinderen.
Ik ben onlangs van werkplek veranderd, ik werk nu in mijn eigen wijk en kan alles op de fiets doen. Hierdoor heb ik mijn auto weinig meer nodig, ook buitenom werk probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?
Ik denk dat ik mezelf wel als ‘extreem zuinig’ kan typeren. Drie jaar geleden heb ik een boek gelezen over het aflossen van je hypotheek, het stoorde mij ook enorm dat er zoveel rente naar de bank gaat. Sindsdien ben ik fanatiek aan het aflossen geslagen en heb ik al 1/3 van de hypotheek afgelost. Het geeft een kick om te zien dat mijn maandbedrag weer gedaald is.


Spaar je ook maandelijks geld?
Ik probeer €1500 per maand te sparen. Ik haal mijn streefbedrag niet altijd en we doen ook nog wel leuke dingen hoor, maar ik ben altijd op zoek naar de goedkoopste optie.
Ik kook liever thuis dan dat ik uit eten ga. Ik koop amper of geen kleding, alleen als de jongens het echt nodig hebben. Ik koop geen prullen voor in huis die overbodig zijn. Bloemzaadjes haal ik van de planten af en zaai ik volgend jaar weer. Ik probeer mijn eigen moestuintje te maken maar dat is nog niet heel succesvol. Wel gaan we af en toe uit eten met familie en elk jaar gaan we een weekend naar een vakantiepark.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?
In augustus heb ik zonnepanelen laten plaatsten, het is beter voor het milieu en bespaart geld op de lange termijn. Regelmatig houden we de app in de gaten hoeveel kW we hebben opgewekt. Bij de kringloopwinkel heb ik een elektrisch kookplaatje en elektrisch kacheltje gekocht zodat ik minder gas verbruik.

Ik zie mijn huis ook als een spaarpot, als ik het ooit verkoop komt het geld vrij. Als het is afbetaald kan ik ‘gratis’ wonen.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?
Als mijn huis over een paar jaar is afbetaald wil ik minder gaan werken, of sparen voor een pre-pensioen of lekker veel op reis als de jongens groot zijn. Luxe zegt mij niet veel, ik wil vrijheid!

In de toekomst zie ik mezelf in een woongroep met zelfvoorzienende huisjes, een beetje werken in de moestuin of boomgaard. Ook zou ik graag nog willen reizen, maar moet nog onderzoeken hoe ik dat het beste kan doen door de aarde zo min mogelijk te belasten. Hopelijk bestaan er over 20 jaar campers die op zonne-energie rijden.

Ook (anoniem) meedoen?
Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

https://www.zuinigeman.nl/p/contact.html
Lees ook eens andere verhalen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie de portemonnee van...!

De portemonnee van... Financefitgirl
De portemonnee van... Giensie
De portemonnee van... M (anoniem)
De portemonnee van... P (anoniem) 
De portemonnee van... Op naar een koophuis
De portemonnee van... C (anoniem)
De portemonnee van... Catootje
De portemonnee van... Ria
De portemonnee van... Minimize Mama
De portemonnee van... Nicolet
De portemonnee van... B (anoniem)
De portemonnee van... Carla
De portemonnee van... Daniëlle
De portemonnee van... Saskia
De portemonnee van... Andre
De portemonnee van... Mini
De portemonnee van... Jane
De portemonnee van... Bieke
De portemonnee van... Nijntje
De portemonnee van... Wendy
De portemonnee van... The Budget Grammer
De portemonnee van... Van her naar HOT
De portemonnee van... PV (anoniem)
De portemonnee van... Samen zijn wij sterk (bloemplukster)
De portemonnee van… H (anoniem)
De portemonnee van… Mijke
De portemonnee van... Brigitte
 1. Wat mij opvalt is dat er nauwelijks kosten voor de kinderen zijn: geen sport of muziek, geen uitjes (een keer film oid) geen schoolkosten. Aan mijn middelbare scholier ben ik al zo'n € 500 per jaar aan schoolkosten kwijt, (niet zo vrijwillige vrijwillige bijdrage, huur kluisje, sportbijdrage, projectbijdrage, kamp en wat ze nog meer bedenken)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De zoon krijgt een beugel staat er, zal binnenkort vast ook naar middelbaar onderwijs gaan. Inderdaad lopen de kosten van school behoorlijk op. Al is het alleen al omdat ze verplicht bepaald soort computer/laptop/mobieltje/smartphone/rekenmachientje moeten hebben.Hoe hoger het onderwijs hoe hoger de kosten. Als ik nu een keuze moest maken voor mijn kinderen zou ik tevoren een kostenplaatje per school maken, kan erg verschillen, en als ze vier of vijf jaar naar een bepaalde school gaan kan dat verschil enorm oplopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar mijn idee kloppen er wel meer dingen niet. 1.500 euro sparen zal wel een tikfout zijn. Een kleine 400 euro kinderopvangtoeslag krijgen en maar 30 euro BSO kosten. Als je de ontvangsten neemt moet je ook het bruto bedrag nemen, anders klopt je berekening nog niet. En inderdaad kinderkosten mis ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed hoe je rond weet te komen van toch een beperkt budget en dat je het zo kunt redden zonder alimentatie. Sommige dingen zijn inderdaad de stress en het gevecht niet waard.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zien idd kinderopvang, is dit dan "zwart" want je ontvangt geen kinderopvangtoeslag? Of lees ik het verkeerd, je hebt namelijk ook kindgebonden budget. Ik vind het een behoorlijk inkomen samen, totaal geen beperkt budget in mijn ogen. Ik ben ook jaren alleenstaande moeder geweest, en kreeg de wereld aan geld van de belastingdienst, echt bijna net zo veel als mijn salaris. Ik kon ook goed rondkomen, goed sparen. Nu woon ik samen en hebben we, gelukkig, geen recht meer op toeslagen! Ik vond het altijd maar een vreemd iets dat ik zoveel kreeg, maar het klopte wel.

  Ook goed van je dat je geen alimentatie ontvangt als dit heel veel strijd zou opleveren, is het niet waard hoor. Hier praat ik ook uit ervaring...En goed dat je je huis ook aflost! Ga mooi zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. €1500 is geen tikfout! Kinderopvangtoeslag is ongeveer €350 en wordt direct aan de kinderopvang uitbetaald, ik betaal dus netto €30.
  Voor mijn oudste zoon heb ik dit jaar een IPad (€500) en andere uitgaven voor school (€100) moeten doen, dit staat er indd niet bij. Laptop om te gamen en telefoon heeft hij zelf bij elkaar gespaard, sport of muziek wil hij niet. Jongste gaat volgend jaar naar zwemles wat €900 kost voor ABC, dat staat niet op het overzicht nee.
  Kleren koop ik altijd in de uitverkoop en niet meer dan nodig.
  Bioscoop doen we zelden, we hebben Netflix. In de bibliotheek hebben ze wel eens in de vakantie film voor €1, ook een soort bios!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wouw, mooi voor elkaar zou ik zeggen! Recent ook het boek hypotheekvrij! gelezen, geeft mooie inzichten.
  Tip voor het ANWB-lidmaatschap... zeg het op! Zeker nu je de auto nauwelijks meer nodig hebt. Afgelopen 11 jaar heb ik het ook netjes betaald, tot ik bedacht dat ik het al die jaren niet heb gebruikt. Garage is vaak in de buurt. En bij lange afstanden kun je ze alsnog bellen voor hulp (dan zit je er wel weer voor een jaartje aan vast omdat ze dan wel willen dat je lid wordt).

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken